Vedle zlatého Ronsona a Walea v USA uspěl soundtrack z "Furious 7", v singlech i albech

09.04.2015 00:00 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

"Uptown Funk!" Marka Ronsona dominoval Billboard Hot 100 počtrnácté, má však nového vyzyvatele, závěrečnou skladbu ze sedmého Rychle a zběsile, "See You Again" Wize Khalify. Dařilo se i albu jako celku, dopředjíždělo až na stříbro, nestačilo akorát na novinku rappera Walea. Herec Ludacris navíc debutoval na bronzu.
Mark Ronson feat. Bruno Mars - Uptown Funk
© facebook interpreta
SINGLY - Pokud si pamatujete infografiku z posledního týdne, víte, že čtrnáctým týdnem na zlatě se "Uptown Funk!" stává druhým nejúspešnějším singlem historie Hot 100, i když zatím pouze remízuje s šesti dalšími skladbami. Do vyrovnání rekordní Mariah Carey s "One Sweet Day" mu chybí dva vítězné týdny, k překonání tři.

Zvládne to ale? Čísla mu padají jen minimálně, celkově přišel jen o tři procenta výkonu, když přidal dalších 15,8 milionů streamů (12. vítězný týden, rekord je 13), 159 milionů impresí v rádiích (11. vítězný týden), po dlouhé době mu však utekly Digital Songs. 163 tisíc nestačilo na překonání třinácti vítězných digitálních týdnů, s Flo Ridovým "Low" tak zůstává vyrovnán.

Kdo za to může? Paul Walker. Dojemný a krásný závěr akčního filmu "Furious 7" podkreslený překvapivě vhodným trackem Wize Khalify a Charlieho Putha "See You Again" jako poctou roli Briana O'Connera i jeho představiteli rozbušil všem srdce. Po příchodu z kina nešlo si píseň znovu neposlechnout. Minulý týden ještě bez videa a jen se třemi dny od premiéry si skladbu stáhlo 168 tisíc zájemců a s 488 % nárůstem se jasně stala Digital Gainerem.

Skok z 42. na první místo v pořadí dle počtu stažení je největší od roku 2013 a skok z 84. na desáté místo v celkovém pořadí tu též dva roky nebyl. "See You Again" dosáhlo i na ocenění Streaming Gainer, v Streaming songs debutovalo s více než 4 miliony (+ 259 %). Vzhledem k pondělní premiéře videa, plánovaném vystoupení v "The Voice" a neopadnutí zájmu o film a odkaz zesnulé hvězdy lze očekávat přinejmenším medailové pozice a já osobně budu věřit v brzké zlato.

Pro Wize by to byl po "Black and Yellow" druhý takový úspěch, v Top 10 už je to jeho šestý singl. Jeho refrénový kolega Charlie Puth je nováček. Prorazil na YouTube a nyní ve třiadvaceti letech mu vyšel první singl, "Marvin Gaye", na kterém mu hostuje Meghan Trainor.

Kdo jiný ještě může příště nebo nejpozději do dvou týdnů Ronsona porazit? Stále i ti Maroon 5, "Sugar" si dále polepšuje ve všech měřítkách. Dávat pozor si ale musí spíš dát na The Weeknda, který s "Earned It" dotahuje mnohem výrazněji a už je čtvrtý. Bronzová skončila tentokrát kolegyňka z "Padesáti odstínů šedi" Ellie Goulding, když se Ed Sheeran propadl až za ně. Zpěvačku však nahoru táhnou už pouze rádia.

Pojďme tedy tipovat příští týden: See You Again, Uptown Funk, Sugar, Earned It, Love Me Like You Do. Co tipujete nebo si přejete vy? Lucii Bílou prosím v diskuzi nezmiňujte, děkujeme.

Jak dopadla druhá polovina elitní desítky? Fetty Wap a Taylor Swift zůstali na svých příčkách a Flo Rida si s "G.D.F.R." polepšil na osmičku na úkor Rihanny s "FourFiveSeconds". Novinka "Bitch Better Have My Money" se už posunula na devatenáctku, bez YouTube a Spotify, jen přes elitářský TIDAL, to však výše půjde pomalu. Což asi pochopila i Madonna, když nový singl "Ghosttown" umístila i na tato klasické místa a rádi ji v žebříčku příště uvítáme.

    Top 10 - singly:
  1. Mark Ronson feat. Bruno Mars - Uptown Funk!
  2. Maroon 5 - Sugar
  3. The Weeknd - Earned It
  4. Ellie Goulding - Love Me Like You Do
  5. Ed Sheeran - Thinking Out Loud
  6. ▬ Fetty Wap - Trap Queen
  7. Taylor Swift - Style
  8. Flo Rida feat. Sage The Gemini & Lookas - G.D.F.R.
  9. Rihanna feat. Kanye West & Paul McCartney - FourFiveSeconds
  10. Wiz Khalifa feat. Charlie Puth - See You Again

=> CELÝ ŽEBŘÍČEK BILLBOARD HOT 100


Wale - The Album About Nothing
© facebook interpreta
DESKY - Víte, kdo odstartoval kariéru člověka jménem Olubowale Victor Akintimehin? Mark Ronson. Nyní už spolu nespolupracují, ale nyní teď oba okupují první místa americké hitparády. Olubowale je totiž zkráceně Wale a třicetiletý rapper s novinkou s výmluvným názvem "The Album About Nothing" získal své druhé zlato v kariéře. Dosáhl přesně sta tisíc jednotek.

Post-premiérový boost zaznamenal soundtrack z "Furious 7", s dvousetprocentním nárůstem na 74 tisíc jednotek zběsile vyskočil ze sedmnáctky až na stříbro. Album bylo vydáno dva týdny předem, ve světle tohoto týdne by mohlo časem dosáhnout i půl milionu prodaných kusů.

Možná záměrně, možná ne, na týden vstupu do kin naplánoval vydání své desky rapper Ludacris, jedna z hvězd filmu. Devátá řadovka "Ludaversal" skončila s 73 tisíci těsně bronzová.

Kendrick Lamar s 65 tisíci spadl na čtyřku a celý zbytek Top 10 pak dosáhl vyrovnaných výsledků mezi 53 až 59 tisíci. Pětku udržela Taylor Swift. V Top 5 přitom je už 23 týdnů v kuse. Sam Smith šestým místem zase přidal celkově 35. týden v Top 10.

Dostalo se ale ještě na novinky. Country zpěvák Darius Rucker s "Southern Style" přidal své čtvrté Top 10 umístění, stejně jako rockoví Death Cab For Cutie s "Kintsugi". První desítku pak uzavřel zpěvák Sufjan Stevens s "Carrie & Lowel", které je kritiky ještě lépe hodnocené než předchozí "The Age Of Adz".

    Top 10 - alba:
  1.  N Wale - The Album About Nothing (100 tisíc jednotek)
  2. ▲ Různí - Furious 7 Soundtrack (74, +202 %)
  3.  N Ludacris - Ludaversal (73)
  4. Kendrick Lamar - To Pimp A Butterfly (65, -47 %)
  5. Taylor Swift - 1989 (59,+13 %)
  6. Sam Smith - In The Lonely Hour (59, +12 %)
  7.  N Darius Rucker - Southern Style (57)
  8.  N Death Cab For Cutie - Kintsugi (56)
  9. ▼ Různí - Fifty Shades Of Grey Soundtrack (54, -0 %)
  10.  N Sufjan Stevens - Carrie & Lowell (53)

=> CELÝ ŽEBŘÍČEK BILLBOARD 200 + TOP ALBUM SALES


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY