Animé v čele s Jiřím Kučerovským se vrátili po šesti letech. "Dead Trams" je zachycují ve formě

12.05.2015 12:00 - Martin Soják | foto: facebook interpreta

Jiří Kučerovský je známý hlavně jako kytarista ve skupině Tomáše Kluse. V Animé ale vystupuje jako frontman a nemá se za co stydět - jejich nová deska "Dead Trams" vyšla nad očekávání dobře. Snoubí se zde alternativně rockové prvky s hororovou náladou. Platí tu ale, že čím jednodušší písnička, tím lepší je.
8/10

Animé - Dead Trams

Skladby: Dead Trams, Red Sun, Train, Radosta, Nothing Wrong, Lomo, Chemicals, Human Torch /night/, Psilocybe T3, Statues, Human Torch /day/
Vydáno: 22.02.2015
Celkový čas: 48:34
Vydavatel: X Production
Muzikanti ze skupiny Animé to nemají lehké - Jiřímu Kučerovskému nezbývá moc času na vlastní hudební tvorbu, protože je plně zaměstnán po boku Tomáše Kluse. Když se k tomu ještě přidá bubeník Zbyněk Raušer, působící zase v Portless, je pro kapelu náročné najít si čas i energii dát hlavy dohromady, vymyslet originální songy, nacvičit je a posléze i vydat desku. A tak nahráli za šestnáct let existence pouze čtyři alba. Nyní, po šesti letech, se ale znovu poštěstilo a Animé přicházejí s novinkou "Dead Trams". A ta je snad tím nejlepším, co nám zatím nabídli.

Jak už název napovídá, písně se točí převážně okolo tramvají - ať těch mrtvých či živých - a kolem dříve známých míst a zákoutí Brna. Již z první skladby, podle které je celé album pojmenované, je zřejmé, že ono mrtvo není přítomno jen v názvu. Zprvu "Dead Trams" se jen sem tam ozve nějaký ten tón kytary následovaný delším obdobím ticha a vy přemýšlíte, co z toho vlastně vyleze. Asi po minutě (píseň trvá minut sedm, takže se nemusíte bát, že by vám snad ta minuta ticha nějak zvlášť uškodila) se ale skladba rozjede a začne gradovat. Zde právě přichází onen až hororový či psycho nádech. Ostatně temná atmosféra prosakuje skrz většinu písní. K tomu dopomáhají hlavně zkreslený zvuk elektrické kytary a složité rockové riffy. Paradoxem ovšem je, že úplně nejlépe vyznívají skladby, které se hororovým motivům vyhýbají.

V následující "Red Sun" tempo trochu zvolní, zatímco ve vynikající "Train" zaslechnete známý zvuk tramvaje a hned nato vás chytne úžasná country/western melodie a ta už nepustí. Škoda jen že píseň neobsahuje žádný výrazný refrén či bridge, který by jinak stále stejnou melodii obohatil o něco nového, svěžího, a dílo tak vynesl na ještě vyšší úroveň. Z konceptu desky silně vyčnívá skladba "Chemicals" - Animé tady sází na jednoduchost, což je příjemným osvěžením ve změti složitě se proplétajících riffů, kterých najdeme na albu plno. A to je jedině dobře, vyniká tak výjimečnost skladby, která neobsahuje ani žádný složitý text a její náladu podtrhuje uklidňující zvuk čisté kytary. Jemný hlas Kučerovského je pak přesně tím, co "Chemicals" potřebuje.

Je tedy jasné, že Animé ani po dlouhých šesti letech nijak nezrezivěli a stále si drží postavení svébytné kapely hrající chytře postavené písničky. Nic na tom nezměnilo ani působení jednotlivých členů po boku mainstreamu blízkým interpretů.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY