Křest alba "Detektor" v SaSaZu: Teritorium Ektorovo

09.02.2015 23:09 - Petr Doupal | foto: facebook.com/Ektorpage

Domácí Orion na pódiu, ale není to už jeho teritorium. Ani Rytmus, častý host SaSaZu, území neobsadil. Praha, ta už je přece Ektorova. Křtem možná už teď nejlepší hiphopové desky roku "Detektor" potvrdil dominanci v metropoli i na scéně a za skvělé podpory fanoušků předvedl kvalitní show.

Live: Ektor

místo: SaSaZu, Praha
datum: 7. únor 2015
support: Momo; DJové Castor, Noir, Chose
hosté: Vladimir 518, Orion, Rytmus, Ego, Momo

Ektor SaSaZu
© instagram.com/realektor
Pražský sígr Ektor minulý týden dosáhl 200 tisíc fanoušků na Facebooku. To nemusí být jen potvrzením toho, že kontroverze zajímá, ale věřím, že spíš toho, že prostě patří k nejkvalitnějším rapperům. Možná se od jeho prvního singlu jeho styl vůbec nezměnil a textově se lehce zacyklil, výběrem těch nejlepších spolupracovníků a prvotřídním výkonem na mikrofónu jsou však jeho desky vždy tím nejlepším, co na domácí scéně vyjde.

A výjimkou není ani novinka "Detektor". Ta vyšla v týden křtu, díky souběžnému vydání na iTunes, Google, Spotify, Deezer i YouTube však fans už do soboty všechny tracky znali a mohli si s Ektorem zarapovat i čerstvé novinky. Včetně posledního, už pátého, singlu "Ve dne, v noci", jehož videopodoba měla právě v SaSaZu premiéru.

Ektor SaSaZu
© instagram.com/realektor
Než k ní však došlo, museli se návštěvníci dlouze zabavit u baru a na parketu pod dikcí DJů. Bylo však bláhové si myslet, že akce začne dřív než o půlnoci. Pro nezkušené účastníky hiphopových koncíků tak bylo vysvobozením, když v jedenáct začala alespoň první živá show. A bylo vidět, že Slovák Momo je v Česku už velmi slušně známý a byl výbornou volbou. Jeho energické vystoupení rozhodně donutilo publikum rychle dopít předražené pivo a vyrazit před pódium.

Ona premiéra klipu "Ve dne, v noci" pak byla skvělým intrem pro Ektorovu show. Klip totiž končí odhalením dealerů. V hesle jeho textu "už nemusím prodávat drogy, hudba je kvalitně placený hobby" se však dozvídáme, že se celou dobu jedná o prodejce merchandise. A tato skupinka pouličních dealerů Detektor gearu o půlnoci naběhla na stage a začala mezi fanoušky merch po desítkách rozhazovat. Lepší začátek koncertu neexistuje.

Trošku komický je ale fakt, že celá ta banda (asi po vzoru amerických rapových koncertů) pódium do konce akce neopustila. Skrumáž mávačů ručníků zaplňující stage byla úplně zbytečná, zejména při skladbách s hosty. Pozvaní interpreti jsou na křtu vždy vítaným bonusem, Ektor je ale zcela soběstačný a jeho ego leze ze stage i bez pomoci Ega.

A právě tím, že se jeho sígrovský styl vůbec nezměnil, fungují staré tracky úplně stejně dobře jak novinky. Člověk by ani netipoval, že klubová hymna "Něco mocnýho" z desky s DJem Enemym "Airon Meidan" už má sedm let. Samozřejmě zazněly i pecky ze sólovky "Topství", včetně "Most a hrad" s absentujícím DJem Wichem. Jeho beaty pak vyznavače hiphopu rozjely díky už klasickým "Je mi to fuk", "Loket z vokna" a "Number 1", tedy hitů z "Tetrisu", jedné z nejlepších domácích desek roku 2012.

Ektor SaSaZu
© instagram.com/realektor
Ektor ale není bez DJe Wiche chromý. Při všech singlech z "Detektor" zavládla opravdu pekelná atmosféra. Pod tracky "Jak jinak" a "Generace X" je podepsán producent Special Beatz a "Proč" a "Jak jinak" jsou dílem Konexe. Ten produkoval i skladbu "Peníze" a featuringu od Rytmuse jsme se dočkali i naživo. Bohužel, s textem čteným z mobilu a s nepochopením se Ektora a DJe ohledně zopakování jedné části tracku. To Ego s baťůžkem na zádech své lyrics už znal nazpaměť.

A nakonec dostala prostor i ta původní pražská smečka. Všechna čest Vladimirovi 518 a Orionovi z PSH, ale pokud definitivně nechtějí přijít o metropoli kontrolující status, měli by řádně přidat. Vodkou pokřtěná deska "Detektor" totiž ční nad jinou produkcí a zaplněné SaSaZu je jasně alarmující důkazem, že toto už je teritorium Ektorovo.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY