Video "Old Tin Can" Die Alten Maschinen ctí kybernetické odkazy

15.10.2015 11:26 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Rok po vydání alba "Change" by si Die Alten Maschinen rádi zopakovali koncerty a vyrazili na krátké turné. To bylo pojmenováno "Machinery 2.0" a opět k tomu využívají crowdfundingovou platformu Hithit.com, kde do finiše chybí necelých dvanáct dní a vybrat zbývá nějakých patnáct tisíc korun českých. Odměnou vám může být i několik rarit nebo vstupenek na koncerty v Praze, Plzni, Jablonci nad Nisou nebo Pardubicích (kde se koncert uskuteční ve znovu otevřeném klubu Žlutý pes).

Moimir Papalescu mnohé vysvětluje v jedné z aktualit: "Po loňské dvojici koncertů v souvislosti s vydáním nového alba jsme si ověřili, že to jde. Že lidé byli nadšeni - že tedy máme i fanoušky, kteří jedou na stejné vlně jako my - a hlavně, jsou ochotni nám pomoci s realizací. Proto se mi teď zdá logické turné, které bychom rádi na podzim zrealizovali, nazvat též jako 'Machinery' (takto se původně měla jmenovat debutová deska). A abychom tomu dali patřičnou technologickou patinu, označili jsme ho jako druhou verzi, tedy 'Machinery 2.0'."

K "Change" se vztahuje i právě vypuštěný klip ke skladbě "Old Tin Can", která vše i tehdy odstartovala jako první ochutnávka. Za vznikem této animované kybernetické paralely stojí studio Dr. Abé - o režii se pak přímo postaral David Rubek a animace jsou z dílny Šimona Levitnera. Oba se plně ponořili do textu této hitovky a vdechli jí vlastní svět s roboty a nadšení z vrcholné krautrockové éry.

Samotné video ctí i poetiku dnes již legendární desky "Die Mensch-Maschine" Kraftwerk, zachycující vazby a sounáležitosti mezi člověkem, stroji a technologickou evolucí. Kontrasty barev se nesou převážně v černočerveném opojení a dokreslují atmosféru této kompozice.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY