Supraphon se v první letošní kompilaci vrací k legendárním bigbítovým festivalům

25.01.2016 15:00 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Na českém hudebním trhu se nový rok zatím rozbíhá pozvolna. První kompilační lahůdku si vydavatelství Supraphon připravilo pro bigbítové fanoušky, kterým naservíruje to nejlepší z hudby daného ranku, která u nás vznikla ve druhé polovině šedesátých let.

Beat-line 67-69
© facebook interpreta
Základem jsou původní LP a EP "Beat-line Supraphon 1968" a "2. československý beatový festival". Obě tyto dnes už legendární přehlídky jsou doplněny tak, aby posluchači našli maximum toho, co se tehdy v bigbítu událo a profesionálně natočilo.

První CD mapuje dění kolem premiérového celostátního československého beatového festivalu (prosinec 1967), druhé zaznamenává situaci kolem toho následujícího, konaného o rok později. Sada studiových nahrávek představuje laureáty a vítěze tehdy soutěžních přehlídek (Soulmen, Blue Effect, Olympic, Prúdy, Framus Five, Bluesmen, Synkopy 61 nebo na titulním snímku defilující Rebels), koncertní záznamy z roku 1968 nabízejí také Samuels Band, Blues Five, Flamingo, Flamengo nebo George And Beatovens. Pro doplnění pohledu a poslechu nechybí připomínky dalších zásadních brněnských (Atlantis, Vulkán) nebo pražských (Matadors, Juventus, Cardinals či Komety) rockových aktivit.

Studiově či koncertně zaznamenané období kolem dvou československých beatových festivalů navždy zůstává zásadní položkou naší hudební historie. Toto remasterované 2CD, doplněné řadou dokumentárních fotografií, chce být užitečnou připomínkou tohoto faktu. Vychází 29. ledna.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY