shop.musicserver.cz

Blues se v lese snese

Vydáno: 05.06.2002 20:20 v sekci Naživo - Hynek Just | foto: facebook interpreta

Třetí ročník festivalu Blues v lese... a MusicServer byl opět na místě. Na rozdíl od minulých dvou ročníků bylo tentokrát téměř plno a i šíře hudebního záběru byla větší. Nejen o hvězdě Edgarovi Winterovi, která byla na pozvánkách písmem nejtučnějším, se dočtete v následující recenzi.

Věřme, že letošní třetí ročník nejen bluesového festivalu Blues v lese dopadl pro pořadatele úspěšně. Nebo alespoň z pohledu diváka si prakticky nemohli přát lepší podmínky. Sluníčko na plné obrátky kombinované s vlahým letním větříkem, plně obsazené lavičky, proudící davy od jedné scény k druhé a zpět, fronty u občerstvoven… pro ty, kdo navštívili bluesový festival i minulá léta malý šok, těm, kdo jsou na velké festivaly zvyklí, nepřipadalo nenormálního patrně nic. V Řevnicích bylo toho víkendu opravdu příjemně a pocit, že řady bluesového publika, nebo snad i obecně publika menšinových žánrů, se rozrůstají, je hřejivý a pozitivní.

Plus, které je třeba zvýraznit a které není zdaleka samozřejmé, je perfektní dramaturgie festivalu. Zejména člověk, který viděl vše od rána do večera, musel ocenit systém v řazení jednotlivých učinkujících, pořadatelé Blues v lese se vyhnuli na festivalech nevyjímečnému nešvaru seskupování od "nejhorších" po "nejlepší". Jednotlivé bloky denního programu si sobě totiž výrazně nekonkurovaly. Například v neděli. Slovenská kapela Víťazný traktor Liteckého Švédy (kterého mimochodem spousta z okolních učinkujících považuje za svůj vzor), kapela snad z celého blues nejbluesovitější, toho dne zahajovala, hned po ní vystoupili Vášovi Ty Syčáci, seskupení na plakátech rovněž tučným písmem vyznačené. Oproti tomu čas večerního "prime time" vyplnil soubor Kormani Vlasty Třešňáka, který, se vší úctou k jeho (zde, ehm, lehce indisponovanému) protagonistovi, představil zážitek velmi slabý, ne-li nejslabší - i mizející publikum během jeho vystoupení mluvilo za své. Čili nebylo chybou vidět jen dopolední program, nebylo chybou vidět jen odpoledne, či večer anebo také bylo chybou nevidět program celý.

Blues v lese - Edgar Winter
© www.bluesvlese.cz
Opravdu zajímavou zkušeností bylo sobotní vystoupení tolik proklamované hvězdy - respektive bratra hvězdy ještě větší - Edgara Wintera. Alespoň šou, kterou se jal tento bluesrockový veterán předvést, byla... byla řekněme legrační. Zejména v kontextu současných bluesových špiček, které figurovaly v programu (co třeba Frozen Dozen Boboše Procházky, Stan The Man s černoškou Betty S., žánrově nejbližší Bnois King s Joe Kubekem, nebo generace nejmladší zastoupená Aynsley Listerem) a kteří se topornému vyznění upocené béčkové šou přirozeně vyvarovali, neboť způsoby, jakými baví sami sebe i publikum, pramení z mnohem upřímnějších končin. Otazníky by mohly stát hned na několika místech. Například proč celé Edgarovo vystoupení bylo z velké části playbackové a předsamplované pianové rejstříky a dechová sekce neměly jiný cíl než zpohodlnit práci muzikantů a dát větší prostor pro poskakování frontmanovo? Nebo v obecnější rovině, zda-li princip trumfování se muzikantů, kdo zahraje technicky dokonalejší, rychlejší a delší sólo (čemuž dal korunku sám Edgar, když - se stejnou spontánností, kterou je možné vídat u Helenky Vondráčkové - absolvoval adrenalinově náročný trojboj sól piáno, saxofon se závěrem na perkusích - zase vyhrál) není už také lehce passé. Tolik k nejméně příznivému poměru očekávaného a viděného.

Blues v lese - Chuck Prophet
© www.bluesvlese.cz
Naštěstí bylo dosti kapel, které se ocitaly přesně na opačném pólu tohoto poměru. Za všechny páteční vystoupení pop-punkového bluesmana Chucka Propheta s Mission Express bylo slovy mírnými uhrančivé, milé byly i skupiny domácí s lesu přizpůsobeným repertoárem, třeba "bluesový set" -123 minut, během kterého potvrdili staré pravdy, že "blues pochází z Afriky, totiž z Pákistánu... nebo vlastně z Kašmíru", nebo jedno z překvapivě "nejnářezovějších" a nejuvolněnějších vystoupení, Hradišťanu Jiřího Pavlici, zážitkem velmi silným byl i jazzovo-folkový (resp. jazzovo-etnický, ve smyslu toho, co připomíná třeba Oregon) kvartet V.R.M. v čele s Vladimírem Václavkem.

Blues v lese III uteklo jako voda. Přibližně šest desítek kapel odehrálo na dvou pódiích a v jednom sále pro přibližné tři tisícovky opáskovaných diváků ku celkové spokojenosti obou stran; pořadatelé jsou s výsledkem relativně spokojeni - minimálně finanční díry z loňských ročníků jsou už zacelené, z plánů na příští rok, co zatím bylo lze zaslechnout (ze zahraničních hvězd by rádi oslovili Allman Brothers Band, Van Morrisona, nebo Candy Dulfer), se máme, doufejme, na co těšit. Sečteno podtrženo - blues v Čechách is not dead!

Blues v Lese III, Řevnice, 31.5. - 2.6. 2002

  • Real blues (Jarda Procházka, 06.06.2002 22:21) Reagovat

    Byl jsem jen v pátek, to podstatné, co chci říci: když jde o blues, tak má jít opravdu jen o blues, viděl jsem i kapely, hrající všechno možné, jen ne blues. Asi jsem moc ortodoxní, ale věřte, že mám nejraději klasické dvanáctky, pomalé rychlé, jen s kytarou a harmonikou i jazzové, ale prostě harmonicky blues...Ale dík za festival. Ptal jsem se tam j. Černého, kdy u nás vystoupí Clapton a on je prý jednoduše moc drahý, to mnme u bluesmana mrzí.

  • soul v lese (Marketa, 08.06.2002 14:46) Reagovat

    Po ukonceni akce v lesnim divadle jsem se NASTESTI presunula do Sokolovny, kde hrali kapely do (spicich) lidi. Pro me nejvetsim zazitkem z celeho festivalu bylo krome vystoupeni v Praze jiz zajetych Taking Off (11.6. FUTURUM), kapela Gulocar z Brna ( slozena z puv.Synergy). O nich piste!!! V zivote by me nenapadlo, ze v Cechach (tedy na Morave, pardon) je mozne zahrat tak ze srdce, tak to cejtit... Ze starych Synergy jsem mela pocit, ze se za "romstvi" stydi, ale Gulocar ma na svem repertoaru krome neuveritelne dotazenych soul a funky pisni naslapnute latiny a zpevacka prechazi z anglictiny do romstiny s uzasnym drivem. Snad to nebude jen kapela pro muzikanty... PISTE O NICH!!!

  • Překvapení v lese (Pavel, 09.06.2002 14:42) Reagovat

    Je zajímavé ,že jsem nenašel v denním tisku skoro žádné recenze o této svělé akci. Myslím si ,že by jste měli napsat trochu podrobnější recenzi moc jsem si nepočetl o skvělých koncertech V.Merty, Z.Navarové, Stan the man, Jablkoňe, Jazz Q a taky neznámých Red Baron Band. Vůbec téhle kapele by jste mohli věnovat nějaký článek rozhodně by si to zasloužla.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Metronome Prague - den třetí, Výstaviště Holešovice, Praha, 22.6.2024
Naživo: Jak se Tom Grennan nevědomky stal bankovním ambasadorem a RAYE zachránila Metronome Prague Víkend v režii německých stálic nakonec dostal trhliny: koncert famózních Beatsteaks kapela zrušila pro nemoc, alespoň ta multižánrová část jejího publika tak místo do Lucerna Music Baru mohla vyrazit na Výstaviště. A koho na něm... čtěte zde
Vydáno: 23.06.2024 18:57 v sekci Naživo
Metronome Prague - den druhý, Výstaviště, Praha, 22.6.2024
Naživo: Druhý den Metronomu si pro sebe ukradli Roachford, dočkali jsme se ale i prstění pomeranče Už od oznámení účasti The Last Dinner Party se dlouho nemluvilo o nikom jiném. Kapela oficiálně oštemplovaná BBC jako ten největší objev roku 2024 k nám po půl roce dorazila znovu. A jakkoliv své kvality prokázala, nakonec jí i... čtěte zde
Vydáno: 23.06.2024 11:30 v sekci Naživo
Basinfirefest 2024 rozezní Spálené Poříčí. Koho určitě nevynechat?
Publicistika: Basinfirefest 2024 rozezní Spálené Poříčí. Koho určitě nevynechat? Milovníci metalové muziky, zbystřete! Již ve středu 26. června vypukne osmnáctý ročník Basinfirefestu ve Spáleném Poříčí na Plzeňsku. Čeká vás nabitý program plný skvělých kapel z celého světa, které rozezní areál až do... čtěte zde
Vydáno: 23.06.2024 08:00 v sekci Publicistika
Ghost - Rite Here Rite Now 8/10
Hudba v TV: Snímek "Rite Here Rite Now" dává magii Ghost hravou filmovou podobu a důkladně zachycuje její esenci Ghost dokázali za téměř dvě dekády z malých klubů a stanů na festivalech vyrůst do pozice globálního fenoménu, který vyprodává haly. Nyní završují albový cyklus dalším krokem kupředu - filmem. Snímek "Rite Here Rite Now" měl... čtěte zde
Vydáno: 22.06.2024 08:00 v sekci Recenze | Hudba v TV
Metronome Prague - den první, Výstaviště, Praha, 20.6.2024
Naživo: V Praze začal festival Metronome Prague Slepý mezi jednookými. Festival korporátů. Colours jen se třemi barvami. Tyto a mnohé další nálepky si pořadatelé Metronomu museli letos vyslechnout či přečíst na sociálních sítích. Není to nic hezkého, tím spíš, když si... čtěte zde
Vydáno: 21.06.2024 15:20 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Blues v lese - festival pro všechny (31.05.2004 11:58)
- Vyhrajte vstupenky na festival Blues v lese (26.05.2004 20:00)
- Blues v lese V nabízí prvotřídní program (23.05.2004 13:46)
- Bratři Ebenové vystoupí na Blues v lese (23.05.2003 10:46)
- Blues v lese přiváží muzikantská esa (20.05.2003 12:25)
- Blues v lese III - perličky ze zákulisí... (28.05.2002 10:44)
- Blues v lese III bude letos od 31.5. do 2.6. (10.04.2002 19:09)

ALBUM TÝDNE 25/2024

Aurora
What Happened to the Heart?

Roztančená, rozhekaná a rozjařená Aurora se dva roky po desce "The Gods We Can Touch" vrací s novým materiálem. Už dříve zveřejněné singly naznačily, že norská zpěvačka je znovu ve formě. A to se potvrdilo: vydává ze sebe to nejlepší, aby v dnešní válkami a nenávistí zmítané době zažehla pochodeň naděje.

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 25.06.
The Gaslight Anthem (US) (Roxy, Praha)
St 03.07.
Rod Stewart (UK) (O2 Arena, Praha)
St 03.07.
Beats For Love (Dolní Vítkovice, Ostrava)
Čt 04.07.
The Smashing Pumpkins (US) (O2 Universum, Praha)
Ne 07.07.
Laid Back Country Picker (US) (Café V Lese, Praha)
St 17.07.
Colours of Ostrava 2024 (Dolní Vítkovice, Ostrava)
Čt 18.07.
Colours of Ostrava 2024 (Dolní Vítkovice, Ostrava)
Pá 19.07.
Colours of Ostrava 2024 (Dolní Vítkovice, Ostrava)
So 20.07.
Colours of Ostrava 2024 (Dolní Vítkovice, Ostrava)
So 27.07.
Ed Sheeran (UK) (Park 360, Hradec Králové)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Prince Dario G Beyoncé Adam Lambert Queen Avril Lavigne Bring Me The Horizon Billie Eilish Parkway Drive Taylor Swift Mirai Sia Nita Strauss Lucie Vondráčková The Offspring Dua Lipa Kabát
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe