Nové desky pro 4. týden

25.01.2015 15:00 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Na konci ledna budou mít žně především fanoušci tvrdší muziky. Z měkčích žánrů jim bude konkurovat především funky Mark Ronson, hiphopoví LA4 a DJ Wich, Kenny G s bosa novou, holčičí pětka Fifth Harmony a představíme Natalii Prass. Rockery a metalisty zase potěší Papa Roach nebo Napalm Death a z českých luhů a hájů se s novým počinem hlásí Support Lesbiens.
Pokud se v pondělí 26. ledna vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Mark Ronson - Uptown Special (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: funk / r'n'b / pop

Mark Ronson - Uptown Special
Anglický muzikant, DJ, zpěvák a především producent Mark Ronson vydal svoji poslední sólovku před pěti lety a od té doby se věnoval především produkci. V tomto mezidobí využili jeho služeb i takové hvězdy jako Paul McCartney, Duran Duran, Black Lips, Lil Wayne, Rufus Wainwright, nebo Bruno Mars. Loni, když začal připravovat své čtvrté studiové album, mu poslední zmíněný spolupráci oplatil. Mars s ním a ještě s Jeffem Bhaskerem album nejen produkoval, ale nazpíval mu i vokál k prvnímu singlu "Uptown Funk". Tím ale výčet spolupracovníků zdaleka nekončí. Na jedenácti písničkách, kde se potkali funk, r'n'b a pop, se podílel i americký spisovatel Michael Cabon v roli autora textů. Zpívajícími hosty pak byli Stevie Wonder, Andrew Wyatt z Miike Snow, Kevin Parker z Tame Impala, či americký rapper Mystikal. Zmíněný první singl má již své video, které uvidíte na Ronsonově webu. Album bude k dispozici také na vinylu.


Gaz Coombes - Matador (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: pop / pop rock / alternativní pop

Gaz Coombes - Matador
Britský hudebník Gaz Coombes, kterého si můžete pamatovat jako frontmana formace Supergrass, se hlásí o slovo s druhou sólovou deskou. Po rozpadu své alma mater v roce 2010 se horlivě pustil na své prvotině "Here Come The Bomb", která vyšla třemi lety a nyní míří na pulty novinka s názvem "Matador". Za veškerou prací, která se k desce pojí, stojí hudebník v podstatě sám - obstaral produkci a nahrávání se konalo v jeho domácích studiích Courtyard Studios v Oxfordshire. Jak se většina médií shoduje, potvrzuje na ní svůj post skvělého textaře. Přesvědčte se sami a poslechněte si celé album na stránkách .odkaz ven


Fifth Harmony - Reflection (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: pop / pop rock

Fifth Harmony - Reflection
Americká dívčí skupina Fifth Harmony, která vznikla během druhé série amerického X Factoru, vydala v roce 2013 debutové EP "Better Together", ovšem na řadový debut si jejich fanoušci počkali o něco déle, než se předpokládalo. První zprávy o "Reflection" šly už v létě a měl vyjít na podzim. Nakonec ovšem vychází až nyní. Standardní edice přinese celkem jedenáct písniček, jejichž produkci obstarali například Stargate, Dr. Luke, Rock City, Julian Bunetta, Tommy Brown nebo Ricky Reed. V roli hostů pak uslyšíte Kid Ink a Tygu. V případě, že vyhledáte deluxe edici, přibude k nim ještě Maghan Trainor, která pro kvintet napsala dvě písničky, a další tři songy. První ukázky můžete poslouchat prostřednictvím VEVA Fifth Harmony.


Gov'T Mule - Sco-Mule (Featuring John Scofield) (Mystic Production)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: rock / jazz rock

Gov'T Mule - Sco-Mule
Rocková formace Gov’t Mule oslavuje dvacetileté výročí na hudební scéně a pro své fanoušky připravila speciální sérii vydání archivních desek včetně dlouho očekávané "Sco-Mule". Jedná se o záznam koncertů kapely z roku 1999, kdy v jejích řadách ještě působil kytarista John Scofield. Kapela při té příležitosti podnikne také několik koncertů. Nahrávka vyjde hned v několika mutacích - na dvou CD a také na dvou vinylech. Každý, kdo si navíc objednal desku v předprodej, získává další disk se čtyřicetiminutovým záznamem. Ukázku najdete na odkaz ven.


Tip týdne

Natalie Prass - Natalie Prass (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: indie pop

Natalie Prass - Natalie Prass
Že vám jméno Natalie Prass nic neříká? Z toho si nic nedělejte, doposavad působila pouze v koncertní kapele Jenny Lewis, nicméně její eponymní debut řadí Pitchfork k pětadvaceti nejočekávanějším albům letošního roku. Natalie Prass pochází z Nashvillu, ovšem městem country načichla jen okrajově. Její styl se řadí někam na pomezí folku, soulu, popu a ještě k tomu v jejich indie podobě. Vládne velmi signifikantním hlasem a kritika jí přirovnává k Dusty Springfield. Nejlépe uděláte, když se s ní seznámíte sami. Můžete využít soundcloud.com jejího labelu nebo ukázek v internetovém obchodě Amazon.com.


Napalm Death - Apex Predator - Easy Meat (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: grindcore

Napalm Death - Apex Predator - Easy Meat
Legendární grindcoreová formace Napalm Death vydává své patnácté studiové album. Fanoušci tvrdší muziky se mohou těšit na "Apex Predator - Easy Meat". Už samotné grafické znázornění přebalu desky, jež dostal na starost Frode Sylthe, napovídá o celkovém ladění alba. Baskytarista kapely Shane Embury k tomu dodává: "obal si samozřejmě můžete vysvětlit několika způsoby a jedním z nich je i to, jak obyčejné a základní jsou naše potřeby cítit se šťastní a být v kontaktu s ostatními. A právě tyto zásadní potřeby dnes mizí díky materialismu. Za tím vším je moderní otroctví, kdy se chudí a znevýhodnění lidé nedokážou vymanit ze svých problémů, právě díky úzkému vnímání světa." Ukázky si poslechněte zde.


Kenny G - Brazilian Nights (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: smooth jazz / bosa nova

Kenny G - Brazilian Nights
Dva a půl roku po albu orientovaném na indickou hudbu se americký saxofonista Kenny G přesunul prakticky přes celou planetu do jiné země. Jak už název alba "Brazilian Nights" napovídá, tentokrát se tematicky podíval do Jižní Ameriky, především do Brazílie. Deseti kompozicím tedy vládne bosa nova, k níž ho inspirovaly nahrávky takových velikánů jako Cannonball Adderley, Paul Desmond nebo Stan Getz. Ovšem Kenny G se nespoléhá pouze na převzaté skladby. Polovinu alba totiž napsal sám, respektive se svým dlouholetým spolupracovníkem Walterem Afanasieffem, který album také produkoval. První ukázky z alba přináší prostřednictvím svého webu.


Papa Roach - F.E.A.R. (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: hard rock / alternativní rock

Papa Roach - Fear
Vedle nové desky Napalm Death si fanoušci tvrdí muziky přijdou na své i s Papa Roach. Americká formace totiž vydává po tříleté pauze novinku "F.E.A.R.". Muzikanti na ní uplynulý rok velmi pilně pracovali a jako producenty si vybrali Kanea a Kevina Churko. Z rádií už možná znáte singly "Warriors", "Face Everything And Rise" a "Broken As Me" nebo teprve nedávno představený "Never Have To Say Goodbye". Kromě těchto čtyř kousků přináší CD dalších šest písní včetně "Gravity", ve které si zahostovala Maria Brink z formace This Moment.


LA4 & DJ Wich - Panorama (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: hip hop / rap

LA4 & DJ Wich - Panorama
Společné album DJ Wiche a LA4 "Panorama" sice oficiálně vyšlo ještě před koncem roku, ale do běžné distribuce se dostává až nyní. Oba spolupracovali již na albu Indy & Wich "My 3" z roku 2002 i na dalších pozdějších projektech, ovšem čas na projekt se značkou LA4 & DJ Wich uzrál až loni. Na čtrnácti skladbách, k nimž se řadí i intro a outro, se podíleli vedle hlavní dvojice i další členové labelu Bigg Boss Vladimir 518, James Cole, Hugo Toxxx a Refew. Navíc se k nim přidali ještě Separ, Paulie Garand, Elpe, Mooza, Supa, Efko, Martin Svátek a Martin Madej. Hudbu i produkci měl ovšem pevně v rukou sám DJ Wich, který celé album nabídnul k poslechu na svém YouTube.com


Periphery - Juggernaut: Alpha/Special (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: progresivní metal

Periphery - Juggernaut: Alpha
Americká progresivně metalová formace Periphery si na letošní rok dala mohutné předsevzetí: Třetí studiovku rozdělenou do několika na sebe navazujících samostatných celků. Nyní míří na pulty tedy první část s titulem "Juggernaut: Alpha", která bude rovnou dvojalbum. Následně se má na pultech objevit deska "Juggernaut: Omega", která celý příběh završí. "Jde o příběh, který vyprávíme skrz naši hudbu a chceme, aby ho fanoušci důkladně celý vstřebali. V tomto prvním díle se soustředíme především na pozadí a posluchače uvedeme do napínavého příběhu, který prožívá hlavní postava," prozradil bubeník Matt Halpern. Naživo si nové písně budete moct poslechnout 14. března, kdy kapela vystoupí v pražském klubu Roxy.


Dracula - Swing Of Death (Jorn Lande) (Mystic Production)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: metal / heavy metal

Dracula - Swing Of Death
Jestli jste se už podivovali nad tím, kam zmizel Jorn Lande, vysvětlení je prosté: Společně s Trondem Holterem dávali dohromady nový počin "Swing of Death". A jak zní? "Jakoby se potkal Dio a Alice Cooper," stojí v jedné z povedených recenzí. Nahrávka je podle ní "neskutečně krásně tvrdá, melodická, zábavná a bohatá." Role veleslavného hrabě Drákuly se ujal sám vokál Jorna Landeho, který dal do počinu maximum. Pan Holter mu při tom sekunduje na kytaru a posluchačům podsouvá jeden podmanivý riff za druhým. Přesvědčte se sami poslechem a zhlédnutím pilotního singlu "Walking On Water".odkaz ven


Support Lesbiens - G2 Acoustic Stage (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: pop / pop rock

Support Lesbiens -  G2 Acoustic Stage
Pokud se řadíte mezi fanoušky G2 Acoustic Stage, jistě vám neunikl pořádaný koncert oblíbené tuzemské formace Support Lesbiens, které proběhl začátkem září loňského roku. Ani tato show neunikla oku kamery a záznam z povedené show nyní míří na pulty obchodů. Kapela odehrála v našlapaném akustickém setu šestnáct songů, včetně coveru "Easy" od Lionela Richieho (resp. Faith No More). Navíc si pozvali dva pozoruhodné hosty. Na ukulele přišla zahrát herečka, hudebnice a zpěvačka Iva Pazderková, pěvecky pak formaci ve dvou písničkách posílila mimořádně talentovaná a u nás ještě stále velmi nedoceněná slovenská zpěvačka a hudebnice Katarína Landlová. Zazněly písničky z povedeného loňského alba "Leave A Message", tak i skladby z minulých časů, kdy ještě vystupovala v jiné sestavě. Ochutnávku najdete třeba tady.


Dále vychází:

Alpha Tiger - Identity (Mystic Production)
Alpha Tiger - Identity (Deluxe Edition) (Mystic Production)
Beach Boys - Pet Sounds/Audio (BluRay) (Universal)
Black Sheep Wall - I'm Going To Kill Myself (Mystic Production)
Cruachan - Blood For The Blood God (Mystic Production)
Cruachan - Blood For The Blood God (Artbook) (Mystic Production)
Devil's Train - Ii (Mystic Production)
Diablo Boulevard - Follow The Deadlights (Mystic Production)
Level 10 - Chapter 1 (Mystic Production)
Napalm Death - Apex Predator-Easy.../Ltd. (Universal)
Nawal - Embrace The Spirit (Warner Music)
Night Demon - Curse Of The Damned (Mystic Production)
Orden Ogan - Ravenhead (Mystic Production)
Orden Ogan - Ravenhead (Limited Boxset) (Mystic Production)
Pat Travers - Live At The Iridium Nyc (Mystic Production)
Periphery - Juggernaut:Omega/Dvd Speci (Universal)
Pond - Man It Feels Like Space (Universal)
Rush - Fly By Night (Blu-Ray Audio) (Universal)
Sergej Tanějev - Kompletní kvintety (O.Vinokur, J.Bárta, J.Hosprová, Kvarteto Martinů) (Supraphon)
Sweet & Lynch - Only To Rise (Mystic Production)
Toundra - IV/Special (Universal)
U.D.O. - Decadent (Mystic Production)
U.D.O. - Decadent (Limited Fanbox) (Mystic Production)
Umbra Et Imago - Die Unsterblichen (Mystic Production)
Umbra Et Imago - Die Unsterblichen (Deluxe Box) (Mystic Production)
Venom - From The Very Depths (Universal)
Vexillum - Unum (Mystic Production)

Vychází na vinylu:
Daft Punk - Alive (Vinyl Deluxe Box Set) (Warner Music)
Mark Ronson - Uptown Special (Sony Music)
Napalm Death - Apex Predator - Easy Meat (Universal)
Periphery - Juggernaut: Alpha/Omega (Universal)
Pond - Man It Feels Like Space (Universal)
Rush - Fly By Night (Universal)
Toundra - Iv (Universal)
Tyrannosaurus Rex - My People Were Fair (Universal)
Tyrannosaurus Rex - Unicorn (Universal)

Reedice:
Axel Rudi Pell - 5 Original Albums (Mystic Production)
Entombed - Same Difference (Mystic Production)
Entombed - To Ride, Shoot Straight And Speak The Truth (Mystic Production)
Entombed - Uprising (Mystic Production)
Eric Clapton - The Early Days (Mystic Production)
Freedom Call - 5 Original Albums (Mystic Production)
Jack Bruce - The Early Days (Mystic Production)
Jeff Beck - The Early Days (Mystic Production)
John Martyn - Piece By Piece (Universal)
John Martyn - Sapphire (Universal)
Molly Hatchet - 5 Original Albums (Mystic Production)
Sodom - 5 Original Albums (Mystic Production)
Tyrannosaurus Rex - My People Were Fair (Universal)
Tyrannosaurus Rex - My People Were Fair/Dlx (Universal)
Tyrannosaurus Rex - Prophets,Seers And Sages (Universal)
Tyrannosaurus Rex - Prophets,Seers And../Dlx (Universal)
Tyrannosaurus Rex - Unicorn (Universal)
Tyrannosaurus Rex - Unicorn/Dlx (Universal)
Welle Erdball - 5 Original Albums (Mystic Production)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY