Dark Gamballe - Ten větrný mlýn stejně jednou dostaneme

06.09.2002 05:00 - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Nová deska skupiny Dark Gamballe s názvem "Merizo Nanen" získala na MusicServeru hodnocení 9/10 a zcela po zásluze byla vyhlášena i Albem týdne. Proto nepřekvapí, že jsme tuto vyškovskou kapelu požádali o rozhovor. A nemusíte se bát, ač kapela zpívá hlavně ve svém jazyku - gambalštině, rozhovor je česky...
Dark Gamballe
© Redblack Productions
Pokud jste už měli tu čest poslechnout si album "Merizo Nanen" moravské rockové skupiny Dark Gamballe (a přitom si prohlédli také jeho obal), tušíte, že tento kvintet je hodně netradičně založen. Nejenže dělají skvělou muziku, oni si k tomu zpívají vlastním gambalským jazykem, zpěvák DeSed píše povídky, které se odehrávají na (fiktivní) planetě Gamballe a pochopitelně dost kašlou na nějaké hudební trendy a škatulky. Pokud lze říct, že pouštět si jejich hudbu je činností snadnou a příjemnou, na rozhovor je lépe se vybavit hroší kůží a nechat hochům volný prostor pro fantazírování. Tak to alespoň bylo v případě mého interview s klávesistou Tomem Šlápotou a zpěvákem DeSedem.

Vy nejenom zpíváte některé skladby v gambalštině, ale máte je i v bookletu zapsané patřičným gambalským písmem. Máte vytvořenou gambalskou abecedu?

Tom: Existuje speciální sada znaků vytvořená pro slova v gambalštině a tím pádem existuje i gambalská abeceda.
DeSed: Ano, abecedu jsem vytvářel já a náš kamarád Zigy, který pracoval i na grafice předcházejících desek. Abeceda má i úzkou souvislost s výslovností, některé znaky mají podobnou funkci jako spřežky.

Měl na tuto vaši dost specifickou "mimohudební" propagaci vliv třeba takový J.R.R.Tolkien, který také sestavil a promyslel velice důkladnou lingvistickou strukturu?

DeSed: Tolkiena máme sice moc rádi, ale když gambalština vznikala, tak po dnešním boomu kolem "Pána prstenů" nebylo ještě ani památky.

To je možná pravda, ale když Tolkien konstruoval svůj fiktivní jazyk, vy jste pravděpodobně ještě ani nebyli na světě.

Tom: Ono to spíš souvisí s našimi znalostmi angličtiny a s chutí zkusit si něco nového, něco jinačího. A struktura, na té DeSed doopravdy zamakal a gambalština nám krásně vzkvétá.

Když hrajete na koncertě, zpívá DeSed přesně ta slova, která jsou k slyšení na desce, nebo je to tak trochu o improvizaci a momentálním jazykovém rozpoložení?

DeSed: Jo, je to přesně podle desky. Každý, kdo si zkusil zpívat pravidelně s kapelou určitý repertoár, ví, že jakákoliv změna frázování má sakra vliv na dech a intonaci, takže žádné nesmyslné blábolení.

Do obalů desek připojujete i povídky, které se vždy nějak váží k atmosféře alba - nechcete třeba jednou vydat knížku "výbor z gambalské prózy"? Možná, že by o to pár literárních historiků mělo ve finále i zájem.

Tom: Jo gambalská próza, no príma, tak to teda nevím, ale každopádně se budou na našich stránkách (zde) objevovat nové povídky hrdinů (nebo spíš antihrdinů) civilizace Gamballe. Speciální rubrika se jmenuje DeSedovo Desatero. I když teď Gambiho (hlavní antihrdina gambalské prózy) vlastně přejelo auto, takže se možná dostane i na ostatní postavičky.

Vaše texty, alespoň ty české, protože gambalským drtivá většina posluchačů prd rozumí, se nesou v dost pochmurné tónině. Několikrát jsem v nich zaznamenal slovo krysy (a jeho různé modifikace) - co je hlavním zdrojem DeSedovy depresivnosti? Dřívější "přetechnizovaný" motiv se možná schoval trochu do pozadí a do čela vystoupila dekadentní celospolečenská hniloba.

DeSed: Gambalské texty mají na naší internetové stránce české překlady a když si je přečteš, zjistíš, že to nejdepresivnější teprve přišlo. Svět kolem nás je momentálně docela neveselý a tak zkrátka nezpíváme o motýlech a kytičkách, ale o jejich mutacích. Hledej v temnotě nadsázku, ta je určující! Dekadentní společenská hniloba je s ohledem na dnešní stav kolem stanice metra Florenc docela běžná realita.

Dark Gamballe
© Redblack Productions
Hudebně je deska "Merizo Nanen" zase hodně velký krok vpřed. Opravdu vzácně vyrovnaná a kvalitní kolekce. Jak probíhala příprava? Z kolika písní jste vybírali? Je něco, co byste zpětně na desce upravili?

Tom: Na začátku byly různé fragmenty vytvořené ve zkušebně a u mě v domácím studiu, které jsme pak dávali dohromady. Možná bych desku rozšířil o některé písně, které tenkrát byly teprve v zárodku a na kterých pracujeme dnes, ale to jsou taková ta "kdyby".

Kde jsou hlavní inspirační zdroje pro vaši současnou produkci? Jak se u vás rodí písničky?

DeSed: Hlavním inspiračním zdrojem je sám život, ty písničky vylézají z podvědomí jako jednotlivé motivy , které potom zase více méně intuitivně poslepujeme dohromady. Ovšem kde se vzal zrovna ten motiv nebo proč je ta a ta píseň v takovém a takovém tempu, to nemůžeme přesně říct.
Tom: Jiná stránka věci je ale pódiová prezentace. Ta je detailně propracovaná včetně světelných efektů a kostýmů.

Jedním z vašich největších pozitiv je vokální linka - stále platí, co DeSed řekl v jednom rozhovoru pro Rock&Pop, že nijak zvlášť se svým hlasem nepracuje?

DeSed: Pořídil jsem si speciální bezdrátový odposlech, který se nasazuje podobně jako malá sluchátka (pecky) přímo do uší, a to je fakt bomba. Je teda pravda, že tak, jak jsme zamakali celá kapela na repertoáru, tak to nemá obdoby. (smích)
Tom: Ne, je to fakt, musíme se pochválit a dát si pašáka. DeSed je už jak Božský Karel. (smích) Teda on mu ten odposlech občas vypadne a pak je zase všechno při starém, ale jinak jako paráda! (smích)
DeSed: Sketo...

Hodláte ve své další tvorbě více uplatňovat elektroniku, jejímž používáním jste známí z dřívějška? Na nové desce už jí ovšem zdaleka tolik není.

Tom: Elektronika, elektrotechnika a i jiné -iky tam budou. Ne, je fakt, že na poslední desce je to hlavně takové "elektrokoření", ale v budoucnu bych chtěl, aby používání jakýchkoliv nástrojů bylo hlavně přirozené, ať už elektronických, elektrárenských nebo i jiných. (smích)

Začínali jste jako death metalová skupina, zatímco dnes hrajete jakousi fúzi hardrocku, industriálu a doomu. Dovedete si ještě představit, že byste se k původnímu stylu vrátili, byť třeba jen v náznacích?

DeSed: Grrrrrrr……
Tom: Víte, on tyhle otázky nemá moc rád, ale on ho ten vztek zase přejde, nebojte. Možná, že se na planetě Gamballe jen tak v náznacích objeví nějaký tvor Death Metal, ale nevím... Asi ne.

V jednom z českých hudebních časopisů vás označili za případnou spásu domácí rockové scény. Že by nové komerční ikony? Ba ne, myslíte si, že je reálné, aby kapela jako vy prorazila v ČR všeobecně? Nebo jsme příliš malý a konzervativní trh?

DeSed: To je právě ta věc, že tohle teď ještě nikdo neví. Možná že ano, možná že ne. Na to stejné se novináři ptali Lennona před prvním turné po USA. Hlavní věc je, že když ano, tak je to paráda, a když ne, tak se svět Gamballe nezboří a těšte se na nový útok na větrný mlýn (který stejně jednou dostaneme).

Vy jste vcelku realističtí, co se vaší úspěšnosti týče - kde si myslíte, že je strop pro skupinu, jakou je Dark Gamballe?

Dark Gamballe
© Redblack Productions
Tom: Ojoj! Co se mé osoby týká, tak si myslím, že úspěšnost je přímo úměrná oběti, kterou jsi schopen dané činnosti dát. Ale zároveň je úspěch jen boční produkt tvého snažení, je to věc, kterou možná dostaneš na své cestě, ale na té cestě nejsi kvůli ocenění. Muzika je velká vášeň i bez medailí. Uf, to jsem zase patetickej. (smích)

Jak to vypadá s koncertní podporou v zahraničí? Nemáte už nějaké reakce ze zahraničí na novou desku?

DeSed: Zahraničí pro nás znamená hlavně Slovensko a tam je to super! Ze západní Evropy nám bohužel zatím žádné odezvy na novou desku ještě nepřišly. Je to na ně ještě brzo. Starší desky se ale docela chytly.

Díky za rozhovor.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY