Riff v "Something From Nothing" Foo Fighters se nápadně podobá čtyřicet let staré skladbě Dio

17.10.2014 12:38 - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Se skladbou "Something From Nothing" z připravované desky Foo Fighters "Sonic Highways" se kapele kolem Davea Grohla stala nepěkná nepříjemnost. Muzikanti se soustředili na výběr toho nejlepšího singlu a skutečně, připravili píseň, která by mohla působit na širokou paletu posluchačů. Písnička propojuje dvě rozdílně dynamické části, úvodní baladická se po půldruhé minutě proměňuje v energií nabitou vypalovačku.

A právě tato druhá část nápadně připomíná více než čtyři desítky let starý song "Holy Diver" amerických heavymetalistů Dio. Toho si samozřejmě fanoušci Foo Fighters velmi rychle všimli a hned to dali muzikantům na jejich facebooku sežrat. A tak, místo toho, aby si všichni sedli z jinak fakt zdařilé a pro singl ideální "Something From Nothing" na zadek, diskutují o plagiátorství nebo alespoň o náhodné podobnosti. A v dnešní internetové době tato zpráva obletí svět mnohem rychleji než v devadesátých letech, kdy měla Nirvana, v níž Grohl také bubnoval, podobný problém se "Smells Like Teen Spirit". Ta se místy zase nápadně podobala skladbě "More Then A Feeling" kapely Boston.

Konečný názor si ale udělejte sami. Poslechněte si "Something From Nothing", porovnejte jej s "Holy Diver" a podělte se v komentáři se svým názorem.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY