A-ha zažívají s "Cast In Steel" druhý vydařený comeback

07.09.2015 22:50 - Pavel Parikrupa | foto: Just Loomis

Tohle není poprvé, co se A-ha vracejí po několikaleté pauze. A opět jim to vyšlo. Desáté řadové album "Cast In Steel" je báječným dárkem pro fanoušky, co doufali ve znovuzrození své oblíbené trojice věčně mladých padesátníků z Norska. I když je toto znovuzrození asi jen dočasné.
8/10

A-ha - Cast In Steel

Skladby: Cast In Steel, Under The Makeup, The Wake, Forest Fire, Objects In The Mirror, Door Ajar, Living At The End Of The World, Mythomania, She's Humming A Tune, Shadow Endeavors, Giving Up The Ghost, Goodbye Thompson
Vydáno: 04.09.2015
Celkový čas: 42:10
Vydavatel: Universal
Druhý reunion A-ha přišel po pětileté pauze. Kapela v prosinci 2014 nejprve oznámila, že se v září 2015 objeví na pódiu festivalu Rock In Rio v rámci připomínky třicátého výročí tria, a pár týdnů poté přišly zprávy o nových písničkách. Podle všeho k nahrávání alba "Cast In Steel" došlo bez nějakých vnějších tlaků, jako přirozený a radostný výsledek stále fungující tvůrčí chemie mezi kamarády.

Písně z "Cast In Steel" mají všechno, co můžete a chcete od A-ha očekávat. Pořád kouzelný Harketův hlas, podmanivou melancholii, sonické vzpomínky na 80’s (slyšme kupříkladu "Forest Fire") i moderní taneční zvuk (na parket vás zve "Mythomania"). To vše ve velmi sebevědomé produkci - takhle nezní někdo, kdo vypočítavě brnká na nostalgickou strunu. Nějaké neduživé pokusy o ždímaní minulé slávy by ostatně podkopaly třicetiletý odkaz kapely a akorát by se tím A-ha ztrapnili.

A-ha to dělají s vědomím vlastní síly a s jistotou ve své schopnosti. Tak to Morten i zpívá v titulní písni alba: "Vždy si budu pamatovat, co jsme věděli / stoprocentně věrný a skutečný / vytesán do kamene / odlitý v oceli". Ty klenuté refrény jsou psány přímo pro jeho jedinečný hlas a smyčce jsou náležitě velkolepé, aniž by byly patetické ("Under The Makeup"). Můžeme si zavzpomínat, jak nás před třemi dekádami brala "Hunting High And Low" a s potěšením konstatovat, že se nic nezměnilo.

Deluxe Edition

Šestipoložkový bonusový disk je kromě úvodní nové (a skvělé) skladby "The End Of The Affair" připomenutím minulého alba "Foot Of The Mountain". Obsahuje pět písní z této desky v jiných verzích: zejména titulní skladba v remixu Marka Saunderse je změněna k nepoznání. Originální verze "Mother Nature Goes To Heaven" a "Nothing Is Keeping You Here" pak díky použitým kytarám připomenou, že A-ha jsou občas i rockovou kapelou.

Stále jsou tu tajemné stíny, hořkosladké vzpomínky, zmizelé sny a pohledy do zpětných zrcátek ("Objects In The Mirror"). Věci, jež univerzálně okouzlují duše lidí po celém světě, když se dívají na hvězdy, vzpomínají na minulost, hledí do budoucnosti a přes všechen smutek mají plachý úsměv na tváři. Ovšem, ono tajemství hudby A-ha (je to ta zmiňovaná severská melancholie a tajemně snová nálada?) není třeba nijak pitvat a vymýšlet stále nová přirovnání pro mnohokrát vyřčené - jsou to prostě sakra dobré písničky. Je fajn, že jsou Morten, Magne a Paul (na chvíli?) zase spolu.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY