Royal Republic natočili své nejlepší album. "Weekend Man" chytne a nepustí

06.04.2016 09:00 - Jan Trávníček | foto: debaser.de

Švédští hejsci z Royal Republic se k nám už zase chystají, a že vlasy jejich fanoušků budou z tance na jejich mix garážového rock'n'rollu, punk-rocku i hard rocku zase lítat na všechny strany, není pochyb. Má ale smysl si sluchovody zaplnit i jejich studiovou prací na "Weekend Man"? To si pište, že jo!
7/10

Royal Republic - Weekend Man

Skladby: Here I Come (There You Go), Walk!, When I See You Dance With Another, People Say That I'm Over The Top, Kung Fu Lovin', Weekend-Man, My Way, Follow The Sun, Uh Huh, Any Given Sunday, Baby, High Times, American Dream, Getting Along, Playball
Vydáno: 29.2.2016
Celkový čas: 44:25
Vydavatel: Universal
Nejen na našich a německých pódiích velmi oblíbení Royal Republic už léta platí za festivalovou jistotu. Na svém kontě sice nemají mnoho hitů, naživo ale nikdy nezklamou. A zatímco postupně pokračují v nabírání nových fanoušků stylem zahrajem' všude, kde se dá, a protože se na náš garážový rock'n'roll tak dobře tancuje, zase nečekaně strhnem' další náhodné kolemjdoucí, nezapomínají krmit nově příchozí příznivce i čerstvým materiálem.

Třetí studiovka švédského kvarteta vznikala v Berlíně skoro rok a frontman Adam Grahn o ní v rozhovorech tvrdí: "Když jsme dokončili první singl 'When I See You Dance With Another', řekli jsme si: 'Fajn a teď totéž ještě třináctkrát'." Že mají dobře našlápnuto, ukázal už loňský set na Rock im Parku, kde našlapanou a chytlavou novinku odehráli a mezi staršími skladbami působila jako zjevení. Ne že by snad kapela pocházející z města Malmö nějak razantně vykročila z dosavadního stylu, jen k rozeznání, že se jedná o jednoznačný hit, stačil jediný poslech.

Ani další singly z nového počinu nezklamaly. V "Baby" se frontman pěvecky stylizuje do živočišnějšího období Elvise Presleyho, v "Uh Huh" zase křičí jako Dave Grohl. Vůbec nejvíce ale jeho energické hymny připomínají jiné festivalové matadory, punkovými Beatsteaks počínaje ("My Way") a švédskými kolegy z Mando Diao a The Hives konče. Hlavně s posledními jmenovanými mají Royal Republic na novince tolik styčných riffů, že byste kolikrát nepoznali, která z kapel právě hraje. Ukřičená "High Times", vibrující "Follow The Sun" a odpíchnutá "Getting Along" budiž příklady za všechny.

Výše zmíněné příklady se ale spolu s většinou skladeb z druhé poloviny stopáže řadí spíše k jen takové trochu lepší vatě. Co opravdu stojí za to, jsou kromě singlů také motorkářská vypalovačka "Here I Come (There You Go)", zhrublá hardrocková rozbuška "People Say That I'm Over The Top" a hlavně neskutečně návyková smršť "Walk!", u níž neudržíte nohy v klidu.

Royal Republic neobjevují Ameriku a půjčují si, kde to jen jde, jejich třetí deska je ale přesto jejich zatím nejpovedenější. Proto pokud jste dosud neměli možnost vyzkoušet si, co na nich všichni vidí, zastavte se v červenci v Hradci Králové na Rock for People. Určitě to zase bude stát za to.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY