"This Is Acting": V hlavní roli Sia, šalba a klam

14.02.2016 08:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Šesté studiové album "This Is Acting" vydává Sia dva roky po velmi úspěšném "1000 Forms Of Fear". Předchozí kolekce přinesla obrovské hity "Chandelier" a "Elastic Heart". S novinkou to ale tak žhavé nebude. Sbírka odmítnutých písní totiž nefunguje jako celek.
5/10

Sia - This Is Acting

Skladby: Bird Set Free, Alive, One Million Bullets, Move Your Body, Unstoppable, Cheap Thrills, Reaper, House On Fire, Footprints, Sweet Design, Broken Glass, Space Between
Vydáno: 29.01.2016
Celkový čas: 46:31
Vydavatel: Sony Music
Při hodnocení "This Is Acting" se chtě nechtě musíme zmínit také o nedávno vydaném albu Rihanny. Až při jeho poslechu vám dojde, proč zpěvačka odmítla Siin materiál. Na "Anti" by se totiž vůbec nehodil. Na jednu stranu tak nepřibyl žádný hit typu "Diamonds", na stranu druhou se Rihanna někam posunula a na Siu zbyly písničky pro její vlastní desku.

Vědomí, že skoro všechny písně (snad jen "One Million Bullets" je určena od začátku pro Siu samotnou) byly napsány pro někoho jiného, se posluchač nezbaví po celou dobu poslechu. Z tohoto pohledu je název alba smutně pravdivý. Sia samozřejmě je schopná autorka a dost dobrá zpěvačka, jen je tahle deska představením, v němž hraje někoho jiného. Nebo si hraje na někoho jiného.

Samy o sobě jako singly v podání různých interpretů by z toho kupodivu mohly být hity, poslech všech písniček v jednom kuse už taková hitparáda není. Nejde ani tak o to, že si představujete, jak by zněla například "Alive" v podání Adele, pro níž byla skladba původně určena (a byl by to nepochybně megahit). Zabijákem je hrozná schematičnost - v těch písničkách nejsou překvapení, přesně víte, co bude následovat. Každé, i jakkoliv malé, vybočení ze šablony je občerstvující.

Nápěvy "Unstoppable" a "Footprints" zní jako produkty, co právě sjely z výrobní linky s obrovským nápisem "Chandelier" a přepjatý Siin zpěv je působivý pouze v malých dávkách. Bohužel, při četnosti bombastických refrénů na "This Is Acting" se může dostavit těžký bolehlav. Takže tentokrát je to jen za pět blonďatých paruk z deseti.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY