Britským singlům vládnou seveřané, Adele je stále nejprodávanější

01.03.2016 12:08 - Karolína Stránská | foto: facebook interpreta

Zatímco hudební stálice neochvějně hájí nejvyšší umístění, mnohým interpretům vypomohlo předávání Brit Awards, kde měli možnost živě vystoupit a připomenout se tak fanouškům. V singlovém žebříčku zabodoval Mike Posner se svým ibizským tripem, mezi deskami má skvěle nakročeno novinka Jacka Garratta.
Lukas Graham
© facebook interpreta
SINGLY - Kapela Lukas Graham se sice do popředí mainstreamové hudby dostala teprve v loňském roce, cestičku k úspěchu si však v domácím Dánsku prošlapala už mnohem dříve. Tento úspěch se velmi rychle přenesl do zbylých evropských metropolí a pop-soulových Dánů se ujala společnost Warner Bros. Records. Právě pod jejími křídly nahráli i singl "7 Years", který se pátým týdnem drží na vrcholu britského singlového žebříčku. Od minulého týdne se drží zlata.

Začátek roku se nese ve znamení hudebních, filmových i sportovních událostí, jež více či méně ovlivňují vývoj hitparád v následujících týdnech. Tentokrát se jedná o změny skutečně minimální. Rihanna zavítala s Drakem a světelnou show na Brit Awards, a polepšila si tak o příčku na místo druhé. Tracy Chapman vystoupila se singlem "Fast Car" z debutového alba u příležitosti Mandelových narozenin už v roce 1988. Od té doby uteklo hodně vody a po dvaceti sedmi letech tento hit z osmdesátých let oblékl do nového house kabátu Jonas Blue a je již možné říci, že se s ním dočkal lepšího umístění než jeho původní interpretka.

Na debutové sólové album Zayna Malika si ještě téměř měsíc musíme počkat. Jeho singl "Pillow Talk" však posloucháme už čtvrtým týdnem. Mladý Brit, dle očekávání, vystřelil na počátku do čela hitparády. Od té doby se však potuluje předními příčkami a tento týden spadl z druhého na čtvrté místo.

Podobné tendence má Justin Bieber. Na sklonku uplynulého roku byl všude, kam jsme se podívali. Ačkoliv popularita jeho singlů "Love Yourself" a "Sorry" mírně klesá, v top desítce se určitě ještě chvíli ohřejí. Na pátém místě skladbu "Love Yourself", jejíž živou verzi jsme zaslechli na udílení cen Brit Awards, následuje "Lush Life" Zary Lasson, jež, podobně jako Lukas Graham, pochází ze severské země, kde započala svou kariéru.

Ani Kanada neztrácí početné zastoupení. Shawn Mendes zakusil první příčky, pro jeho singl "Stitches" však poslední únorový týden přinesl místo sedmé. Little Mix patří mezi další stálice, jejichž jméno se v souvislosti s baladou "Secret Love Song" skloňuje již osmým týdnem. Na písni se podílel i Jason Derulo, který si od kritiků nevysloužil příliš chvály, ačkoliv celkové vystoupení slepeného X Factor kvarteta není rozhodně špatné.

Desítku uzavírají Justin Bieber spolu s Coldplay, kteří se vynořili ze sedmnáctého místa, pravděpodobně následkem opožděné reakce fanoušků amerického fotbalu.

Skokanem týdne je ovšem Mike Posner, který s remixem vlastního singlu bizarního názvu poskočil o třicet míst. O jakou pilulku se jedná? Záhadný prášek mu nabídl náhodný fanoušek na Ibize, jenž byl jediným člověkem v davu, co ho poznal. Poté, co vliv pilulky opadl, se Mike Posner údajně cítil o deset let starší. Pane jo.

    Top 10 - singly:
  1. Lukas Graham - 7 Years
  2. Rihanna - Work
  3. Jonas Blue & Dakota - Fast Car
  4. Zayn Malik - Pillowtalk
  5. Justin Bieber - Love Yourself
  6. Zara Larsson - Lush Life
  7. Shawn Mendes - Stitches
  8. Little Mix ft. Jason Derulo - Secret Love Song
  9. Justin Bieber - Sorry
  10. Coldplay - Hymn For The Weekend

Kompletní singlový žebříček je k vidění zde.

Adele Hello
© facebook interpreta
DESKY - Ani v deskách se nedočkáme ibizského adrenalinu. Adele nás stále zdraví ze špičky, následována Davidem Bowiem a tím nejlepším z jeho tvorby. Jack Garratt se s tím nepáře a jeho debutové album "Phase" je třetím nejprodávanějším. V roce 2005 se účastnil juniorské Eurovize, ale posléze uznal, že to dělal za účelem získání pozornosti a ne ze srdce. Na tom britský mladík od té doby zapracoval a v uplynulém roce doprovodil Mumford & Sons na jejich turné po Velké Británii a se svým verzatilním debutem má dobře nakročeno. Od čtvrté příčky je to nuda nuda Bay šeď.

Jak už bylo řečeno, živá vystoupení poměrně často dočasně vypomohou interpretům s jejich prodeji. Nejinak je tomu v případě Jamese Baye, který si z Brit Awards odnesl cenu za nejlepšího britského interpreta, což jeho vágně blues-rockové album vyhouplo ze sedmnáctého na sedmé místo.

Little Mix obhájily osmé místo, stejně jako Rihanna deváté s albem "Anti". Na chvostu se veze Sia se sedmým studiovým "This Is Acting". Sia se poslední dobou snaží prolomit stigma, které po několik let hlásá, že popoví zpěváci nemohou být umělci ve svém původním slova smyslu. Další klišé, proti kterému se zpěvačka vyhrazuje, je, že kvalitní textaři nemohou být kvalitními performery. Plody jejího textařství nalezneme na deskách Jessie J, Britney Spears či Beyoncé. "This Is Acting" je ale místy rozpačité a působí jako vrtkavý můstek, po kterém Australanka kráčí vstříc novému období.

I její předchozí album se těší oblibě a přesně tisíc forem strachu nacházíme tentokrát na devatenáctce. Těsně pod Siou číhají mladíci z Years & Years, kteří svou elektroniku v podobě desky "Communion" zanedlouho představí i pražskému davu.

Co se novinek týče, na devatenáctém místě startuje bestofka Daniela O’Donnella, irského zpěváka, moderátora a národní ikony. Se směsí country a folku dobyl irské publikum a za svou kariéru prodal více než deset milionů nosičů. V roce 2012 se také stal prvním umělcem, jenž měl po dobu dvaceti pěti let každoročně nové album v žebříčku. Z dvacátého pátého místa se pak ozývá vytí hardrockové australské Wolfmother a jejího v pořadí čtvrtého alba "Victorious".

    Top 10 - alba:
  1. Adele - 25
  2. David Bowie - Best Of Bowie
  3. N Jack Garratt - Phase
  4. Justin Bieber - Purpose
  5. Coldplay - A Head Full Of Dreams
  6. Jess Glynne - I Cry When I Laugh
  7. James Bay - Chaos And The Calm
  8. Little Mix - Get Weird
  9. Rihanna - Anti
  10. Sia -This Is Acting

Kompletní albový žebříček je k vidění zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY