Vítr z jihu do České republiky konečně přivál legendy Lynyrd Skynyrd

02.05.2015 13:04 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Že se čeští fanoušci dočkali živého vystoupení asi největší legendy jižanského rocku Lynyrd Skynyrd, uskutečněného k sedmdesátému výročí od osvobození americkou armádou, je vlastně tak trochu zázrak. Příběh kapely je totiž spjat se smrtí víc, než je tomu u kterékoliv jiné. O to cennější jejich vystoupení bylo.

Live: Lynyrd Skynyrd

místo: Plochodrážní stadion, Plzeň
datum: 1. května 2015
support: Žlutý pes
setlist: Workin' For MCA, I Ain't The One, Call Me The Breeze, What's Your Name, That Smell, Saturday Night Special, The Needle And The Spoon, I Need You Simple Man, Mississippi Kid, Tuesday's Gone, Gimme Three Steps, Sweet Home Alabama, Free Bird

Plochodrážní stadion v Plzni uvítal prvního máje skutečně mohutné davy fanoušků amerických nestorů Lynyrd Skynyrd. I přes avizované deštivě počasí přilákaly legendy jižanského rocku fanoušky z celé republiky i mimo ní. Aby ne, kapela má u nás opravdu velkou fanouškovskou základnu a její první koncert u nás nenechal mnohé z nich chladné.

Večer se nesl v atmosféře oslav sedmdesátého výročí osvobození Česka americkým vojskem. Po celé Plzni visely vlajky nejen naše, ale i americké, a ve stejném duchu byli ozdobeni i přítomní fanoušci v areálu. Ti byli vyzbrojeni především typickou jižanskou vlajkou s modrým křížem i patřičným kloboukem. Pivo teklo proudem a už z dálky zaznívaly tóny tradiční české jižanské bandy Žlutý pes s hlasem Ondřeje Hejmy. Déšť nepřicházel a všudypřítomná atmosféra velkého očekávání se dala na stadionu na Borech krájet. Areál byl vybaven velkým množstvím stánků s jídlem i pivem, po této stránce nikdo určitě nestrádal. Kaňkou na kráse byl ovšem pouhopouhý jeden stáneček s kávovarem, u kterého se po celou dobu kupila několik desítek metrů dlouhá fronta cestovatelů z celé republiky. Ideální z hlediska praktičnosti nebylo řešení Toi Toiek, které byly pouze na jedné straně areálu. Prodrat se k nim a zase zpět vyžadovalo hodně trpělivosti a dobrého načasování.

Lynyrd Skynyrd
© ultimateclassicrock.com
Stage však vypadala parádně a především ozvučení bylo skutečně výborné, což potvrdilo již vystoupení zmiňovaného Žlutého psa. Ten odehrál klasický, přibližně hodinový set největších hitů a na závěr přidal klasiku od Rolling Stones "(I Can't Get No) Satisfaction". Přesně v devět hodin již na pódium přiběhly hlavní hvězdy večera, tolik očekávaní Lynyrd Skynyrd, na které čekalo skutečně rozmanité publikum od opravdových rockových veteránů až po náctileté. Návštěvníci své jižanské modly uvítali velkým potleskem a koncert mohl začít.

Celý set byl víceméně poskládaný z největších hitů a možná až zamrzela nepřekvapivost výběru skladeb. Je pochopitelné, že i fanoušci přišli především na osvědčené hymny, ale pár novějších kousků z posledních dvou velmi povedených desek by zahrát neuškodilo. Třeba příště. Úvod obstarala několikaminutová klasika "Workin' For MCA" s mnoha instrumentálními kudrlinkami, které naznačily, jak bude vlastně koncert probíhat. Uvolněně, pohodově, jižansky. Pro mnohé rockery možná až příliš.

Lynyrd Skynyrd
© vegasnews.com
Lynyrd Skynyrd mají mnoho balad a v Plzni se je nebáli použít. Prakticky většina písní se nesla ve velmi podobném pomalém rytmu, který některé přítomné po čase začínal ukolébávat. Zívání a pomalé pohupování bylo mezi fanoušky pro tento večer více než typické. Kdo však kapelu zná a viděl nějaké její vystoupení, překvapený být nemohl. Ty ostatní, kteří čekali dynamičtější koncert, mohli být zklamaní. Členové skupiny nejsou žádní mladíčci, a i přesto, že si vystoupení užívali, jejich typický jižanský feeling mohl v někom evokovat spíš sterilní, až nudné vystoupení. Kdo se však na vlnu Van Zantovy bandy naladil, smutný nebyl.

Nejvíce české publikum kvitovalo zařazení protřelých hitů "What's Your Name", "That Smell" a především "Simple Man", během kterého měl zpěvák Van Zant ovázanou českou trikoloru kolem mikrofonu (mimo jiné měl i po celou dobu přišpendlenou českou vlajku na hrudi). Píseň pak věnoval padlým vojákům a válečným veteránům. Určitě jeden z vrcholů koncertu, i přes až trochu úsměvný americký patos. Základní set zakončila klasika klasik "Sweet Home Alabama", kterou s Lynyrd Skynyrd zpívali asi všichni na stadionu. Po krátké pauze následoval pouze jeden přídavek v podobě očekávané hymny všech svobodných lidí "Free Bird" s krásnými kytarovými sóly na závěr. Krásná tečka.

Strhující zážitek to zřejmě pro každého nebyl. Pro mnohé však pohodový a příjemně jižansky rockový večírek nepochybně ano. Přibližně hodinku a půl dlouhé vystoupení možná neoslovilo úplně všechny, zklamání však není na místě. Lynyrd Skynyrd odehráli dobré vystoupení.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY