Zpívání v dešti a jiné pamětihodnosti

13.06.2002 05:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Dvojalbum "Singin' In The Rain" je v kontextu "běžných" hodnocených desek na MusicServeru výjimečným zjevem. Je to totiž kolekce starých filmových písniček z klasických amerických muzikálů. Jak jsme si s hodnocením této zvláštní kompilace poradili, se dozvíte z následující recenze.
6/10

Různí - Singin' In The Rain

Skladby: CD1: Singin' In The Rain, There's No Business Like Showbusiness, 'S Wonderful, That's Entertainment!, Stranger In Paradise, Easter Parade, Lullaby Of Broadway, Get Happy, Night And Day, True Love, Honeysuckle Rose, They Can't Take That Away From Me, Milkman, Keep These Bottles Quiet, Baby, It's Cold Outside, For Me And My Gal, Puttin' On The Ritz, Hallelujah, Bless Yore Beautiful Hide, Taking A Chance Of Love, As Time Goes By, Lara's Theme /
Celkový čas: 73:20 + 72:36
Po nabízené desce "Singin' In The Rain" jsem v redakci MusicServeru sáhl dobrovolně a se zvědavostí. Záhy jsem však pochopil, že napsat na ni recenzi nebude až taková sranda, jak jsem si původně představoval. Důvody jsou dva - jednak se jedná o kompilaci starých muzikálových melodií z amerických bijáků, což není našincova každodenní hudba, a za druhé je tato směska servírovaná na dvou discích s celkovou stopáží dvě a půl hodiny. A to už je pořádná nálož. Coby kovaný anglofil jsem si v bookletu moc nepočetl, text je totiž v němčině a album vyšlo pod patronací televizní stanice SAT1 především pro německý trh.

Hned se dere na jazyk, že "Singin' In The Rain" je určeno posluchačům-seniorům, ale i mladší ročníky si možná rády poslechnou nestárnoucí filmové evergreeny, navíc nově remasterované. Vybíralo se z toho nejlepšího (i když nepochybně by se našly i další kusy, jež by si zde své místo zasloužily) a zpívají ty největší muzikálové hvězdy - Gene Kelly, Judy Garland, Fred Astaire a mnoho dalších, celkem 42 skladeb ze 42 filmů. Některé z těchto muzikálů jsme měli možnost vidět a jsou velmi známé, např. "Zpívání v dešti", "Američan v Paříži", "Čaroděj ze země Oz", "Sedm nevěst pro sedm bratrů", jiné u nás až tak proslulé nejsou. Pár melodií si můžeme pamatovat ze socialistických i kapitalistických televizních estrád - živě se mi vybavuje Kornova interpretace "Puttin' On The Ritz", jen už si nepamatuji, měl-li nějakého spolupachatele a zda to bylo v Televarieté.

"Singin' In The Rain", to je hudba Hollywoodu od 30. do 50. let 20. století. Této hudbě vzdal hold třeba Woody Allen ve svém nedávném retromuzikálu "Všichni říkají: miluji tě". Takové hlasy a způsob zpěvu dnes už neuslyšíte, muziku hrály velké filmové orchestry a slovo syntetizátor snad ještě ani neexistovalo. Nakolik je výběr skladeb celistvý a pokrývající daný žánr, se neodvažuji posoudit, ale i zcela běžnému posluchači musí být zřejmý jeden dramaturgický kopanec. Na konci prvního disku je umístěn dvouskladbový bonus, jenž se úplně vymyká tématu alba. Orchestrálky z filmů "Casablanca" a "Doktor Živago", které ale vůbec nejsou muzikály, mají úplně jinou náladu a atmosféru než koncepční zbytek výběru, "Doktor Živago" byl navíc natočen až v šedesátých letech.

Na závěr dovolte malou osobní vzpomínku - nejen, že se mé děti s oblibou na videu dívají na film "Čaroděj ze země Oz" (Oscar pro Judy Garlandovou), ale ústřední melodii z filmu "Over The Rainbow", první skladbu na druhém disku, hrával Eric Clapton jako poslední píseň na koncertech svého loňského turné, jehož zastávku ve Stuttgartu jsem absolvoval a vytvořil si tak jeden z nejhezčích hudebních zážitků vůbec.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY