Justin Bieber nahradil sám sebe na špici amerických singlů

02.02.2016 22:22 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Justin Bieber nově dominuje s "Love Yourself" místo se "Sorry". Bronz vybojovali twenty one pilots. V první desítce debutovala Rihanna s "Work" a posunuli se tam Flo Rida s "My House" a Selena Gomez s "Hands To Myself". V albech se po dvoutýdenní pauze na vrchol vrátila Adele. Zvláštně debutovalo "ANTI".
Justin Bieber - Love Yourself
© facebook interpreta
SINGLY - Jak vzácné je nahrazení sebe samého na prvním místě Billboard Hot 100? Velmi vzácné. Za celou historii se jedná pouze o dvanáctý výskyt, ačkoliv je druhým po pouhých čtyřech měsících, kdy The Weeknd překonal "Can't Feel My Face" paradoxně starším "The Hills".

Vzhledem k vývoji výkonu "Love Yourself" jsme nahrazení "Sorry" předpovídali. "Sorry" si tak na zlatě pobylo tři týdny, tento stříbrný týden zakončilo vítězstvími v rádiích se 141 miliony impresí (-2 %) i ve streamech s 18,6 miliony přehrání (-7 %), ale downloadů mělo jen 61 tisíc (-24 %).

To "Love Yourself" zaznamenalo 116 tisíc stažení (-17 %), 16,4 milionů streamů (-2 %) a 132 milionů rádiových impresí (+13 %, Airplay Gainer). Sice nevyhrálo ani jeden ze segmentů, dohromady to ale na zlato vyšlo.

Hit je po "What Do You Mean?" a "Sorry" tedy jeho třetím zlatým. Třetí dobytí hlásí i v Pop Songs. A ještě zpět ke starším singlům: "Mean" vypadlo z Top 10 a nepřekonalo tak rekord v délce pobytu v elitní desítce od startu, zatímco "Sorry" pro Justina získalo premiérové vítězství v rádiích.

Zajímavé je i to, že téměř deset let žádný mužský interpret z jednoho alba nezískal tři zlaté singly: naposledy to byl samozřejmě Justin Timberlake s písněmi z "FutureSex/LoveSounds". Mezi všemi se to naposledy povedlo Taylor Swift s "1989".

Ve čtrnáctém týdnu Adele s "Hello" vypadla z pódiových pozic, byla totiž nahrazena twenty one pilots. "Stressed Out" je vůbec první rockový singl tak vysoko od "Take Me To Church" Hoziera. I když, on to rock příliš není. Dvojka, která v pátek koncertuje v Praze, dosáhla na 117 tisíc downloadů, 12,7 milionů streamů a 120 milionů impresí, navíc stále stoupe.

Na pětku vystřelil Flo Rida. Track "My House", který je se 102 přehráními mým 4. nejoblíbenějším za rok 2015, byl dodatečně objeven širším posluchačstvem díky jeho použití ve Wrestlemanii. Pro rappera to je jedenáctý Top 10 hit.

Za nově šestými The Chainsmokers máme dalšího skokana, Selena Gomez si totiž s "Hands To Myself" polepšila z 21. příčky na sedmičku, když konečně klip vypustila na YouTube a také se objevila v Saturday Night Live. Díky tomu se skladba stala Digital i Streaming Gainerem. Na osmičce ještě zůstává se "Same Old Love".

Novinkou týdne je "Work" Rihanny a Drakea na devítce, přitom na ovlivnění žebříčku měl singl pouze něco přes den pro downloady a streamy a něco přes čtyři dny v rádiích. Za tuto dobu dosáhl 126 tisíc stažení, debutoval tedy na prvním místě v Digital Songs, 2,2 milionů přehrání a 44 milionů rádiových impresí.

Pro zpěvačku to je již padesátý Hot 100 hit a s 27 singly v Top 10 vyrovnala skóre Mariah Carey, Janet Jackson a Eltona Johna jako pátého nejúspěšnějšího interpreta v tomto měřítku (Madonna vede s 38 kousky). Pro rappera to je patnácté tak vysoké umístění.

    Top 10 - singly:
  1. Justin Bieber - Love Yourself
  2. Justin Bieber - Sorry
  3. twenty one pilots - Stressed Out
  4. Adele - Hello
  5. Flo Rida - My House
  6. The Chainsmokers feat. ROZES - Roses
  7. Selena Gomez - Hands To Myself
  8. Selena Gomez - Same Old Love
  9.  N Rihanna feat. Drake - Work
  10. Alessia Cara - Here

=> CELÝ ŽEBŘÍČEK BILLBOARD HOT 100


Adele - 25
© facebook interpreta
DESKY - Nezvykle tentokrát začneme až 27. pozicí a plynule navážeme na předchozí odstavec. Na této příčce totiž najdeme Rihannu s "ANTI". Album se sice v měřeném týdnu (končí čtvrtkem) vůbec nezačalo prodávat a milion kusů rozdaných Samsungem se také nepočítají, ale díky tomu, že pořadí v Billboard 200 nyní určují i poměrově přepočtené downloady a streamy jednotlivých skladeb, vypuštění alba na neoblíbené službě Tidal a uvolnění singlu "Work" ke koupení na vícero službách garantovaly debut v albovém žebříčku. Samozřejmě v Billboard 200 po staru, tedy Top Album Sales, není.

V regulérní pátek pak album normálně vydala k digitálnímu pořízení, a má tak celý týden na to nashromáždit dostatek prodeje k dobytí zlata příště. A kdyby to nevyšlo, od tohoto pátku bude k dispozici i fyzická verze. Rihanna by tak zopakovala svůj jediný triumf, posledního "Unapologetic".

Ještě zpátky k váženým downloadům a streamům: RIAA se rozhodla, že je také začne počítat do certifikací. Bohužel to tedy bude znamenat, že platinové desky se třeba prodá jen 600 tisíc kusů a ne milion.

A nyní k prvnímu místu. To má Adele. "25" tedy v osmém z deseti týdnů vyhrálo. Z 116 tisíc jednotek bylo 97 tisíc v čistém prodeji a album tak příští týden prolomí hranici 8 milionů prodaných kusů. Stříbrný byl Justin Bieber s "Purpose", které je i v jedenáctém týdnu na stupních vítězů.

Nejvyšší novinku měli rockoví Megadeth, bronz patnácté řadovky "Dystopia" je jejich vůbec nejlepším umístěním od roku 1992. Za čtvrtými twenty one pilots najdeme posledně zlaté Panic! At The Disco, následované držáky. Na devítce odstartovala kompilace "2016 Grammy Nominees".

    Top 10 - alba:
  1. Adele - 25 (116 tisíc jednotek, -21 %)
  2. Justin Bieber - Purpose (87, -5 %)
  3.  N Megadeth - Dystopia (49)
  4. twenty one pilots - Blurryface (42, -6 %)
  5. Panic! At The Disco - Death Of A Bachelor (39, -79 %)
  6. David Bowie - Blackstar (35, -61 %)
  7. Chris Stapleton - Traveller (34, -16 %)
  8. The Weeknd - Beauty Behind The Madness (32, -6 %)
  9.  N Různí - 2016 Grammy Nominees (65)
  10. ▬ Bryson Tiller - Trapsoul (31, -1 %)

=> CELÝ ŽEBŘÍČEK BILLBOARD 200 + TOP ALBUM SALES


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY