"A Head Full of Dreams" v USA pouze stříbrné - Adele přerušila vítěznou šňůru Coldplay

15.12.2015 21:21 - Petr Doupal | foto: mirror.co.uk

Ne, že by se čekalo něco jiného, Adele je prostě neporazitelná, i tak však může být "pouhé" stříbro Coldplay zklamáním, když předchozí čtyři desky v Americe vyhrály. Briti ale porazili další zajímavé debuty: G-Eazyho, Ricka Rosse a Troyeho Sivana. V singlech pokračovala jízda Adele, ale také Justina Biebera.
Adele - Hello
© facebook interpreta
SINGLY - Adele je na čele už posedmé, s "Hello" tak vyrovnala svůj osobní rekord stanovený před 4 lety "Rolling In The Deep". Opět byla nejstreamovanější, tentokrát s 26,4 miliony přehrání (-4 %) a nejpopulárnější v rádiích, s 168 miliony impresí (+1 %).

Downloadové prvenství však už neudržela, spadla o 32 procent na 158 tisíc stažení (s celkovými 3,1 miliony na kontě), když byla poražena Jordanem Smithem, jedním z finalistů "The Voice", a jeho coverem Queen "Somebody To Love" se 164 tisíci downloady. Debutoval tak na dvacet jedničce, těsně před Mariah Carey s "All I Want For Christmas Is You".

Zpět ale na špici. Ne tedy, že by se tam něco převratného dělo. Justin Bieber i Drake si totiž své pozice udrželi. "Sorry" je dále Adele drženo na stříbru, přičemž streamy a downloady lehce padají, ale v rádiích nadále posiluje. Bylo potřetí Airplay Gainerem a už má 130 milionů impresí.

Za bronzovým Drakem se Bieber umístil se starším singlem "What Do You Mean?", novější "Love Yourself" pak přeskočil The Weeknda a Shawna Mendese a zpěvák tak má opět tři songy v Top 5. To se v minulosti povedlo pouze The Beatles a 50 Centovi.

The Weeknd přidal 43. týden v Top 10 v řadě a osamostatnil se tak na třetím místě v tomto rekordu (42 měli Santana a Mariah Carey). I kdyby "The Hills" spadlo do druhé desítky, stále je zde možnost, že se série nepřeruší: jeho novinka "In The Night" po debutu klipu vyskočila na devatenáctku jako Digital a Streaming Gainer.

Alessia Cara zůstala osmá a Selena Gomez přeskočila Meghan Trainor. Zároveň Seleně na 77. příčce odstartoval nový singl "Hands To Myself", na jehož video se dle teaseru určitě těšíme.

    Top 10 - singly:
  1. Adele - Hello
  2. Justin Bieber - Sorry
  3. Drake - Hotline Bling
  4. Justin Bieber - What Do You Mean?
  5. Justin Bieber - Love Yourself
  6. The Weeknd - The Hills
  7. Shawn Mendes - Stitches
  8. Alessia Cara - Here
  9. Selena Gomez - Same Old Love
  10. Meghan Trainor feat. John Legend - Like I'm Gonna Lose You

=> CELÝ ŽEBŘÍČEK BILLBOARD HOT 100


Adele - 25
© facebook interpreta
DESKY - Adele má za sebou tři týdny od vydání desky "25" a už dosáhla neuvěřitelných 5,19 milionů prodaných kopií, když uplynulý týden přidala výborných 695 tisíc kusů v čistém prodeji. Ztratila tak jen něco přes třetinu, očekával se přitom ráznější propad.

Samozřejmě nikomu jinému se ještě nepodařilo, aby v prvních třech týdnech tolik prodal. Nehledě na rychlost, za poslední dekádu pouze jedenáct desek překonalo pětinásobnou platinu. Už nyní je "25" nejprodávanější deskou v kalendářním roce od roku 2011, kdy dominovalo její "21" s 5,82 miliony. Navíc je více než pravděpodobné, že ve zbývajících třech týdnech překoná hranici šesti milionů a stane se tak nejprodávanější deskou v roce od "Confessions" Ushera, které se v roce 2004 prodalo téměř osm mega.

Komfortní "vítězství mezi normálními smrtelníky" si zajistili Coldplay. "A Head Full Of Dreams" se prodalo necelých dvě stě tisíc, se streamy a downloady skladeb to bylo 210 tisíc jednotek. Poslední "Ghost Stories" ale mělo 383 tisíc v čistém prodeji a spolu s dalšími třemi staršími deskami bylo zlaté. V domácí Británii dokonce všech šest předchozích řadovek zvítězilo, tam tak stříbro možná bolí ještě více. Je však možné, že v průběhu času si někdy pozice s Adele ještě přehodí, ale nevsázeli bychom na to.

Justin Bieber spadl na bronz a Pentatonix na čtyřku, za nimi následovaly tři novinky. Rapper G-Eazy, kterého i Česká republika dobře zná díky hitu "Me, Myself & I", dosáhl 132 tisíc jednotek s druhou nahrávkou "When It’s Dark Out". Porazil tak mnohem větší váhu, Ricka Rosse, který měl s osmou deskou "Black Market" poloviční cifru. Stejně jako on, 65 tisíc, měl i mladíček Troye Sivan s debutem "Blue Neighbourhood".

Nižším novinkám dominovala černá hudba: na třicítce rapper Curren$y s "Canal Street Confidential", o šest míst za ním bývalý rapper Kid Cudi s neposlouchatelným počinem "Speedin' Bullet 2 Heaven", na třicet devítce r'n'b zpěvák Babyface s "Return Of The Tender Lover" a o dvě místa výrazně mladší kolega Jeremih s "Late Nights: The Album". Mimochodem, vystoupí u nás poslední lednový den.

    Top 10 - alba:
  1. Adele - 25 (728 tisíc jednotek, -37 %)
  2.  N Coldplay - A Head Full Of Dreams (210)
  3. Justin Bieber - Purpose (151, -29 %)
  4. Pentatonix - That's Christmas To Me (139, +48 %)
  5.  N G-Eazy - When It's Dark Out (132)
  6.  N Rick Ross - Black Market (65)
  7.  N Troye Sivan - Blue Neighbourhood (65)
  8. One Direction - Made In The A.M. (60, -26 %)
  9. Chris Stapleton - Traveller (51, +31 %)
  10. The Weeknd - Beauty Behind The Madness (49, -17 %)

=> CELÝ ŽEBŘÍČEK BILLBOARD 200 + TOP ALBUM SALES


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY