Žestě si s nespoutanými The Ex potykají v Paláci Akropolis

15.05.2015 15:28 - Veronika Ondečková | foto: facebook interpreta

Holandská hvězda nezávislé scény The Ex bývá často v rámci ulehčení práce házena do post-rockového ranku a vyzdvihují se její punkové kořeny. Žánrová propustnost této legendy je však natolik silná, že by bylo příliš nefér omezit se na takové zjednodušování. The Ex se škatulkám hlasitě vysmívají a nebojí se ani koketérie s free jazzem nebo etiopskými rytmy.

Podstatné je, že The Ex tvoří skupinka srdcařů, které nezajímá žádné umění pro umění, ale muzika. Ze stejného důvodu jim uvěříte každičký výstřelek. Za svoji letitou hudební pouť, která započala již v roce 1979, si kapela z Amsterdamu vyzkoušela spolupráci s dalšími velkými jmény jako Sonic Youth, Tortoise, Tom Cora, Chumbawamba, John Cale Band, Shellac, Fugazi, John Butcher nebo Steve Albini a tím mnohokrát dokázala svůj přesah. List spolupracovníků v neposlední řadě doplnili také zástupci world music, například malijský hráč na koru Djibril Diabate, Konono No.1 z Konga nebo kurdský hráč na saz Brader Musuki.

Do Prahy se Nizozemci vrátí za doprovodu žesťů z uskupení Brass Unbound, s nímž už několik let vystupují. Přiléhavou ukázkou společného působení může být například tento záznam z pět let starého turné. Koncert proběhne dne 21. května v Paláci Akropolis. Vstupenky na něj jsou k dostání v předprodeji v intervalu od 300 do 350 korun, na místě pak za cenu vždy o sto korun vyšší.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY