Depeche Mode - One Night In Paris

10.06.2002 05:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Jen málokterá kapela se může pochlubit tak stálou a zbožňující fanouškovskou základnou jako Depeche Mode. Za to se jim kapela nyní odměnila dvoudiskovým DVD s názvem "One Night In Paris", na němž najdete téměř čtyři hodiny obrazového a zvukového záznamu. Co si více přát?
8/10

Depeche Mode - One Night In Paris

Celkový čas: cca 233 minut
Depeche Mode jsou bezpochyby jednou z mála kapel, u nichž přídomek "kultovní" uzná i jejich největší odpůrce. Jakkoli už neprodávají taková kvanta desek jako za dob své největší slávy, koncerty mají téměř vždy vyprodané a stále je to ohromná zábava. Pro ty, kdo byli na jejich pražském vystoupení v rámci turné k desce "Exciter", ale hlavně pro ty, kdo na něm nebyli, je určeno DVD "One Night In Paris". Já osobně jsem v Praze byl, ale díky tomu, že počet prodaných vstupenek podle mě hrubě překročil počet míst v hale, odnesl jsem si pouze sluchový zážitek, onen vizuální se skládal jen z několika nahodilých fragmentů scény, kdy lidé před mnou vytvořili krátkodobou uličku pro mé oči.

DVD je, jak už se u velkých interpretů stalo téměř obvyklé, dvojdiskové, přičemž první obsahuje samotný koncert, druhé pak bonusy. Dvacetipoložkový koncert je samozřejmě pro fanoušky kapely určitě bezchybný, já jako poměrně nezaujatý pozorovatel mohu také z větší části jen chválit. Za skvělý dojem z vystoupení paradoxně nemohou ani tak samotní Depeche Mode, jako spíš jejich fandové, kteří vytvořili skvělou atmosféru (a po pražském zážitku nepochybuji, že je to podobné všude na světě). Jakkoli v první půlce koncertu kapela odehrála několik novinek, těžiště v druhé půli zaujímají nesmrtelné hity jako "Enjoy The Silence", "Pesonal Jesus" či "Never Let Me Down Again". Výkon kapely je samozřejmě téměř bezchybný, Dave Gahan na pódiu řádí jako černá ruka (jen ten zpěv mu občas trošku ujede), poměrně nevídaně se v show angažuje i Martin Gore, tentokrát téměř celou dobu s kytarou. Nejslabším momentem koncertu je pro mě Gorovo dvojsólo v "It Doesn't Matter Two" a "Breathe", kdy se do jejich setlistu dost vkrádá nuda, ale chápu, že pro fandy je to naopak bonbónek. Záznam koncertu a sestřih, který měl na starosti samozřejmě Anton Corbijn, je na standardní úrovni, která je bohudík v poslední době poměrně vysoká, zvuk je samozřejmě prezentován v 5.1, titulky želbohu absentují.

Druhý disk je pak naplněn bonusovými materiály, jichž je sice poměrně hodně, ale tak nějak se mi zdá, že mohly být i lepší. Ale nešť - už si začínám moc vymýšlet. "The Preparing" se zaměřuje na krátké rozhovory s lidmi okolo přípravy turné, "The Waiting" obsahuje rozhovory s fanoušky před vystoupením, "The Talking" pár slov od samotné kapely. Kromě bonusové skladby "Sister Of Night" v podání Gora, je zde ještě velmi nevšední bonus - více než padesátiminutový blok "The Photographing" tvořený fotografiemi s komentářem Antona Corbijna, zajímavé, ale přiznám se, že jsem to rozhodně nedokoukal a nedoposlouchal do konce. Pod položkou "The Screening" najdete pětici koncertních projekcí a konečně "The Choosing" nabízí písničku "Never Let Me Down Again" z pohledu tří kamer, mezi nimiž můžete libovolně přepínat. Nutno podotknout, že narozdíl od koncertu zde titulky (kromě angličtiny i němčina, francoužština a další) najdete, ovšem chybí třeba u reakcí fanoušků. Co se týká množství bonusů, není si skutečně vůbec na co stěžovat, chtít klipy ze singlů z poslední desky by už asi bylo moc...

DvojDVD "One Night In Paris" je rozhodně dílem, které bylo zpracováváno dlouho a pečlivě. Vady na kráse se tak sice dají najít, ale v porovnání s některými jinými dévédéčky se jedná o nadupaný nosič, který vám za vaše peníze poskytne zážitek kvalitativní i kvantitativní. Pro fanoušky nutnost.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY