José González vydá po sedmi letech album a v březnu ho představí Praze

12.11.2014 11:06 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Švéd José González je tichý hlas, který sděluje slova hlasitě. Poprvé okouzlil britské posluchače elegantním, ztlumeným, klasicky vybrnkávaným folkově popovým debutem "Veneer" z roku 2005, kterého se prodalo úctyhodných čtyři sta třicet tisíc kusů jen v Británii. O dva roky později vydává album "In Our Nature", další ponor do Josého vlivů (argentinský folklór, folková tradice šedesátých let v USA a britský pastorální folk-pop stejného období). Je to už sedm let od doby, kdy uvedl svou poslední sólovou desku, přesto rozhodně nezahálel.

Natočil dvě alba se skupinou Junip, svým elektroničtějším popovým projektem, a podnikl turné s Berlin/Göteborg String Theory orchestra (v roce 2011), kdy představil jedenáct předělávek svých písní se Sidi Tourém a s kapelou pouštního blues Tinariwen (obojí v roce 2012). V roce 2013 ho oslovil Hollywood: Ben Stiller ho požádal o práci s Theodorem Shapiro na hudbě k jeho verzi filmu "The Secret Life of Walter Mitty". Aktuálně přispěl písní "This Is How We Walk On The Moon" na charitativní projekt Red Hot k poctě Arthura Russella.

Společné projekty jsou bezesporu motivující, ale nyní umělec představuje své nové album "Vestiges & Claws". Je to přirozené pokračování akustické trilogie - intimní styl a dokonalá technika hry na kytaru se snoubí s překvapivou rytmikou - údery na kytaru a tleskáním a vrstevnatými vokálními harmoniemi.

Vestiges & Claws nahrál González celé sám, přičemž si nahrávku také produkoval u sebe doma v Gothenburgu. Používal počítačové zapojení, aby dosáhl vřelého analogového zvuku. Radši pracuje sám, většinou z uměleckých důvodů. Ze své samoty ale vystoupí během turné, v jehož průběhu se o své pocity podělí s fanoušky. Do Prahy přijede José González 4. března, kdy vystoupí na kulatém pódiu Lucerna Music Baru. Jeho poslední koncert v našem hlavním městě, uskutečněný před šesti lety, byl beznadějně vyprodaný. Jako support se představí Islanďanka Olöf Arnalds.

Vstupenky na březnový koncert jsou v předprodeji od 10.listopadu na www.musicglue.com, od 14.listopadu pak v sítích www.GoOut.cz, Ticketpro, Ticketportal, Eventim a na webu www.musicbar.cz za 540 Kč + poplatky. V pokladně Lucerna Music Baru bez poplatku. Na místě v den koncertu je seženete za 640 Kč.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY