Aha, tohle skvělé DVD je od A-ha!

04.07.2002 05:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Norští A-ha po několikaleté přestávce vydali velmi úspěšné album "Minor Earth Major Sky" a na jeho podporu samozřejmě vyjeli i na turné. DVD "Live At Vallhall" je záznamem právě jednoho takového koncertu, uchvacující je ovšem množstvím a kvalitou bonusových materiálů. Jedno z hudebních DVD, které tomuto nosiči dělá čest.
9/10

A-ha - Live At Vallhall

Celkový čas: cca 175 minut
Norským A-ha se po sedmileté přestávce podařil velmi úspěšný comeback s deskou "Minor Earth Major Sky" a před několika týdny vydali další nahrávku s titulem "Lifelines". Jak už to bývá zvykem, společně s novým albem se na trh dostalo i DVD rekapitulující úspěchy desky minulé, to od A-ha nese název "Live At Vallhall". A fandové si na něm rozhodně přijdou na své. Obsahové i formální vybavení dévédéčka jde snad až na samou hranici toho, co považuji za nutné, aby byl nosič téměř dokonalý. Ale popořádku.

Středobodem DVD je koncert z fotbalové haly Vallhall v Oslu, jenž obsahuje celkem devatenáct skladeb. Kapela na něm kombinuje novinky se starými hity a všechno to zní po kupě velmi pěkně, zatímco nové písničky se nesou převážně na melancholické vlně ("Summer Moved On" či "Velvet"), starší věci představují více či méně rychlé hitovky ("Take On Me", "The Sun Always Shines On TV"), i když i tady pomalejší skladby převažují. Po hudební stránce není snad co vytknout, A-ha nabízejí pop té nejvyšší kvality, snad jen převážná pomalost setlistu je trošku zbytečná, pár rychlejších čísel by rozhodně neškodilo. Co se týká sestřihu koncertu, kvalita je standardní, nic zvláštního se nekoná, zvuk je ve stereu či 5.1., potěší titulky během celého vystoupení. Ve výsledku se jedná o hodně povedený koncert, který sice není dokonalý, ale skvělý rozhodně.

Bonusové materiály si zaslouží jedničku s hvězdičkou. Z charitativního koncertu v Grimstadtu se můžete podívat na skladby "Early Morning" a "Summer Moved On", obě jsou představeny téměř v akustickém provedení. Dále zde najdete všechny čtyři videoklipy z "Minor Earth Major Sky", přičemž takový "Velvet" a "I Wish I Cared" jsem předtím neviděl a zvláště první jmenovaný je jeden z mála klipů, který je skutečně pastvou pro oči a obsahuje spoustu originálních nápadů. Skvělou součástí je sekce nazvaná "7 Year Itch", která ve čtyřech částech (všechny jsou otitulkované) dokumentuje sedmiletou pauzu kapely. První tři poměrně výživné dokumenty se zaměřují na životy tří členů kapely a všechny jsou udělány velmi dobře, člověk se o celé trojici dozví spoustu věcí, které by ho asi ani nenapadly. Magne Furuholmen je kupříkladu i poměrně uznávaný výtvarný umělec, který má za sebou několik desítek výstav, zde ho uvidíte i při práci, Morten Harket se zase výrazně angažuje v různých ekologických organizacích. Každý z dokumentů je doplněn téměř kompletním videoklipem ze sólové tvorby jednotlivých členů. Velmi obsáhlý je také více než dvacetiminutový rozhovor, v němž se vyjadřují k celé své kariéře i oné sedmileté pauze. A to stále není vše! Skutečný bonus představují záběry ze zákulisí turné A-ha a afterparty po koncertu ve Vallhall. Dále zbývá už jen krátká textová biografie.

DVD A-ha je skutečně naplněné až po okraj a je jen velmi málo, co by se mu dalo vytknout. Pokud by všechna hudební dévédéčka po obsahové i formální stránce vypadala takto, věřím tomu, že se jejich prodej několikanásobně zvedne, protože na nich za své peníze dostanete adekvátní množství materiálu.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY