Vrací se další průkopníci shoegazeu. Znovu dohromady se dala skupina Ride

25.11.2014 09:16 - Simona Knotková | foto: creation-records.com

Hudební průmysl je v posledních měsících skutečně v rovnováze. Zatímco v říjnu odstartovala velká lavina odchodů, přestávek či jiných omezení činnosti projektů z první dekády noughties, která pohltila Crystal Castles, Klaxons nebo Hadouken!, na scénu se oproti tomu hromadně vrací uskupení, jež zažila svou největší slávu v devadesátých letech.

V minulém roce to kupříkladu byli rockeři Pixies, v letošním punkové Babes In Toyland. Velkou pozornost ovšem budí také návrat shoegazeových gigantů. Studiovou deskou po dvaadvaceti letech ho loni odstartovali My Bloody Valentine, letos pokračoval reunionem Slowdive a zatím končí znovuobnovením činnosti oxfordských Ride.

Posledně jmenovaní se dali znovu dohromady po třinácti letech koncertní a studiové odmlky a prozatím přislíbili sérii koncertů, která odstartuje v květnu příštího roku a uskuteční se ve městech jako Londýn, Paříž nebo například New York. Kytarista Andy Bell v rozhovoru pro NME k reunionu řekl: "Bude to skutečně úžasné. S ostatními jsme zůstali kamarády i po konci Ride a vždycky jsme si říkali, že až bude ten správný čas, vrátíme se. Ten čas nastal teď."

O možném novém studiovém materiálu se poté rozpovídal frontman Mark Gardener: "Lidi znají naše dřívější desky. Chceme jim dát to, co chtějí. Byli bychom idioti, kdybychom to na ně hned zkoušeli s novým albem, což ovšem neznamená, že žádnou novou muziku nenahrajeme. Žádné plány zatím nemáme, ale vím, že až budeme zkoušet, nepochybně k tomu dojde."

Ride svou aktivní činnost odstartovali v roce 1988. Nahráli celkem čtyři studiové nahrávky, z nichž bývá kritiky považován za nejvýznamnější debut "Nowhere" z roku 1990. Právě prostřednictvím skladby "Vapour Trail" z jeho tracklistu si britskou kapelu připomeňte.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY