Brit Awards 2015 patřily Edu Sheeranovi. S prázdnou neodešli ani Royal Blood nebo Sam Smith

26.02.2015 00:30 - Simona Knotková | foto: facebook interpreta

Brit Awards s pořadovým číslem třicet pět jsou po středečním slavnostním ceremoniálu za námi. Podle tradice, jež odstartovala v roce 2011, probíhala také letošní akce v londýnské O2 aréně. Večerem prováděla moderátorská dvojice Ant & Dec a celý přímý přenos mohli i letos sledovat diváci po celém světě prostřednictvím YouTube streamu.

Taylor Swift na Brit Awards 2015
© facebook.com/BRITAwards
Jak nám již napověděla nominační listina zveřejněná dříve v minulém měsíci, aspiranty na největší počet ocenění byla trojice Sam Smith, Ed Sheeran a George Ezra. První dva byli společně s Royal Blood a Taylor Swift rovněž největší favorité bookmakerů.

Právě posledně jmenovaná zpěvačka se dočkala své první Brit Award a zvítězila v kategorii zahraniční ženská sólová umělkyně. Swift byla jedinou z nebritských vítězů, která se pro sošku osobně dostavila. Foo Fighters, stejně jako Pharrell Williams pouze poslali zdravici s poděkováním.

Smolařem večera byl George Ezra, který neproměnil ani jednu ze čtyř nominací. Sam Smith si z pěti možných zářezů zapsal jeden za britského nováčka. Oceněn byl ale i za nejlepší globální úspěch. Nejvíc poté zazářil Ed Sheeran, který se nezmocnil pouze prvenství mezi mužskými sólovými umělci, ale také v hlavní kategorii britského alba díky druhé řadovce "X".

Paloma Faith na Brit Awards 2015
© facebook.com/BRITAwards
Jako nejlepší britský singl byla porotou ohodnocena hitovka Marka Ronsona a Bruna Marse "Uptown Funk". Prestižní cenou si své kariérní životopisy dále doplnily nejlepší britská skupina Royal Blood a nejlepší britská sólová umělkyně Paloma Faith.

Stejně jako v loňském roce, i tentokrát se do hlasování zapojili uživatelé Twitteru a během přímého přenosu mohli prostřednictvím hashtagů posílat hlasy svým oblíbeným videoklipům. Asi nijak nepřekvapí, že se opakovala historie a na stupeň nejvyšší dosadili directioneři "You & I" One Direction.

Sam Smith na Brit Awards 2015
© facebook.com/BRITAwards
Během udělovací show vystoupila řada nominovaných. Publikum v aréně i diváci u online streamu tak byli svědky živého výstupu Taylor Swift, Eda Sheerana nebo Sama Smitha. Nabroušenými kytarami formální událost narušili rockeři Royal Blood, služebně starší ročníky přišli zastupovat Take That a emocemi a proudem deště publikum ovlažila Paloma Faith.

Na poslední chvíli museli organizátoři odvolat vystoupení Rihanny, která se z blíže nekonkretizovaných důvodů nedostavila na zkoušku. Na poslední chvíli ji však zastoupilo neméně hvězdné jméno a po symbolickém uvedení svou manželkou Kim Kardashian se na scéně objevil Kanye West.

Zatímco minulý ročník se stal památným i díky řeči Alexe Turnera, o letošní jedinou "senzaci" se postarala Madonna, když při závěrečné prezentaci skladby "Living For Love" upadla dost nešikovně na záda a stala se tak okamžitě hitem internetu.

Celý přehled oceněných najdete níže.

Britské album roku: Ed Sheeran - X
Nejlepší producent: Paul Epworth
Britský nováček: Sam Smith
Britská ženská sólová umělkyně: Paloma Faith
Britská skupina: Royal Blood
Britský mužský sólový umělec: Ed Sheeran
Britský singl: Mark Ronson - Uptown Funk (feat. Bruno Mars)
Britský videoklip: One Direction - You & I
Cena kritiků: James Bay
Zahraniční ženská sólová umělkyně: Taylor Swift
Zahraniční skupina: Foo Fighters
Zahraniční mužský sólový umělec: Pharell Williams



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY