Nové desky pro 16. týden

24.04.2016 18:58 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Tento týden si přijdou na své především milovníci klasické hudby. Novinku vydává Katherine Jenkins, shakespearovské sonety zhudebnil Rufus Wainwright, Yo-Yo Ma se spojil s řadou světových umělců a daleko není s novým soundtrackem ani Mark Knopfler. Největší událostí je ovšem "Lemonade" Beyoncé. Rockeři zase jistě ocení novinku The 69 Eyes a metalisté se tento týden mohou těšit z novinek Aborted a Eths.
Pokud se v pondělí 25. dubna vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Beyoncé - Lemonade
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: r'n'b / pop / rock

Beyoncé - Lemonade
O novém albu Beyoncé se už spekulovalo nějaký čas, nakonec se objevilo poněkud nečekaně v sobotu večer, když americká HBO odvysílala šedesátiminutový vizuál. "Lemonade" je tedy po eponymním předchůdci dalším vizuálním a zároveň koncepčním počinem americké zpěvačky, sledující cestu každé ženy k sebepoznání a uzdravení. Jeho audio podoba bude prozatím k dispozici pouze pro uživatele streamovací služby Tidal, která patří jejímu manželovi. Čítá celkem dvanáct písniček, kde Beyoncé míchá r'n'b s velkou řádkou stylů jako soul, rock, pop, hip hop a poněkud překvapivě třeba i country, eletroniku nebo reggae. K nahrávání si pozvala několik hostů a producentů. Na desce přímo uslyšíme Jacka Whitea, The Weeknda, Jamese Blakea a Kendricka Lamara, zatímco podobu alba usměrňovali například Diplo, Mike Will Made It, Kevin Garrett. Hit-Boy, Boots, nebo Ezra Koening. Zpěvačka navíc využila několik samplů, včetně "When the Levee Breaks" od Led Zeppelin, "Walk On By" Isaaca Hayese, nebo "Let Me Try" Kaleidoscope.


Tip týdne

Yo-Yo Ma & The Silk Road Ensemble - Sing Me Home (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: klasická hudba / world music

Yo-Yo Ma & The Silk Road Ensemble - Sing Me Home
Čínský cellista Yo-Yo Ma po třech letech od alba "A Playlist Without Borders" opět svolal "svůj" The Silk Road Ensemble, v němž se potkává řada muzikantů především z euroasijského prostoru. Důvodem bylo natáčení nového alba "Sing Me Home", které opět míchá klasickou čínskou hudbu s hudbou dalších zemí světa. Pro toto hudební experimentování si pak přizval ještě několik hostů, kteří do třinácti skladeb přinesli kus svého domova. Díky tomu například Ameriku zastupují bluegrassová muzikantka Rhiannon Giddens, kytarista Bill Frisell, progresivně bluegrassová mandolinistku Sarah Jarosz, bendžistka Abigail Washburn a jazzový zpěvák Gregory Porter. Irsko reprezentuje houslista Martin Hayes, Mali Toumani Diabaté a Burkinu Faso perkusisti Balla Kouyate, Indii sitárista Shujaat Khan, Sýrii sopranistka Dima Orsho, Španělsko trojice Davide Salvado, Anxo Pintos a Roberto Comesaña a Bulharsko vokální trio Black Sea Hotel. Co všechno z toho vzniklo, zjistíte poslechem ukázek v e-shopu Amazon.com. Dvě delší ochutnávky představuje slavný virtuóz také na svém VEVU.


Mark Knopfler & Evelyn Glennie - Altamira (soundtrack) (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: filmová hudba / keltská hudba

Mark Knopfler & Evelyn Glennie - Altamira (soundtrack)
Mark Knopfler sice svoji poslední desku vydal loni, ovšem pokud se vám líbí tento skotský kytarista coby autor hudby k filmu, nebo ve spojení s jinými hudebníky, čekáte na novou nahrávku už čtrnáct, respektive deset let. Nyní ovšem toto čekání končí, Knopfler albem "Altamira" zabil dvě mouchy jednou ranou. Nahrávka je totiž soundtrackem ke stejnojmennému filmu v režii Hugha Hudsona, kde si zahrál hlavní roli Antonio Banderas ztvárňující španělského archeologa a šlechtice Marcelina Sanz de Sautuoly, objevitele slavných jeskyní. Mark Knopfler se na tomto albu podílel se svojí krajankou, oceňovanou perkusistkou Evelyn Glennie. V celkem deseti, převážně instrumentálních skladbách se k nim navíc připojili další vynikající muzikanti jako je cellistka Caroline Dale, flétnista Michael McGoldrick a především klavírista Guy Fletcher. Trailer k tomuto albu sdílí Knopfler na svém YouTube.com profilu.


Rufus Wainwright - Take All My Loves - 9 Shakespeare Sonnets (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: operní pop / dramatická hudba

Rufus Wainwright - Take All My Loves - 9 Shakespeare Sonnets
V roce 2009 byl Rufus Wainwright požádán režisérem Robertem Wilsonem, aby složil hudbu k "Sonetům" Williama Shakespeara. U příležitosti čtyř set let od úmrtí anglického spisovatele nyní tento kanadsko-americký zpěvák a skladatel myšlenku rozvinul dále a přichystal album "Take All My Loves - 9 Shakespeare Sonnets", které obsahuje zhudebnění hned devíti shakespearovských sonetů. Ke spolupráci si po letech přizval producenta a skladatele Mariuse de Vriese, který má na svědomí kolekci "Want". Tento pětinásobný držitel ceny Grammy není ale jedinou osobností, která se na nahrávce podílela. Svůj vokál přidali dále rakouská sopranistka Anna Prohaska, Florence Welch, Martha Wainwright, Fiora Cutler, Ben de Vries, Christopher Nell, nebo Jurgen Holtz. Písničky jsou navíc prokládané recitací, které obstarali Sian Phillips, Frally Hynes, Peter Eyre, Helena Bonham Carter, Carrie Fisher, William Shatner a Inge Keller. Symfonické party pak nahrál BBC Symphony Orchestra pod taktovkou Jayce Ogrena. Co si vlastně pod tím vším představit, zjistíte například ze zpěvákova VEVA.


Katherine Jenkins - Celebration (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: klasická hudba / opera

Katherine Jenkins - Celebration
Katherine Jenkins vydává po roce a půl nové album, které nazvala "Celebration". Tento název nebyl zvolený vůbec náhodně, album totiž vyšlo přesně v den devadesátých narozenin britské královny Alžběty II. Obsahuje hned dvacet skladeb, které velšská mezzosopranistka nakombinovala z osmi novinek a tuctu vybraných kompozic z předchozích nahrávek. Přímo královně jsou věnované "Someone To Watch Over Me", která byla nejpopulárnější písní v roce jejího narození, dále raritní velšská hymna se třemi slokami a pak píseň "This Mother’s Heart", která je zároveň připomenutím, že "Celebration" je první deskou po zpěvaččině porodu. Seznam zbylých skladeb, na kterých se podílel také The Prague Symphonia, najdete společně s ukázkami na Supraphonline.cz.


The 69 Eyes - Universal Monsters (Mystic Production)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: gothic metal

The 69 Eyes - Universal Monsters
Finská gotická metalová formace The 69 Eyes přichází na trh s jedenáctou studiovou deskou "Universal Monsters". Nahrávání nového díla probíhalo v Helsinkách ve studiích Bat Cave Studios za dohledu producenta Johnnyho Lee Michaelse, který dal s kapelou dohromady jedenáct písní. Jako první ochutnávku vybrali muzikanti kousek "Jet Figter Plane", ke kterému vznikl i videokip. Snímek, na který se můžete podívat tady YouTube.com, režíroval Ville Juurikkala, známý díky dřívější spolupráci s Nightwish nebo i Amorphis. A jak ji charakterizují sami členové formace? "Chtěli jsme dosáhnout oldschoolu. což je poznat už podle přebalu. The 69 Eyes jsou klasická rock'n'rollová formace a doufáme, že naši fanoušci budou desce věnovat patřičnou pozornost!"


LEA - Vakuum (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: indie pop / dream pop

LEA - Vakuum
Pod značkou LEA se skrývá mladá německá zpěvačka a muzikantka Lea Becker a pod názvem "Vakuum" její debutové album. Začínala už jako patnáctiletá, kdy svojí hudbu poprvé představila prostřednictvím YouTube.com. Její prvotina přinese celkem dvanáct německy zpívaných písniček, jejichž produkci dostali na starost Matthias Mania a Daniel Grossmann. Společně se zpěvačkou je naladili na poměrně intimní notu, které vládne převážně její klavír. Něco více o ní a této nahrávce prozradí videa na jejím profilu YouTube.com.


Eths - Ankaa (Mystic Production)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: metal

Eths - Ankaa
Pestrou plejádu multikulturního metalu doplňují francouzští Eths. Kapela přichází s deskou "Ankaa" a těm z vás zdatných v astronomii jistě evokuje souhvězdí Fénixe, ve kterém je jako hlavní hvězda, a proto se jí také říká "Alpha Phoenicis". "Tato deska je s vesmírem a s konceptem znovuzrození úzce spojená a má velký význam pro mě i pro celou kapelu," vzkázal kytarista Staif Bihl. Všech dvanáct skladeb z alba si můžete poslechnout na Blabbermouth.net, kde najdete oficiální stream celé desky.


Různí - Eurovision Song Contest 2016 (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: pop

Různí - Eurovision Song Contest 2016
10. května se rozjede první semifinále Eurovision Song Contest, která se tentokrát koná ve švédském Stockholmu. Letošního ročníku se zúčastní celkem čtyřicet dva států, kdy se do soutěže vrací zpět Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Chorvatsko a Ukrajina. Naopak se nezúčastní Portugalsko, které z organizačních důvodů účast vzdalo, a Rumunsko, které bylo z důvodu dluhu u EBU diskvalifikováno. Už nyní vychází album s písničkami všech účastníků, včetně "I Stand" Gabriely Gunčíkové, která letos reprezentuje Českou republiku, a také rumunské písničky. Rozhodnutí o vyloučení totiž přišlo až po vylisování CD. Jaké songy budou letos usilovat o vítězství, můžete zjišťovat z videí na oficiálním kanálu soutěže.


Aborted - Retrogore (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: indie rock

Aborted - Retrogore
Belgická death metalová formace Aborted funguje na hudební scéně přes dvacet let a nyní vydává svou devátou studiovou desku. Ta dostala do vínku název "Retrogore" a posluchačům přináší dvanáct písní. Nahrávka vznikala ve studiích Kohlekeller Studios za dohledu producenta Kristiana Kohlmannslehnera. "Nevrátili jsme se jen pro to, abychom vám přinesli desku plnou death metalu, ale abychom předčili vaše očekávání s albem, které bude naší doposud nejvyspělejší nahrávkou," doplnili muzikanti. Ukázku najdete na YouTube.com.


Christian Benda - Georg Anton Benda: Sinfonias (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: klasická hudba

Christian Benda - Georg Anton Benda: Sinfonias
Český dirigent Christian Benda má za sebou spolupráci s řadou světových hvězd klasické hudby a během své kariéry řídil řadu věhlasných orchestrů, nicméně vždy se rád vrací k dílu svých předků. Jak napovídá název jeho nové nahrávky "Georg Anton Benda: Sinfonias", tentokrát sáhnul po symfoniích toho předka, který jeho rodinou hudební ságu vlastně spustil, a sice Jiřího Antonína Bendy. Od něj společně s Prague sinfonia nahrál hned šest symfonií, jejichž ukázky uslyšíte na stránkách německého Amazonu.


Knifeworld - Bottled Out Of Eden (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: heavy metal

Knifeworld - Bottled Out Of Eden
Nástupce "The Unravelling" z roku 2014 z dílny alternativní (a někdo by řekl i psychedelické) formace Knifeworld najdete na pultech obchodů pod názvem "Bottled Out Of Eden". Sami muzikanti se rozhodli k desce přistoupit jinak: "Po 'The Unravelling', na které jsme pracovali více než rok, jsme jednoznačně chtěli velkou změnu v samotném systému naší práce. Abychom dosáhli něčeho nového, jiného. Než abychom zase strávili ve studiu tolik času a složitě konstruovali a vrstvili veškeré nástroje, jsme nyní chtěli něco syrovějšího. Něco, co by znělo živěji," prozradil frontman Kavus Torabi. Jestli má pravdu přesvědčte se sami prostřednictvím ukázky na YouTube.com.


V krátkosti - Carnegie Hall 125 Anniversary

Slavná newyorská koncertní síň Carnegie Hall letos slaví sto pětadvacáté výročí od svého vzniku. Vedle koncertu, který se uskuteční 5. května za účasti takových hvězd, jako jsou Lang Lang, Yo-Yo Ma, Renée Fleming nebo Itzhak Perlman, vychází i dvě alba mapující slavnou historii toho sálu. "Greatest Moments At Carnegie Hall" přinese obdivuhodných čtyřicet tři CD s těmi nejlepšími záznamy. Pokud by vám to přišlo poněkud mnoho, vyjde i dietnější kompilace "Carnegie Hall - 125th Anniversary Edition" s pouhými dvěma disky.


Dále vychází:

Aerosmith - Rare Gems From The Vaults (bootleg) (Bertus)
Amenophis - Demos 1991-1992 (Mystic Production)
Billy Ocean - Here You Are: The Best Of Billy Ocean (Sony Music)
Bryan Adams - Live At The Palladium (bootleg) (Bertus)
Frederica Von Stade - Frederica Von Stade - The Complete RCA And Columbia Recital Albums (Sony Music)
Huelgas Ensemble - Firminus Caron - Twilight Of The Middle Ages (Sony Music)
Jethro Tull - Aqualung (40Th Anniversary Adapted Edition) (Warner Music)
Jordi Savall - Battaglie E Lamenti (Universal)
M Pokora - R.E.D. Live Tour (DVD) (Warner Music)
M Pokora - R.E.D. Live Tour (BluRay) (Warner Music)
Mayfair - My Ghosts Inside (Mystic Production)
Messenger - Threnodies (Sony Music)
Musica Antiqua Latina - Corelli Bolognese - Trio Sonatas By Corelli And His Successors (Sony Music)
Ninja - Invincible (Mystic Production)
Ramin Djawadi - Game Of Thrones (Universal)
Ramin Djawadi - Game Of Thrones: Season 2 (Universal)
Riccardo Minasi - Haydn: Piano Trios (Sony Music)
Různí - For Queen & Country (Sony Music)
Různí - Great Moments At Carnegie Hall (Sony Music)
Různí - Love & Friendship (soundtrack) (Sony Music)
Různí - Půl století české country (Supraphon)
Různí - The Meddler (soundtrack) (Sony Music)
Různí - Top20.cz 2016/1 (Universal)
Různí - Velká kolekce písniček o lásce (Supraphon)
Styx - The Grand Illusion And... (DVD) (Universal) Styx - The Grand Illusion And... (BluRay) (Universal) Temple - Forevermourn (Mystic Production)
Visions Of Atlantis - Old Routes - New Waters (Mystic Production)

Vychází na vinylu:
Aborted - Retrogore (Sony Music)
Adam & The Ants - Kings Of The Wild Frontier (Sony Music)
Avatar - Avatar (Sony Music)
Avatar - Black Waltz (Sony Music)
Avatar - Schlacht (Sony Music)
Avatar - Thoughts Of No Tomorrow (Sony Music)
Boz Scaggs - Silk Degrees (Sony Music)
Busta Rhymes - Genesis (Bertus)
Eths - Ankaa (Mystic Production)
Charlie Puth - Nine Track Mind (Warner Music)
Christian Benda - Georg Anton Benda: Sinfonias (Sony Music)
Knifeworld - Bottled Out Of Eden (Sony Music)
Messenger - Threnodies (Sony Music)
Olympic - Souhvězdí romantiků (Supraphon)
Prince - For You (Warner Music)
Různí - Vinyl Volume 1 (soundtrack) (Warner Music)
Sweet - Live At The Marquee 1986 (Bertus)

Reedice:
Adam & The Ants - Kings Of The Wild Frontier (Deluxe Edition) (Sony Music)
Adam & The Ants - Kings Of The Wild Frontier (Super Deluxe Edition) [Remastered] (Sony Music)
Antonio Pedrotti In Prague / Respighi, Ravel, Debussy, De Falla, Mussorgsky, Brahms, Mendelssohn (Supraphon)
Carlos Santana - Carlos Santana Plays Blues (DVD) (Universal)
John Powell - The Bourne Identity (Universal)
Primal Scream - Screamadelica Live (BluRay) (Universal)
Primal Scream - Screamadelica Live (DVD) (Universal)
Rainbow - Monsters Of Rock Live At (Universal)
Status Quo - Pictures: Live At Montreux (DVD) (Universal)
Status Quo - Pictures: Live At Montreux (BluRay) (Universal)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY