Na "Bad Magic" Motörhead po dvaadvacáté dokazují, že namísto umírání stále vítězí

02.10.2015 08:30 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Nelze očekávat, že v recenzi na album Motörhead nezazní slovní spojení jako pořád to samé, stále dobré, Lemmy je nesmrtelný. Zazní. Všechno to je totiž pravda, a pokud se nemění Motörhead, nemohou se měnit ani názory na ně. "Bad Magic" zní pořád stejně a stále dobře. Jak jinak.
7/10

Motörhead - Bad Magic

Skladby: Victory Or Die, Thunder & Lightning, Fire Storm Hotel, Shoot Out All Of Your Lights, The Devil, Electricity, Evil Eye, Teach Them How To Bleed, Till The End, Tell Me Who To Kill, Choking On Your Screams, When The Sky Comes Looking For You, Sympathy For The Devil
Vydáno: 28.08.2015
Celkový čas: 42:36
Vydavatel: Bertus
Nemuselo tomu tak ale ve skutečnosti být. Jak asi všichni fanoušci motorové bestie vědí, Lemmyho zdraví v poslední době nepatří k nejpevnějším a milovník Jacka Danielse musel svůj oblíbený mok kvůli cukru omezit a nyní ho nuceně prokládat zdravější vodkou. Lemmy však bojuje dál a nejenže stále usilovně koncertuje, dokonce je, stejně jako jeho dva kolegové, skladatelsky nadále aktivní. Dvaadvacátá řadovka "Bad Magic" je toho nezpochybnitelným důkazem.

Ruku na srdce, Motörhead v posledním letech už nic zásadního nesdělili a nejinak tomu je i na "Bad Magic". Neznamená to ovšem, že by měli končit a vykašlat se na to. Jejich alba stále mají potřebný drajv a ono motorové kouzlo, kvůli kterému je má početné publikum tolik rádo. Všeříkající je hned úvodní song "Victory Or Die" a je radost, že v případě osobitého frontmana i jeho dvou kumpánů je to stále to první. Úvodní skladba také patří k nejsilnějším kouskům na novince a svižné tempo pěkně vtáhne posluchače do děje. Zejména rytmická sekce jede jako nabušená vysokooktanová mašina a drtí vše zvesela před sebou.

Většinu desky pak zaujímají tradiční motörheadovské řezačky, které se zařadí do zástupu jim podobných z jiných dříve vydaných desek. Za zmínku stojí syrová metalová paráda "Shoot Out All Of Your Lights", kde lze ocenit dokonce i na Motörheady nevšedně rychlé tempo. Zcela po právu se pozornosti dočkala další pochoutka "Electricity", kterou kapela vypustila jako svůj singl. Skoro si při jejím poslechu říkáte, zda Phil Campbell není nakonec hodně podceňovaným kytaristou. Jeho kytarová hra je snad album od alba vybroušenější a jaksi ikoničtější.

Kromě vlastní tvorby si legendární trio tentokrát trouflo i na jeden cover. Na závěr desky si připravili proslulý hit Rolling Stones "Sympathy For The Devil" a je třeba ocenit, že je zdařilejší než mnoho jiných pokusů (viz Guns N' Roses či Bon Jovi). Za zmínku stojí i jeden hvězdný host v písni "The Devil", kde si na kytaru zařádil nikdo menší než nyní prošedivělý Brian May z Queen.

Porovnávat poslední nahrávky Motörhead je ošemetné, ale oproti hodně nadstandardnímu předchůdci "Aftershock" je novinka přece jen krapet obyčejnější a sériovější. Také ji chybí nějaká ta pěkná balada, kterých sice Lemmy a spol moc netvoří, ale když už se do nich pustí, stojí to většinou za to. "Bad Magic" je i tak dobrá deska a zřejmě z ní zazní nějaká pecka i naživo v České republice, kde Motörhead zahrají 18. února 2016 v pražském Foru Karlín. Třeba to bude jejich poslední vystoupení u nás, třeba je dvaadvacátá deska jejich poslední. Pravděpodobněji ale Lemmyho v pekle prostě nechtějí, a proto věřme, že na nás bude ještě dlouho chraplavě řvát "Victory Or Die"!


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY