Poslední Free Mondays sezóny budou slavit future popem a rock'n'rollem

27.04.2016 08:20 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Poslední trojice koncertů Free Mondays ve vší parádě završí nabitou sezónu. Švýcarsko-německé duo Kamikaze tě zabaví future-popem s ponurými prvky ve stylu Massive Attack nebo Son Lux. Doraz i na Thanks, kteří už potřetí potěší naše uši soulem v kombinaci s raným rock'n'rollem. S live koncerty se rozloučíme ve stylu Fleet Foxes a Beirut. Američtí US Lights vynikají dech beroucími vokály a zběsilým výstupem klávesisty.

2. květen KAMIKAZE (CH/GER) @ NoD support: ORIENT (CZ) - electro, electronic, glitch, pop, indie, pixel, soul, pop, Bern

Švýcarsko-německé future-pop duo Kamikaze je tvořeno zkušeným jazzovým muzikantem a hudebním inženýrem, který má zase radši edgy konec hudebního spektra. Fabio zastupuje zpěv, kytaru, baskytaru a Alexander zase bicí a klávesy. Nonšalantnost a hravost je slyšet z každého jejich EP, které jsou okořeněné ironickými texty, ve kterých posluchač najde i metafory.

"Většina písní je o luxusních problémech naší generace. Jako děti narozené v osmdesátých a devadesátých letech cítíme, že máme svobodu dělat cokoli, co s našimi životy chceme a psát své vlastní příběhy o úspěchu. Postupem času, když člověk vyroste, ale zjistí, že každý z této generace má stejné očekávání a není dost místa pro všechny," hovoří o jejich textech a tvorbě Fabio.

Jestli jsi dítě osmdesátých a devadesátých let a cítíš se podobně, tak tě bude tahle dvojice bavit. Zábavný, ale ne prvoplánový pop s trochu ponurými prvky. Posloucháš styl Massive Attack, Glass Animas nebo Son Lux? Něco z nich najdeš i u Kamikaze.

9. květen THANKS (USA) support: PURPLEFOX TOWN (CZ) - dark, soul, rock, rock'n'roll

Dark soul rock’n’roll, tak se charakterizuje skupina Thanks - čtyři kluci a dvě holky. Lascivní a drsný hlas blonďaté zpěvačky, která trochu připomíná Alison z The Kills, je doplněným cellem, bicím, kytarou, klávesami a baskytarou. Sešli se, aby spojili svůj zájem o klasický americký soul a rock’n’roll s moderními elektronickými aranžemi.

Na Free Mondays vyrážejí už potřetí a i tentokrát určitě nezklamou. Každý člen kapely se zaměřuje na to, co umí každý člen nejlépe: strhující rytmy bubeníka Drewa Sprousea a taneční basové linky Garetta Browna, které podporují narůstající kytarové chvaty Andrew Hanna. Lilly Maher se stará o správné brnění cella a Noah Jay-Bonn zase o éterické klávesové linky. Doslova vokálová elektrárna Jimi Hendrix zpívající skličující melodie jejím vzrušujícím hlasem.

Mísí se v něm prvky soulu, r'n'b a kombinace raného rock'n'rollu s temnými moderními synťáky. Zároveň jsou zde chytlavé indierockové momenty, které mají sílu bezprostředně strhávat na parket. To vše musí donutit každého posluchače, aby pořádně zbystřil a určitě si tenhle darksoulový úkaz nenechal ujít.

PurpleFox Town jsou mladí, pražští, alternativní, psychedeličtí, snoví, romantičtí, mysteriózní, naivní, čtyři měsíce fungující, mrkvový džus rádi mající.

Tvorbu Thanks si můžete poslechnout například zde.

16. květen US LIGHTS (USA) @ NoD support: PLACES (CZ) - pop, indie, krautrock, new-wave, psychedelic, synth

US Lights nejsou pro českého posluchače žádná novinka. Po koncertu v Café v lese a Kabinetu Múz vyráží do NoDu se svou spanilou pop jízdou. Kombinují výrazné, až dech beroucí vokály se zběsilým výstupem klávesisty, které dohromady s prolínajícími se samply vytvoří tajemnou atmosféru.

Další dávku future-pop rocku za doprovodu synťáků přiváží pětice z Portlandu. S sebou mají naloženo spoustu energie, která je znát na první poslech. US Lights zní sami o sobě velmi profesionálně, jako kdyby za sebou měli vyprodané venues a byli headlinery největších festivalů. Určitě by si to zasloužili a věříme, že tam i směřují. Než však tento moment nastane, máš ještě možnost ochutnat jejich hudební menu, na kterém najdeš předkrm servírovaný Fleet Foxes, hlavní chod inspirovaný Kaiser Chiefs, dezert ozdobený Beirut a digestiv si ťukneš s We Are Scientists.

Places jsou pětičlenná ostravská kapela, která vznikla v roce 2010. Má na kontě tři EP, nespočet koncertů po ČR a busking v berlínských ulicích. V dubnu 2016 vyšla jejich debutová deska "Distant Edges". Na albu, na němž společně s Tomášem Neuwerthem pracovali, je devět písní, jejichž společným tematickým jmenovatelem je především lidské nitro, touha, bolest, odloučení a zmatek. Texty jsou často inspirovány skutečnými příběhy a pocity skutečných lidí, hudba je v mnoha případech dílem okamžiku. Places se nebojí silných melodií, ale také se nikdy nesnažili zalíbit na první poslech.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY