The Offspring bojovali se zvukem i rozsahem hlasivek, nakonec ale odehráli se ctí

05.07.2016 12:42 - Jan Trávníček | foto: Čestmír Jíra / musicserver.cz

Pop-punkeři The Offspring, kteří zejména v devadesátých let utvářeli vkus mladých posluchačů legendárními alby "Smash" a "Americana", se po osmi letech vrátili do Hradce Králové jako headlineři festivalu Rock for People. A i přes pokročilý věk a znatelnou únavu, odehráli celou řadu hitů.

Live: The Offspring

místo: Rock for People, Festivalpark, Hradec Králové
datum: 4. července 2016
setlist: You're Gonna Go Far, Kid, Want You Bad, Come Out And Play, Coming For You, Original Prankster, All I Want, Have You Ever, Staring At The Sun, Bad Habit, What Happened To You?, Hit That, Gone Away, Kristy, Are You Doing Okay?, Why Don't You Get A Job?, Americana, (Can't Get My) Head Around You, Pretty Fly (For A White Guy), The Kids Aren't Alright, Self Esteem

The Offspring, Festivalpark, Hradec Králové, 4.7.2016
© Čestmír Jíra / musicserver.cz
Když jde o koncert The Offspring, je to vždycky tak trochu hop nebo trop. Že na tom Dexter Holland pěvecky nikdy nebyl nejlépe, se dlouhodobě ví. Oznámení kalifornských pop-punkerů jakožto hlavní hvězdy festivalu Rock for People, která se na něj navíc vrací po osmi letech, proto vzbudilo na sociálních sítích velké vášně. A faktem je, že kdo si přišel poslechnout jen začátek a pak zamířil na adorované Suuns, mohl dát škarohlídům za pravdu.

Dnes už kolem padesáti let pohybující se muzikanti pochopitelně neskáčou po pódiu tak energicky jako před dvaceti lety, a když se frontman dal do úvodních pecek jako "Want You Bad", "Come Out And Play" či nejnovějšího, ale přitom už rok a půl starého singlu "Coming For You" z nadcházející desáté studiovky, o níž se neví, zda vyjde ještě letos nebo až příští rok, vypadalo to i vzhledem k nepříliš dobrému zvuku s koncertem všelijak.

Kdo ale vydržel, mohl od hitu "Hit That" vnímat zřetelné zlepšení. Úderná hitovka z roku 2003 publikum i kapelu pořádně nakopla a od té doby už to bylo jen a jen lepší. Jak s pěveckými schopnostmi frontmana, tak s reakcemi publika, které zaplnilo prakticky celou plochu i přilehlý kopec u Rock for People stage.

The Offspring, Festivalpark, Hradec Králové, 4.7.2016
© Čestmír Jíra / musicserver.cz
Ten opravdový šok ale přišel s písní "Gone Away", k níž si Holland nechal přinést klávesy a svůj sebevědomý projev do balady přearanžované skladby doprovodil právě jimi. Něco takového návštěvníci rakouského Novarocku 2012 a ani německého Rock am Ringu 2014 neměli možnost vidět a spolu s neoprávněně přehlíženou, poloakusticky zahranou "Kristy, Are You Doing Ok?" to patřilo k vrcholům večera.

Poté už přišly na řadu očekávané hity "Why Don't You Get A Job?", "Pretty Fly (For A White Guy)", kytarová "(Can't Get My) Head Around You" či legendární "Self Esteem", všechny odehrané s vydatnou pomocí publika a prokládané místy i vtipnými průpovídkami mezi předákem a kytaristou Noodlesem. Možná to i k obrovské konkurenci v letošním roce nebyl nejúžasnější koncert celého festivalu, rozhodně to ale ze tří dříve zmíněných vystoupení The Offspring bylo to nejlepší.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY