Nové desky pro 29. týden

19.07.2015 05:00 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

O tom, že i o prázdninách vycházejí velmi očekávané tituly, vás přesvědčí The Chemical Brothers, druhé album MS MR a protentokrát španělský Pitbull. Těmto třem novinkám budou sekundovat čeští Hromosvod, australští Tame Impala, alernativní rockeři Ratatat, kritikou chválený zpěvák Anderson East a neméně obdivovaná Becca Stevens se svým bandem.
Pokud se v pondělí 20. července vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

The Chemical Brothers - Born In The Echoes (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: elektronica / techno

The Chemical Brothers - Born In The Echoes
Nebudeme-li počítat soundtrack "Hanna" a několik dalších převážně filmových skladeb, čekají příznivci slavných The Chemical Brothers na jejich nový materiál pět let. Nyní je jejich čekání konečně u konce a nástupce alba "Further", novinka "Born In The Echoes", je tu. Tom Rowlands a Ed Simons pro něj složili a nahráli celkem deset skladeb, které v případě deluxe edice rozšířili o další dvě a dva prodloužené mixy "Go" a "Reflexion". Do studia si při přípravě alba pozvali i několik hostů, kteří jednak pomohli se psaním písničky, ale především dodali svůj vokál. Rapper Q-Tip se už představil v singlu "Go" a těmi dalšími je St. Vincent, Ali Love, zpěvačka Cate Le Bon a Beck. Zmíněný singl a další ukázky z alba najdete na YouTube.com profilu The Chemical Brothers. Budou-li se vám líbit, pak vězte, že noví chemici vycházejí také na vinylu.


MS MR - How Does It Feel (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: dream pop / electro pop

MS MR - How Does It Feel
Newyorské duo Lizzy Plapinger a Max Hershenow, které budete znát spíše pod jménem MS MR, vydává po úspěchu svého debutu "Secondhand Rapture" z roku 2013 druhé studiové album "How Does It Feel". Dvanáct nových skladeb se natáčelo v New Yorku a Los Angeles a kapela na něm opět spolupracovala s držitelem několika cen Grammy Tomem Elmhirstem, kterého můžete znát především ze spolupráce s Adele, Amy Winehouse či s Beckem. Novinku uvedl pilotní singl "Painted" s videoklipem v režii Tabithy Denholm, která natáčela i s Florence And The Machine, Haim, či Jessie J. Už ten naznačil, že se tentokrát duo inspirovalo ve zvuku devadesátých let a naopak další ukázky na jejich VEVU naznačily o něco temnější zvuk. Pokud se vám zalíbí, můžete vyhledat i verzi na vinylu.


Pitbull - Dale (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: latino hip hop / reggaeton

Pitbull - Dale
Po poměrně dlouhých pěti letech americký rapper Pitbull potěší také své španělsky mluvící fanoušky. Nástupce nahrávky "Armando" dostal název "Dale" a jak je i Pitbulla zvykem, pozval si na ni opět spoustu hostů, tentokrát pochopitelně převážně z jižní a střední Ameriky. Z Kuby dorazila skupina Gente de Zona a zpěvák Osmani García, kteří vyznávají styl cubaton, z Dominikánské republiky reggaetonový rapper Don Miguelo a rapper Sensato a Portoriko reprezentuje jednak Ricky Martin a pak také Yandel a Wisin. Poslední jmenovaný a ještě švédsko-konžský zpěvák Mohombi s Pitbullem nazpívali první singl alba s nešpanělským názvem "Baddest Girl In Town", kde se inspirovali Michaelem Jacksonem. Jeho audio podobu uslyšíte na Pitbullově VEVU, kde najdete i ukázky několika dalších songů.


Hromosvod - Divoký ticho Žižkova (Galén)
web / facebook.com / Bandzone / psali jsme
žánr: folk rock / alternativní rock

Hromosvod - Divoký ticho Žižkova
Už dvacet let působí na scéně tuzemská folkrocková formace Hromosvod a od svých začátků ušla kapela i její členové pořádný kus cesty. Důkazem je právě novinka "Divoký ticho Žižkova", na kterém muzikanti spolupracovali s Borisem Carloffem. Společně dali dohromady čtrnáct písní, které jsou až na úpravu skladby "Trubadúrská" Karla Plíhala autorským dílem kapelníka Ondřeje Fencla, kterému občas vypomohli i ostatní členové kapely. Hudební doprovod koření flétna a housle a jako hosty si Hromosvod pozvali Marka Bubleho se saxofonem, Vojtěcha Jindru, jenž přispěl kytarami a ukulele, nebo kontrabasistu Rasťa Uhríka. Skupina své novinkové album představí ve čtvrtek 30. července ve Světlé nad Sázavou, na hlavním pódiu Sázavafestu.


Becca Stevens Band - Perfect Animal (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: jazz / folk jazz

Becca Stevens Band - Perfect Animal
Americká zpěvačka Becca Stevens není pro české publikum díky svým tuzemským koncertům zcela neznámým pojmem, nicméně už čtyři roky se čeká na její nové studiové album. V tomto mezidobí hostovala na nahrávkách Esperanzy Spalding nebo José Jamese, ale nyní je čekání u konce, protože se tato kytarista a hráčka na ukulele a charango vrací se svým bandem na albu "Perfect Animal". Na něm nabídne celkem deset nových písniček, mezi nimiž naleznete i tři coververze písniček Franka Oceana, Ushera a Steva Winwooda. Natáčelo se v pěti studiích ve třech státech za dohledu producenta Scotta Soltera, kterého můžete znát ze spolupráce s St. Vincent, či Spoon. Proč tahle deska již od dubna, kdy vyšla v Americe, sbírá pozitivní recenze, zjistíte poslechem sampleru na jejím soundcloud.com.


Ratatat - Magnifique (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: alternativní rock

Ratatat - Magnifique
Historie brooklynské formace Ratatat sahá do roku 2001, kdy se duo Evan Mast & Mike Stroud rozhodlo pustit se do společného projektu. Tři roky poté vydali už jako Ratatat své debutové eponymní album a další počiny na sebe nenechaly dlouho čekat. Nyní si pro své fanoušky připravili "Magnifique", která je jejich pátou studiovkou. Práce na novince se kapele ovšem natáhly až na čtyři roky. Na jaře letošního roku vyslali do rádií první ochutnávku - singl "Cream On Chrome" - a dva měsíce poté následovala další vlaštovka "Abrasive". Až na coververzi "I Will Return" od Springwater z roku 1971 obsahuje album celkem třináct originálních písní. Pár ukázek včetně jednoho ze zmiňovaných singlů "Cream On Chrome" najdete na stránkách Pitchfork.com.


Tip týdne

Anderson East - Delilah (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: rhythm and blues / jižanský soul

Anderson East - Delilah
Anderson East pochází z Atén, ovšem ne těch řeckých, ale těch amerických ve státě Alabama. Nyní žije ale v Nashvillu a kdo by čekal, že je to další countryový umělec, ten by se velmi mýlil. Tento mladý zpěvák se totiž dal na retro v podobě rhythm and blues a jižanského soulu. Dosud má za sebou již dvě alba na menších labelech a právě na tom posledním si ho všimli lidé z labelu Elektra, pro který natočil třetí desku "Delilah". Na ní nabídne deset songů, které vám nabízí k poslechu na svém soundcloud.com profilu. Pokud jim věnujete jen zlomek svého času, pochopíte, proč jeho hudbu kritika chválí a proč se stal i naším tipem týdne.


Tame Impala - Currents (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: psychedelický rock / alternativní rock

Tame Impala - Currents
Pokud fandíte psychedelickému rocku, pak by vám jistě nemělo ujít album australské formace Tame Impala. Nahrávka "Currents" vznikala stejně jako její dva předchůrci výhradně pod dohledem Kevina Parkera, který je v podstatě také jediným plnohodnotným členem. Vůbec poprvé nyní obstaral i mix. Kevin Parker je totiž proslulý puntičkář a nikoho už neudiví, že si doslova vydupal dvouměsíční zpoždění vydání. Z rádií už můžete znát čtveřici singlů "Let It Happen", "'Cause I'm A Man", "Disciples" a "Eventually", které najdete i na jejich VEVU. Možná jste byli po poslechu hodně překvapení, protože namísto ryze psychedelického rocku ve skladbách vynikají i taneční prvky. Kromě těchto písní čítá CD dalších devět kousků, jež si získaly u recenzentů velmi pozitivní ohodnocení.


Warren Ellis - Mustang (soundtrack) (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: filmová hudba

Warren Ellis - Mustang (soundtrack)
Na letošním filmovém festivalu v Cannes byl v rámci Quinzaine des Réalisateurs poprvé uvedený snímek "Mustang" turecké režisérky Deniz Gamze Ergüven o pěti dospívajících dívkách v tradiční turecké islámské společnosti, které jsou nuceny k dodržování tradiční role ženy. Hudbu k filmu, který byl nedávno promítán i v rámci Karlovarského filmového festivalu, složil někdejší člen Bad Seeds Nicka Cavea Warren Ellis. Na stejnojmenný soundtrack se z filmu dostalo celkem dvanáct kompozic. Trailer k filmu prozrazuje něco málo i po hudební stránce.


Tim Bowness - Stupid Things That Mean The World (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: alt rock / dream pop / post rock

Tim Bowness - Stupid Things That Mean The World
Rok po vydání úspěšné sólovky "Abandoned Dancehall Dreams" se Tim Bowness, dříve známý z kapely No-Man, vrací ke svým fanouškům s energickým dílem "Stupid Things The Mean The World". "Pokud byla moje poslední deska smělým a dynamickým počinem navazujícím na 'Schoolyard Ghosts', pak můj nový počin bude ještě směleji a velice energicky pokračovat ve šlépějích 'Abandoned Dancehall Dreams'. Představuje pro mne logický vývoj a samozřejmě přináší i pár překvapení - tedy alespoň doufám," dodal k albu sám autor. Deska bude navíc k dostání v několika verzích - jako dvojalbum s media knihou, alternativními mixy a demonahrávkami a také na vinylu a v digitálním formátu.


Musica Folklorica - Nejen zahrádečky (Indies Scope)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: folklor

Musica Folklorica - Nejen zahrádečky
Petrovi Pavlincovi a jeho Musice Folklorice se podařilo nečekaně přivést opět k mikrofonu pěveckou veličinu Horňácka Dušana Holého a natočit s ním deset skladeb, které vycházejí na albu "Nejen zahrádečky". Prof. PhDr. Dušan Holý, DrSc. je ve světě folkloru známou osobností díky své rozsáhlé etnografické, organizační činnosti, vědecké a pedagogické činnosti, které přesahují hranice Moravy. Je ale známý také jako excelentní interpret lidových písní. Nahrávalo se počátkem roku a dramaturgie se ujal sám Dušan Holý. Vybral obsahově i emočně silné písně nejen horňácké, ale také z přilehlého moravsko-slovenského pomezí, o jejichž mimohudebních příbězích se zmiňuje i v bookletu. Hudebních úprav se ujali cimbalista Petr Pavlinec a primáš Miroslav Kolacia, o kterých oni sami říkají: "Partitury jsme měli připravené, frázování secvičené a nakonec jsme některé skladby natočili v jiných tóninách, v nové formě a ve variantách, které jsme slyšeli snad poprvé v životě." Jak budou působit na vás, zjistíte poslechem ukázek na webu vydavatelství Indies Scope.


Warren Haynes - Ashes & Dust (Mystic Production)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: alternativní rock

Warren Haynes - Ashes & Dust
Warrena Haynese, amerického rockového kytaristu, zpěváka a skladatele, si můžete nejlépe pamatovat z kapel jako The Allman Brothers Band nebo Gov't Mule. Nyní na sebe upozorní jako na výtečného sólového umělce a uvede na trh svou třetí plnohodnotnou desku "Ashes & Dust", na které spolupracoval s Railroad Earth. I když je spousta vybraných písní zcela nová, některé melodie vznikly už před dvaceti nebo třiceti lety. "Píšu skladby celý svůj život a žánrem se rozhodně nijak neomezuji. Napsal jsem také pár takových, které tak úplně nesedly do repertoáru Gov't Mule nebo Allman Brothers, nebo dokonce ani do konceptu mé poslední sólové nahrávky. Při přípravách novinky jsem využil příležitosti a pár takových nápadů oživil," prozradil autor. Výsledek jeho pilné práce můžete sami ohodnotit na stránkách jeho domovské kapely, kde najdete k poslechu skladbu "Spots Of Time".


Lee Ritenour - Twist Of Rit (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: funky fusion / jazz

Lee Ritenour - Twist Of Rit
Americký jazzový kytarista, skladatel a držitel ceny Grammy Lee Ritenour zanedlouho oslaví čtyřicet let od vydání svého debutu "First Course" a není lepší oslavy než nové album. To dostalo název "Twist Of Rit" a Ritenour s ním navazuje na tři roky staré "Rhythm Sessions". Celkem dvanáct svých vlastních kompozic nasměroval na rozmezí funky fusion a sofistikovaného jazzu a k tomu mu dopomohla řada dalších muzikantů, ať už těch, s nimiž spolupracoval v minulosti nebo i ti, se kterými nahrával zcela poprvé. Vedle jádra jeho doprovodné skupiny jsou mezi nimi například klavíristé Dave Grusin či Japonec Makoto Ozone, saxofonisté Ernie Watts a Bob Sheppard, basisté Melvin Lee Davis a Dave Weckl, perkusista Paulinho Da Costa, nebo kytaristé Michael Thompson, Tony Pusztai a David T. Walker. Ukázky všech skladeb si můžete poslechnout na Supraphonline.


White Reaper - White Reaper Does It Again (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: punk / garage rock

White Reaper - White Reaper Does It Again
Pro fanoušky rebelského punku a garážového rocku jsme na nadcházející týden vybrali novinku "White Reaper Does It Again" z dílny rebelujících White Reaper ze země za velkou louží. A co od jejich debutu můžete čekat? "Pokud by si trochu po nahrávání nechali vyčistit zvukovou stopu a hráli a kousek pomaleji, mohl by to být klidně i power pop," stojí na stránkách magazínu stereogum.com. Energický projev se ale kapele upřít nedá, jak ostatně můžete posoudit sami po poslechu "Make Me Wanna Die". O svůj názor na tvorbu tohoto mladého kvartetu se s námi podělte v komentářích.


Antonín Dvořák - Duchovní dílo - Kantáty (Supraphon)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: vážná hudba

Antonín Dvořák - Duchovní dílo - Kantáty
Víra v Boha byla pro Antonína Dvořáka základním kamenem, na kterém stavěl vlastní život i tvorbu. Není divu, že právě v oblasti duchovní hudby najdeme celou řadu jeho stěžejních děl, často spojených se silným osobním příběhem. Tato část Dvořákovy tvorby se nyní stala dalším dílem supraphonské barevné "dvořákovské řady", který vychází pod názvem "Duchovní dílo - Kantáty". Na osmi CD uslyšíte tyto citlivě remasterované kompozice v podání nejlepších českých hudebních těles včetně České filharmonie pod vedení Jiřího Bělohlávka, nebo operní zpěvačky Evy Urbanové. Více informací, kompletní seznam skladeb a samozřejmě i ukázky naleznete na Supraphonline.


Dále vychází:

Aloke - Alive (EP) (Warner Music)
Alvin Stardust - The Ultimate Collection (Warner Music)
Architects Of Chaoz - The League Of Shadows (Mystic Production)
Blut Aus Nord - The Candlelight Years Vol. 1 (Mystic Production)
Bob Dylan - Bob Dylan & Friends (Bertus)
Death Angel - A Thrashumentary (Mystic Production)
Ensemble Oni Wytars - Cantar D'Amore (Sony Music)
Hollow Haze - Memories Of An Ancient Time (Mystic Production)
Neil Young - Change Your Mind (bootleg) (Bertus)
Neil Young - In A Rusted Out Garage '86 (bootleg) (Bertus)
Neil Young - Live At The S.N.A.C.K Benefit (bootleg) (Bertus)
Randy Newman - Toy Story-The Legacy Collection (Universal)
Stevie Wonder - Talking Book (BluRay Audio) (Universal)

Vychází na vinylu:
B.B King - Live At The Regal (Universal)
Coheed And Cambria - The Essential Coheed & Cambria (Sony Music)
Iced Earth - Burnt Offerings (Universal)
Iced Earth - The Dark Saga (Universal)
Miles Davis - Miles Davis At Newport: 1955-1975: The Bootleg Series Vol. 4 (Sony Music)
Ms Mr - How Does It Feel (Sony Music)
Neil Young - In A Rusted Out Garage '86 (Bertus)
Neil Young - Live At The S.N.A.C.K Benefit (Bertus)
Ratatat - Magnifique (Warner Music)
Rush - Exit...Stage Left (Universal)
Rush - Moving Pictures (Universal)
Sly & The Family Stone - Live At The Fillmore East October 4th & 5th 1968 (Sony Music)
Snoop Dogg - Bush (Sony Music)
Tame Impala - Currents (Universal)
The Kinks - Face To Face (Sony Music)
The Kinks - Kinda Kinks (Sony Music)
The Kinks - Kinks (Sony Music)
The Kinks - The Kink Kontroversy (Sony Music)
Warren Haynes - Ashes & Dust (Mystic Production)

Reedice:
Andrea Corr - Lifeline (Mystic Production)
Iced Earth - Burnt Offerings (Universal)
Iced Earth - The Dark Saga (Universal)
Right Said Fred - Stop The World (Mystic Production)
Three Days Grace - Transit Of Venus (Sony Music)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY