"Detektor" dokázal, že Ektor nadále technicky válcuje scénu. Jen textově začíná lapat po dechu

01.03.2015 09:30 - Pavel Jína | foto: facebook.com/Ektorpage

Po celkem plodném loňském roce se česká rapová scéna opět dočkala desky od velkého jména tuzemských končin. Své čtvrté album představil interpret s kontroverzním mediálním obrazem, ale především velkým talentem a uměním, což bezpochyby dokazuje i tentokrát.
8/10

Ektor - Detektor

Skladby: Ve dne, v noci, Nohy v pěst, Batman feat. Ego, Všechno sám, Generace X, Šikana feat. Orion, Exploze, Jak jinak, Peníze feat. Rytmus, Proč, Krysy feat. Momo, Pikain feat. James Cole, Zen feat. Vladimir 518, Vděčnej
Vydáno: 04.02.2015
Celkový čas: 48:57
Vydavatel: Warner Music
Řekněme si narovinu, že Ektor měl vždycky štěstí na nesmírně kvalitní producenty, kteří mu připravili po hudební stránce téměř dokonalé album. Ať už to byl Enemy na prvotině "Airon Meidan", bez výjimky všichni na "Topství" nebo Máňa alias DJ Wich na doposud posledním zářezu "Tetris". Ektor má obrovský cit na hudební doprovod, což se naprosto jasně ukazuje i nyní.

Šanci využít jeho nekompromisní flow a typicky tvrdý hlas dostali především mladší jezdci. Jejich převážná část má své základny na Slovensku (Special Beatz, Konex, Grimaso a Dalyb), Česko reprezentuje pouze Lucas. Je škoda, že prostor nedostali právě zmiňovaní parťáci z předchozích desek. Bylo by fajn slyšet srovnání veteránů DJe Wiche nebo Enemyho s přicházející generací.

Deska má specifickou a pro Ektora tak typickou atmosféru, na jakou jsme od něj zvyklí. Bez problému plyne a rozhodně vás nedonutí přeskakovat jednotlivé skladby. Nejslabší moment přichází přibližně v polovině se skladbou "Batman". Poněkud utahaným beatem od Lucase se nechal strhnout i Ego, při jehož sloce přednesené šeptem budete s největší pravděpodobností hledat tlačítko na zesílení hlasitosti. Ego je asi vůbec asi jediným hostem, který nebyl schopný s Ektorem držet krok.

Velmi příjemným překvapením je i vtipný featuring Oriona, jenž dal vzpomenout na své nejlepší roky, ale nejsilnější je deska až ve své druhé polovině. Jestli za výkon nelze pochválit jednu třetinu piešťanské formace Kontrafakt, absolutorium si zaslouží James Cole. Jeho sloka jako by vypadla z desky "Moby Dick" a absolutně splynula s hudbou od Konexe. Ne nadarmo si od mladého beatmakera vybral beat i Soulja Boy. Vladimir 518, Rytmus a Momo také nepropadli, ale je fakt, že poslední jmenovaný nevrátil Ektorovi hostovačkou všechno, co mu pražský rapper nadělil na jeho "Rivalovi".

Samotný Ektor odevzdal po technické stránce naprosté maximum a dokazuje, že má rozhodně jednu z nejlepších flow na československé scéně. Čtvrtou deskou se po právu zařadil po bok největších a nejposlouchanějších stálic, jakými jsou PSH nebo Supercrooo. Stejně jako "Tetris" nabídne "Detektor" bangery, které si do svého tracklistu přidá každý DJ, jako tomu bylo u skladeb "Number 1" nebo "Loket z vokna".

Bohužel trochu ztrácí dech po obsahové stránce. Ne snad že by Ektorovy řádky nudily, ale začínají se poněkud opakovat. Na Twitteru sám rapper proklamoval, že chystá album o "buchtách, drogách, mejdanech a penězích", což rozhodně splnil. Jestli to Ektorovi vyčítat? Rozhodně si lze představit trochu víc autorské invence, na druhou stranu mu můžete absolutně věřit, že to, o čem ve svých skladbách mluví, skutečně prožil nebo žije.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY