Nové desky pro 11. týden

20.03.2016 11:57 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Vydáním nevydaných skladeb z alba "To Pimp A Butterfly" Kendrick Lamar zcela zastínil po dlouhé době se vracející Gwen Stefani a částečně i soundtrack k filmu "Batman v Superman". V okleštěné sestavě se hlásí i Hooverphonic a představíme vám i album české varhanistky KATT. Rockery zase potěší Iggy Pop nebo i Spiritual Beggars. Pokud ale máte v oblibě ale i severskou kulturu, která je úzce spjatá s metalem, nenechte si utéct projekt "Skuggsjá".
Pokud se v pondělí 21. března vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Kendrick Lamar - untitled unmastered. (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: hip hop / free jazz / funk

Kendrick Lamar - untitled unmastered.
Kendrick Lamar na začátku března překvapil své fanoušky, když z ničeho nic vydal album "untitled unmastered.", které se k nám tento týden dostalo i ve fyzické podobě. Nejedná se vysloveně o novou nahrávku, ale spíše o výběr těch nejzajímavějších skladeb, které se nevešly na Grammy oceněnou nahrávku "To Pimp A Butterfly". Ačkoli jsou popsány jako dema, je z jejich zvuku zřejmé, že ačkoli neprošly masteringem, dal si někdo pořádnou práci, aby zněly velmi dobře. Na CD jich najdete hned osm a jedná se většinou o skladby, kde Lamar experimentuje s free jazzem, soulem, avantgardou a různými funky styly. Vzhledem ke všem okolnostem není divu, že se i na těchto skladbách podílela řada Lamarových přátel a kolegů jako například klavírista Robert Glasper, Cee-Lo Green, saxofonista a zpěvák Terrace Martin, baskytarista Thundercat, nebo zpěváci SZA, Bilal či Jay Rock. Vzhledem k datu vydání, už éterem lítají nadšené recenze, které "untitled unmastered." popisují jako vynikající a experimentálnější prohloubení loňského CD. Něco málo z desky prozradí ukázky na e-shopu Supraphonline.cz.


Iggy Pop - Post Pop Depression (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: rock / punk rock

Iggy Pop - Post Pop Depression
Pokud se chystáte na Metronome festival (uskuteční se od 25. do 26. června 2016 v Praze v areálu holešovického Výstaviště), jistě máte v merku Iggyho Popa jakožto hlavní hvězdu celé akce. Ten představí mimo jiné i nové album "Post Pop Depression", které právě vychází. Pyšní se pořadovým číslem sedmnáct a jeho produkci dostal za úkol Josh Homme z Queens Of The Stone Age. Nahrávání ale probíhalo v tajnosti a podíleli se na něm Dean Fertita ze QOTSA a bubeník Matt Helders z Arctic Monkeys. Deska obsahuje celkem devět písní včetně pilotního singlu "Gardenia", který si můžete poslechnout na YouTube.com.


Tip týdne

Hans Zimmer And Junkie XL - Batman v Superman: Dawn Of Justice (soundtrack) (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: filmová hudba

Hans Zimmer And Junkie Xl - Batman v Superman: Dawn Of Justice (soundtrack)
Během několika dní vstoupí do kin napjatě očekávaný snímek "Batman V Superman: Úsvit spravedlnosti", kde se střetnou dva superhrdinové v podání Bena Afflecka a Henryho Cavilla. O několik dní ovšem film předstihne soundtrack se scénickou hudbou z něj. Vzhledem k tomu, že hudbu k předcházejícím sólovým snímkům obou hrdinů složil Hans Zimmer, byla volba skladatele podkresu pod novinku vcelku jasná. Aby se ovšem více odlišila, přizval si k sobě německý skladatel ještě holandského multiitrumentalistu Junkie XL, který s ním pracoval již na dodatečné hudbě k poslednímu supermanovskému filmu "Muž z oceli". Soundtrack bude k mání hned ve dvou verzích - standardní nabídne třináct kompozic a deluxe edice k nim přidá jeden disk a pět skladeb navíc. Pod sukni této rozšířené verze můžete nakouknout na stránkách německého Amazonu.


Primal Scream - Chaosmosis (Mystic Production)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: alternativní rock

Primal Scream - Chaosmosis
Skotská formace Primal Scream se u tuzemských fanoušků těší velké oblibě a s novou deskou "Chaosmosis" je téměř jisté, že dalších příznivců ještě přibyde. Deska s titulem "Chaosmosis" se pyšní pořadovým číslem jedenáct a z rádií už můžete znát i pilotní singl "Where The Light Gets In", ve kterém si navíc zahostoval americký zpěvák Sky Ferreira. Jako druhá ochutnávka byla vybrána skladba "I Can Change". Kromě již zmiňovaného hosta kapela spolupracovala i s formací Haim a také s Rachel Zeffirou. Nahrávka získává prozatím nadprůměrné ohodnocení, ale vy byste se měli přesvědčit na vlastní uši a poslechnout si stream na Consequenceofsound.net.


Gwen Stefani - This Is What The Truth Feels Like (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: pop rock / electro pop / r'n'b

Gwen Stefani - This Is What The Truth Feels Like
Fanoušci Gwen Stefani si museli na její třetí sólové album počkat celou jednu dekádu. V mezidobí, konkrétně v roce 2012 se stačila připomenout nahrávkou se svoji kapelou No Doubt a vstoupila také na televizní obrazovku jako porotce v americké show The Voice. Novinku s poměrně dlouhým názvem "This Is What The Truth Feels Like" natáčela v několika amerických studiích a také v Londýně a ve Stockholmu. Už to naznačuje, že se neomezila na jednoho spolupracovníka, ale sestavila si doslova mezinárodní tým, ve kterém nechybí jména jako Stargate, Mattman & Robin, Greg Kurstin, J.R. Rotem, Justin Tranter nebo Julia Michaels. Výsledkem spolupráce s těmito producentskými hvězdami je celkem třináct písniček pro standardní verzi a o čtyři více v případě deluxe edice. Stylově je pojala v mixu popu, rocku, electro popu a r'n'b, který zatím kritiky poněkud rozděluje. Na jakou stranu se přikloníte vy, můžete přemýšlet nad několika klipy na VEVU zpěvačky, nebo nad ukázkami všech skladeb na Supraphonline.cz.


Ivar Bjornson & Einar Selvik - Skuggsjá (Mystic Production)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: heavy metal

Ivar Bjornson & Einar Selvik - Skuggsjá
Projekt "Skuggsjá" vznikl původně jako společné dílo Ivara Bjornsona a Einara Selvika s tím, že ji kapely Enslaved a Wardruna společně představí ku příležitosti dvoustého výročí parlamentní monarchie v Norsku. Jelikož by ale byla škoda toto velkolepé dílo, oslavující norský národ, jazykové tradice a kulturu nepředstavit světu, rozhodli se muzikanti vydat celý opus na CD. Na desce tedy najdete všechny aspekty typické pro Norsko včetně metalových nástrojů. Nechybí ale ani instrumenty typické pro tradiční norskou kulturu a pořádní dávka norské poezie. Ochutnávku v podobě oficiálního videa k albu najdete na YouTube.com.


Hooverphonic - In Wonderland (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: electronica / electro pop / dream pop

Hooverphonic - In Wonderland
Belgičtí Hooverphonic se opět po třech letech vrací s novou deskou, kterou nazvali "In Wonderland". Cestou ale jaksi ztratili zpěvačku Noémie Wolfs, která působila v kapele od roku 2010, a tak novinku natáčeli už pouze dva zbylí členové Alex Callier a Raymond Geerts. Příznivci jejich elektroniky a dream popu ovšem o ženské vokály rozhodně nepřijdou, duo totiž k natočení deseti skladeb pozvalo několik zpěvaček, ale i zpěváků, s nimiž se muzikanti seznámili v minulosti. Prvním singlem se už před pěti měsíci stala písnička "Cocaine Kids", kterou doplnily další dva kousky. Jejich klipovou podobu uvidíte na VEVU Hooverphonic. "In Wonderland" bude k sehnání i na vinylu.


Spiritual Beggars - Sunrise To Sundown (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: heavy metal

Spiritual Beggars - Sunrise To Sundown
Švédská formace Spiritual Beggars, ve které působí kytarista Arch Enemy Michael Amott a baskytarista Sharlee D'Angelo z formace Arch Enemy, potěší posluchače novinkovou deskou. Nahrávka s pořadovým číslem devět nese titul "Sunrise To Sundown". Deska čítá na jedenáct nových písní, jejichž vznik provázel silně kreativní průběh. "Přišel jsem do studia se základní myšlenkou a asi během pěti minut z toho bylo komplexní dílo. Některé skladby se nám pod rukama zrodily neskutečně rychle, jiné se postupně vyvinuly ve velmi komplexní dílo," prozradil k přípravám Michael Amott. Deska bude k dostání ve standardní i limitované edici, která přinese celkem dva CD nosiče s mediální knihou a bonusovým CD se sedmí písněmi navíc (mezi nimi jsou dvě coververze a pět živáků). Navštivte YouTube.com a poslechněte si titulní skladbu alba.


KATT - Bach, Messiaen, Pärt, Katt: Organ Works (Supraphon)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: klasická hudba / varhanní koncerty

KATT - Bach, Messiaen, Pärt, Katt: Organ Works
Pokud byste pod jménem KATT hledali například nějaký elektronický či taneční projekt, asi byste nemohli být už dále. Pod tímto pseudonymem se totiž skrývá česká varhanice Kateřina Chroboková, která má za sebou studium na prestižních školách jako třeba Schola Cantorum v Basileji nebo spolupráci s vynikajícími orchestry jako Anima Eterna, či Royal Flemish Philharmonic. Tyto školy jí navedly od interpretací klasických autorů, jako je třeba Johann Sebastian Bach, k mladým skladatelům její generace a také k vlastní tvorbě s využitím jejího vlastního hlasu. Na své nové nahrávce toto vše shrnuje a milovníci varhanních koncertů si tak mohou vychutnat Bacha, Messiaena a Pärta interpretované na znamenitých čtyřmanuálových varhanách baziliky v nejstarším lucemburském městě Echternachu. Kompletní seznam skladeb a jejich ukázky vám nabídne e-shop Supraphonline.cz.


The Word Alive - Dark Matter (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: metalcore

The World Alive - Dark Matter
Americká metalcoreová formace The Word Alive připravila pro své příznivce čtvrtou studiovku "Dark Matter". Pilotní singl v podobě skladby "Trapped" vypustila do světa ale už zkraje ledna a společně s ostatními písněmi představuje nejkomplexnější dílo v historii kapely. "Texty jsme zpracovali opravdu do hloubky a sami tuto naši desku považujeme za nejdynamičtější a nejobsáhlejší v naší historii. Zcela přesně definuje a vyjadřuje, kdo jsme a co děláme," prozradilo k desce osazenstvo formace. Pro zhlédnutí traileru navštivte YouTube.com.


Solomon Grey - Solomon Grey (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: electronica / electro pop

Solomon Grey - Solomon Grey
Vedle matadorů elektronické hudby Hooverphonic se tento týden seznámíme i s nováčky tohoto žánru, duem Solomon Grey. Za tímto názvem se skrývají dva studenti Oxfordu - Tom Kingston a Joe Wilson -, které před třemi lety objevil jiný elektronický umělec, a sice Firechild. Všimlo si jich i vydavatelství Black Butter, které jim vydalo první, kritikou chválený, singl "Gen V". V další práci ale pánové nepokračovali ihned, protože Tom Kingston musel z rodinných důvodů odjet do Austrálie. Když se vrátil, teprve potom začalo duo šlapat na plno. Představované eponymní album je sice jejich první řadovou nahrávkou, ovšem za debut se označit nedá. Jejich mix elektroniky a popu totiž v předstihu zaujal několik tvůrců filmů, takže se ještě před vydáním této dvanáctipísničkové kolekce podíleli na hudbě k filmům "The Wild Atlantic Way", "Gozo" a především k adaptaci románu JK Rowling "The Casual Vacancy". Vy se se Solomon Grey můžete blíže seznámit prostřednictvím jejich YouTube.com profilu.


The Treatment - Generation Me (Mystic Production)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: hard rock / heavy metal

The Treatment - Generation Me
Ostrovní formace The Treatment se doposud těšila příznivému ohlasu a s novou studiovkou "Generation Me" se chystají opět posunout o kus vpřed. Na v pořadí již třetí studiovce se podílel nový zpěvák Mitchel Emms a nový kytarista Tao Grey. Společně s ostatními členy formace dali dohromady jedenáct písní. Na jejich produkci dohlížel Laurie Mansworth a mix si vzal na starost Toni Newton. Podle oficiálního prohlášení se fanoušci rockové muziky mohou těšit na "extravagantní rock, kterého se jen tak nenabaží". Jestli je to pravda posuďte sami a poslechněte si ukázku na YouTube.com.


Smetanovo trio - Martinů: Klavírní tria - Komplet (Supraphon)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: klasická hudba

Smetanovo trio - Klavírní tria
Smetanovo trio se po předloňské výpravě ke světovým skladatelům Ravelovi a Šostakovičovi opět vrátilo do domácího prostředí a nahrálo komplet klavírních trií Bohuslava Martinů, který v sobě skrývá vhled do vývoje jeho neustále se proměňující hudební řeči od třicátých do padesátých let. První z nich je pětivětá skladba "Cinq piéces bréves" z roku 1930, kterou napsal lehkou rukou v pouhých deseti dnech. Následuje překvapivě líbezná "Bergerettes" z roku 1939, složenou měsíc před vyhlášením Protektorátu a poslední dvě tria již byla komponovaná v padeástých letech. "Trio č. 2" z února 1950 patří k vrcholům skladatelova neoklasického období a strukturou komplikovanější "Trio č. 3" (označované též "Grand trio") má koncertantní ráz. Jakým způsobem je Smetanovo trio pojalo, zjistíte z ukázek na Supraphonline.cz.


Zdeněk Svěrák a Jaroslav Uhlíř - Operky (Supraphon)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: hudba pro děti

Zdeněk Svěrák a Jaroslav Uhlíř - Operky
Zdeněk Svěrák se v letošním roce dožívá osmdesáti let a u příležitosti tohoto životního jubilea bude řada nejrůznějších akcí. Jednou z nich je i vydání kompilace "Operky", pod níž se skrývají zhudebnění čtyř nejznámějších pohádek, které pro "Hodinu zpěvu" nahrál s Jaroslavem Uhlířem. První z nich, "O Budulínkovi" vznikla v roce 2004 a v příštích letech následovala "Červená Karkulka", "O dvanácti měsíčkách" a v roce 2008 "Šípková Růženka". Většinu postav představují děti z pěveckých souborů Sedmihlásek Praha a klánovického Claireton Chorale. Více o tomto albu se dozvíte na stránkách Supraphonline.cz


Dále vychází:

A-ha - Time And Again (The Ultimate A-Ha) (Warner Music)
AC/DC - San Francisco 77 (bootleg) (Bertus)
Albert Hammond - Original Album Classics (Sony Music)
Allman Brothers Band - Manley Field House (bootleg) (Bertus)
Almanac - Tsar (Mystic Production)
Almanac - Tsar (Digibook) (Mystic Production)
Blood, Sweat & Tears - Original Album Classics (Sony Music)
Bob Dylan - Live On The Radio 86 (bootleg) (Bertus)
Circus Maximus - Havoc (Mystic Production)
Circus Maximus - Havoc (Deluxe Edition) (Mystic Production)
Doors - Backdoor Man (Live Seattle) (bootleg) (Bertus)
Erich Leinsdorf - Mozart: Cos Fan Tutte (Sony Music)
Henry Lewis - Meyerbeer: Le Proph'te (Sony Music)
James Levine - Verdi: Luisa Miller (Sony Music)
Johnny Cash - Longing For Old Virgina (bootleg) (Bertus)
Johnny Winter - Original Album Classics (Sony Music)
Jonas Kaufmann - Beethoven: Fidelio (DVD) (Sony Music)
Jonas Kaufmann - Beethoven: Fidelio (BluRay) (Sony Music)
Julian Sas - Coming Home (Bertus)
Kenny G - Original Album Classics (Sony Music)
Kurt Masur - Beethoven: Fidelio (Sony Music)
Lords Of Black - Ii (Mystic Production)
Luboš Pospíšil - Route 66 - Exit 1 - 1978-1993 (Supraphon)
Mali Music - The Contradiction Of Mali (Sony Music)
Marcello Viotti - Donizetti: La Favorite (Sony Music)
Marek Janowski - Wagner: Die WalküRe (Sony Music)
Marek Janowski - Wagner: Siegfried (Sony Music)
Molly Hatchet - Original Album Classics (Sony Music)
Mountain - Original Album Classics (Sony Music)
Movements - Outgrown Things (EP) (Universal)
Novembre - Ursa (Mystic Production)
Obsidian Kingdom - Year With To Summer (Mystic Production)
Omnium Gatherum - Grey Heavens (Mystic Production)
Peter Hollens - Misty Mountains: Songs Inspired By The Hobbit And Lord Of The Rings (Sony Music)
Pinchas Steinberg - Catalani: La Wally (Sony Music)
Rafael Kubelik - Mozart: Don Giovanni (Sony Music)
Red Hot Chili Peppers - The Woodstock 1994 (bootleg) (Bertus)
Riccardo Minasi - Mozart: Violin Sonatas (Sony Music)
Rotten Sound - Abuse To Suffer (Mystic Production)
Royal Hunt - Cargo (Mystic Production)
Rush - Ohio 1975 (bootleg) (Bertus)
Rush - Rare Gems From The Vaults (Bertus)
Různí - Legendární československé šlágry (Supraphon)
Různí - Megahits 2016/1 (Universal)
Různí - Retro-Stereo Party 70.Leta (Universal)
Různí - Star Wars Headspace (soundtrack) (Universal)
Různí - Ultimate... 60s (Sony Music)
Různí - Ultimate... America (Sony Music)
Různí - Ultimate... Coffeehouse (Sony Music)
Různí - Ultimate... Dance (Sony Music)
Různí - Ultimate... Hip-Hop (Sony Music)
Různí - Ultimate... Voices (Sony Music)
Různí - Wow Hits 20th Anniversary (Sony Music)
Ry Cooder - Ditty Wah Ditty (bootleg) (Bertus)
Solar Bears - Advancement (Mystic Production)
Spirit - Original Album Classics (Sony Music)
Spiritual Beggars - Sunrise To Sundown (Limited Edition) (Sony Music)
Suicidal Tendencies - Original Album Classics (Sony Music)
Tullio Serafin - Verdi: Otello (Sony Music)

Vychází na vinylu:
Doors - Backdoor Man (Live Seattle) (Bertus)
Gavin James - Bitter Pill (Sony Music)
Hooverphonic - In Wonderland (Sony Music)
Iggy Pop - Post Pop Depression (Universal)
Ivar Bjorson & Einar Selvik'S Skuggsjá - Skuggsjá (Mystic Production)
Ivar Bjorson & Einar Selvik'S Skuggsjá - Skuggsjá (Clear Vinyl) (Mystic Production)
Johnny Cash - Longing For Old Virgina (Bertus)
Novembre - Ursa (Mystic Production)
Obsidian Kingdom - Year With To Summer (Mystic Production)
Red Hot Chili Peppers - The Woodstock 1994 (Bertus)
Rotten Sound - Abuse To Suffer (Mystic Production)
Rotten Sound - Abuse To Suffer (Clear Vinyl) (Mystic Production)
Ry Cooder - Ditty Wah Ditty (Bertus)
Solar Bears - Advancement (Mystic Production)
Solomon Grey - Solomon Grey (Universal)
Spiritual Beggars - Sunrise To Sundown (Sony Music)

Reedice:
Elvis Presley - The RCA Albums Collection (Sony Music)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY