Avantasia je na "Ghostlights" opět metalovou operou

10.03.2016 09:12 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Metalová opera Tobiase Sammeta se vrací. V pořadí sedmý počin ambiciózního projektu německého skladatele opět nabízí zástup předních hlasů metalové a rockové hudby i spolupráci s osvědčeným Saschou Paethem. Sammet se na "Ghostlights" také vrací k metalovějšímu zvuku z dob "The Metal Opera".
8/10

Avantasia - Ghostlights

Skladby: Mystery Of A Blood Red Rose, Let The Storm Descend Upon You, The Haunting, Seduction Of Decay, Ghostlights, Draconian Love, Master Of The Pendulum, Isle Of Evermore, Babylon Vampyres, Lucifer, Unchain The Light, A Restless Heart And Obsidian Skies
Vydáno: 29.1.2016
Celkový čas: 70:03
Vydavatel: Mystic Production
Avantasia měla být původně pouze vedlejším krátkodobým projektem mladého a talentovaného Němce Tobiase Sammeta, který se jinak věnoval a stále věnuje domovským Edguy. Dnes je však Avantasia jejich plnohodnotným sourozencem. Od dob debutu "The Metal Opera" a jeho následovníka "The Metal Opera II" se Sammetova idea neustále vyvíjela, až dospěla do překvapivě rockového soundu, kde hrál metal jen doprovodnou roli. Tomu je však na "Ghostlights" konec. Sammet se totiž vrátit k původnímu konceptu metalové opery.

I přesto, že je Sammet svébytným a rozpoznatelným autorem, často se inspiruje u zkušenějších. Nejvýrazněji vyznívá inspirace Meat Loafem a jeho pompézním melody-rockem v úvodní hitovce "Mystery Of A Blood Red Rose", která jinak patří k nejlepším písním desky. Sammet sám dokonce přiznal, že tohoto amerického zpěváka chtěl původně do úvodní skladby alba přizvat.

Již stálým a jen těžko opominutelným hostem je Jorn Lande, který svým ocelovým hlasem přispěl na "Ghostlights" hned několikrát. Nejvýraznější stopu zanechal ve velmi povedené atmosférické baladě "Lucifer", ale slyšet ho můžeme třeba i ve svižnější power-metalové skladbě "Let The Storm Descend Upon You". Balady se Sammetovi tentokrát velmi povedly. Oproti pokusům z předchozí desky "The Mystery Of Time", kde pomalejší písně často klouzaly hluboko pod hranici kýče, se na novince objevuje hned několik úderných a zároveň poetických balad. Zapomenout nelze na "Isle Of Evermore" s charismatickým hlasem Sharon Van Adel z Within Temptation ani na "A Restless Heart And Obsidian Skies", kde se mikrofonu ujal veterán Bob Catley z britské hardrockové bandy Magnum.

Za asi největší překvapení lze považovat účast poměrně neznámého Herbieho Langhanse z německé kapely Seventh Avenue. Právě on exceluje v nejlepší písni nahrávky, a to v působivé "Draconian Love", kde jeho hluboký hlas fantasticky vibruje a souzní s kytarou Saschi Paetha. Čest i ruce Tobiase Sammeta, která sáhla po nepříliš renomovaném zpěvákovi, jehož hlas je pro skladbu jako stvořený.

Z plejády hostů je potřeba ještě zmínit excentrického Dee Snidera z Twisted Sister, kterého Sammet zkrotil v písni "The Haunting", kde mu připravil vážnější a klidnější part, než na jaký je zvyklý ve své domovské skupině. Snad jediná slabší píseň se nachází v prostředku alba. Řeč je o "Babylon Vampyres" s hostujícím Robertem Masonem z americké kapely Warrant. Ovšem i babylonští vampíři patří k powermetalovému standardu a nahrávku nijak zásadně nedeklasují.

Tobias Sammet spolu se Sashou Paethem složili a nahráli jedno z nejlepších alba pod hlavičkou Avantasie. Návrat k metalovému pojetí původních oper se vydařil a dává zapomenout na minulý, rozporuplně přijatý počin "The Mystery of Time". Tobias i přes svůj poměrně mladý věk již patří k nejvýraznějším postavám evropské metalové scény a jeho workoholismus a nadšení plodit novou hudbu je pro žánr neocenitelným darem.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY