Horký den na Prázdninách v Telči osvěžilo vystoupení Lenky Filipové a Lenny

09.08.2015 17:30 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Další ročník Prázdnin v Telči se nezadržitelně chýlí ke konci. Předposlední večer vyhradila dramaturgie festivalu pro matku a dceru Filipovy. Ty na absolutně zaplněném zámeckém nádvoří předvedly dobrou show, které chyběl snad jen větší moment překvapení.

Live: Lenka Filipová, Lenny, Prázdniny v Telči 2015

místo: nádvoří zámku, Telč
datum: 8. srpna 2015

Téměř čtyřicetistupňová parna nevynechala ani Telč. Zelená tráva k vidění už není ani na zámku, fontána na náměstí je stále plná koupajících se dětí a Lenka Filipová se omlouvala za svůj koncertní outfit. "V riflích se opravdu odmítám pařit." I ve svém věku je pořád v úžasné kondici, takže omluvy absolutně nebylo třeba. Místo Jindřicha Koníře byl tentokrát třetím do party Sean Barry. Obstaral perkuse, harfu, akordeon i některé vícehlasy a byl vhodným doplněním obou dam.

Začátek koncertního setlistu byl jako přes kopírák od toho loňského. "Zamilovaná", "Věnování" a "Mosty" potom přešly z písniček do dalších hudebních komnat, které Lenka Filipová ráda navštěvuje. Formou předvedených skladeb jsme mohli nahlédnout do atmosféry staré Anglie, mezi Kelty a nemohla samozřejmě chybět ani klasika. Filipová je nefalšovaný kytarový virtuóz, pro tento koncert dokonce virtuóz s kapesníčkem, který pomáhal klouzat zpěvaččině ruce po těle kytary.

Nechyběly ani méně známé skladby "Baccardi" či "Toulavý valčík". Zhruba po hodině dostala svůj sólový prostor Lenny, bohužel opravdu velmi krátký. Skladbou "Fighter" rozezněla svůj chraplák naplno, drsný hlas šmirgloval stěny nádvoří ještě v následující písni "Letter To You", který už doprovodila i kytara mamky Filipové. Půldruhá hodina koncertu utekla jako voda, lidé si však vytleskali dokonce hned dva přídavky, po tom druhém následovaly standing ovation.

Příjemné vystoupení mělo pár much. Doslova natřískané nádvoří (dle odhadů téměř tisíc lidí) bylo poměrně ospalé, dílem za to samozřejmě může počasí, dílem však zřejmě i neustálé přelaďování kytar po každé písničce. Ocenit se dá fakt, že Lenka Filipová umí zpívat i ladit zároveň, neustálé pokyny během písní "přidej mi kytaru", "uber harfu", "více hlasu" apod. však postupem času byly celkem otravné. Pravdou ale je také fakt, že jedna z kytar byla zbrusu nová a vysoké teploty se se strunnými nástroji opravdu nekamarádí. Samotná zpěvačka přiznala, že uvažuje o angažování člověka, který by kytary během koncertu ladil v zákulisí, aby kontinuita vystupování nebyla dále takto narušována. Pozitivem naopak je nasazení, se kterým Filipová i její dcera ke koncertu přistoupily. Je vidět, že hudba prolézá každou molekulou jejich těl a skladby, které obě ženy hrají, je vyloženě baví, i když některé z nich hrály snad potisícáté.

S oběma dámami přinese musicserver zanedlouho dvojrozhovor, ve kterém se dozvíte, jak je to s jejich novými deskami, jejich plány do budoucna a mnohé další zajímavosti.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY