Islandská indie folková senzace Of Monsters And Men vystoupí na Colours Of Ostrava 2016

06.01.2016 17:20 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Že islandská hudba nejsou pouze pomalé zasněné písně zpívané severským jazykem, ale také třeba rozjařené indie folkové skladby v angličtině s nakažlivými refrény, dokáže letos na festivalu Colours Of Ostrava při své tuzemské premiéře úspěšná kapela Of Monsters And Men. Pětičlenná formace, která vznikla v roce 2010, prorazila již svým debutovým albem "My Head Is An Animal" a hitem "Little Talks", který dosáhl v řadě zemí na vrcholy žebříčků a stal se letní hymnou roku 2011. Of Monsters And Men se ihned po vydání tohoto debutu dostalo od odborných médií přirovnání jako Mumford & Sons z Islandu nebo noví Arcade Fire. V roce 2013 získali cenu European Border Breakers Award a jejich skladby zazněly například na soundtracku "The Hunger Games: Catching Fire" či v traileru filmu "Walter Mitty a jeho tajný život".

Ředitelka festivalu Zlata Holušová na jejich hudbě vyzvedává "prokompovanost akustických nástrojů s kytarami a klávesami, vtahující vokální harmonie, procítěné hlasy zpěvačky Nanny Bryndís Hilmarsdóttir a Ragnara Þórhallssona, neskrývané nutkání vytáhnout atmosférické balady do hutně popových znějících výšin a metaforické příběhy čerpající z říše zvířat a přírodního okultismu."

Velký úspěch ve Spojených státech, následovaný odezvou půlky světa, skupinu od roku 2012 vystřelil na nekonečné koncertní turné na podporu debutového alba. Očekávání následovníka ji nakonec ale donutilo hektické cestování stopnout a přivedlo k přemýšlení co dál. Tvrzení, že mezi debutem a novinkou "Beneath The Skin" z roku 2015 je rozdíl jako mezi černou a bílou, Nanna během nahrávání vysvětlila: "Naše první album je jako stvoření z nějaké sci-fi, ale deska, na které právě pracujeme, je pravý opak - je velmi osobní, lidská." Křehké folkaření a stadiónové hity bez ztráty všeho, čím Of Monsters And Men prosluli, se na druhé desce protnulo s masivnějším rockovým zvukem, aniž by přitom skupina zanevřela na popovou vstřícnost.

O koncertní síle tohoto islandského fenoménu se poprvé budou moci přesvědčit i diváci v České republice - na festivalu Colours of Ostrava 2016.

Patnáctý ročník Colours Of Ostrava proběhne od 14. do 17. července 2016 opět v unikátním industriálním areálu Dolních Vítkovic v Ostravě. Prvními oznámenými jmény jsou například Passenger, ANOHNI, Slowdive, Caro Emerald, CC Smugglers, The Unthanks, Freeborn Brothers nebo My Baby. V prodeji jsou v tuto chvíli čtyřdenní vstupenky za 1 990 Kč, k dispozici za tuto cenu je limitovaná edice pět tisíc kusů a jsou k dostání na eshopu Colours Of Ostrava nebo v síti Eventim. Colours Of Ostrava 2015 navštívilo přes 43 tisíc návštěvníků a festival nabídl přes tři sta programových bodů na šestnácti otevřených i krytých scénách.

Festival kromě samotné letní akce pořádá samostatný koncert britského zpěváka Miky 25. května v pražském Foru Karlín. I vstupenky na toto vystoupení jsou již v prodeji taktéž v eshopu Colours Of Ostrava a v sítích Goout.cz, Ticketpro a Eventim.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY