Nové desky pro 43. týden

19.10.2014 09:45 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Příští týden nás sice nečeká záplava velkých jmen, nicméně i tak se můžete těšit na debut Kieszy, vlastní materiál Neila Diamonda, druhou desku Bena Howarda, záznam koncertu pro Karla Kryla, první sólový živák Brandforda Marsalise a především Mozarta v podání Lang Langa. Rockery zase potěší Slipknot se svou dlouho očekávanou deskou nebo taky Status Quo či našinci Harlej.
Pokud se v pondělí 20. října vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Neil Diamond - Melody Road (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: pop / folk / adult contemporary

Neil Diamond - Melody Road
Zatímco čtyři roky staré album "Dreams" poskládal americký muzikant a zpěvák Neil Diamond z hitů svých kolegů, jeho letošní novinka "Melody Road" je už opět pouze jeho autorským dílem. Pro desku s pořadovým číslem třicet dva v jeho diskografii připravil třiasedmdesátiletý Diamond celkem jedenáct skladeb, přičemž titulní skladba má v podstatě dvě části. O produkci se postarali pánové Don Was a Jacknife Lee, kteří v minulosti spolupracovali s U2, R.E.M., Robbiem Williamsem, Johnem Mayerem nebo Krisem Kristoffersonem. Jak uslyšíte z třech prvních videí na VEVU zpěváka, společně nahrávku nasměrovali na pomezí folku, popu a stylu, který angličtina trefně nazývá adult contemporary.


Slipknot - .5: The Gray Chapter (Warner Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: alternativní metal

Slipknot - .5: The Gray Chapter
Po dlouhém čekání mohou fanoušci americké heavy metalové formace Slipknot konečněš slavit: Novinka ".5: The Gray Chapter" je tu a s ní i trojice singlů, která již brázdí vlny rádií. Jistě budete znát kousek "The Devil in I", kterému předcházel "The Negative One" a aktuální "Custer", který dorazil do éteru teprve nedávno. Jak jistě vnímaví fandové poznali, deska svým názvem odkazuje na zesnulého baskytaristu Paula Graye, který zemřel v roce 2010. Na novince se také nepodílí Joey Jordison, který od kapely odešel vloni. A jak bývá u maskovaných kapel zvykem, jejich identita je stále neznámá (i když se samozřejmě po uvedení klipu k "The Devil in I" objevily nejrůznější spekulace). Kritika zatím hodnotí desku velmi pozitivně a vy si můžete svůj názor udělat po poslechu desky na stránkách 5thegraychapter.com.


Kiesza - Sound Of A Woman (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: dance pop / deep house / electronic / r'n'b

Kiesza - Sound Of A Woman
A máme tu jednoho z velmi očekávaných debutantů, respektive debutanku. Jmenuje se Kiesa Rae Ellestad. říká si Kiesza, narodila se v Calgary a v sedmnácti letech vstoupila se svým bratrem do armády. Vedle toho začala ale dělat i muziku a zaujala dokonce natolik, že pro kanadské vojáky v Afganistánu vydala svoje první CD. Nicméně skutečně se hudbě začala věnovat až poté, co se její rodiče rozvedli a ona se přestěhovala do New Yorku. Letos na jaře zaujala taneční skladbou "Hideaway", která stylem připomíná ranou klubovou tvorbu devadesátých let a od té doby se čeká na její opravdový debut. Ten přichází nyní pod názvem "Sound Of A Woman" a zpěvačka pro něj připravila celkem třináct skladeb stylově mířených do oblasti dance popu, elektroniky, r'n'b a deep house. S většinou písniček ji jak autorsky, tak i producentsky vypomohl Rami Samir Afuni, který se podílel na nahrávkách Pixie Lott, Miley Cyrus a LMFAO. Vedle vlastních skladeb, kde si zahostoval Mick Jenkins a Joey Bada$$, zcela předělala velký hit Hadawaye "What Is Love". Většinu z nich už dnes prezentuje na svém VEVU.


...And You Will Know Us by the Trail of Dead - IX (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: alternativní rock

...And You Will Know Us by the Trail of Dead - IX
S názvem novinkové desky si američtí alternativně rockoví ...And You Will Know Us by the Trail of Dead nedělali příliš hlavu. Dle pořadového čísla v jejich tvorbě, které nástupce dva roky staré "Lost Songs" má, mu dali do vínku titul "IX". Produkci nového materiálu svěřili muzikanti do rukou Chrise "Frenchieho" Smithe a nahrávalo se v Texasu ve studiích Sonic Ranch Studios. Zajímavý na nové desce je už grafické zpracování přebalu. To dostal na starost Conrad Keely, frontman formace, který současně ovládá také kytaru, piano a bicí. Z rádií nebo internetu můžete znát jednu z novinkových skladeb "The Ghost Within", ke které se nyní podívala ven i další píseň "A Million Random Digits". Druhou ze zmíněných skladeb si můžete poslechnout na stereogum.com.


Harlej - Na Prodej ()
web / facebook.com / psali jsme
žánr: rock

Harlej - Na Prodej
Našinci z formace Harlej to s novou deskou vzali ve velkém. Na jedenácté studiovce "Na prodej" totiž - co do textů - spolupracovali s řadou velkých postav české populární scény. "Texty na CD přispěli Kuba Ryba ( Rybičky 48 ), Radek Mihok ( Jaksi Taksi ) a Ota Balage ( BSP, Balage Band ). Ota Balage taky dohlížel na natáčení pěveckých partů," uvedl zpěvák Tomáš Hrbáček. Co novinka přinese, to zase prozradil kytarista Tonda Rauer: "Co zůstalo, je to, že Harlej je pro nás a měl by být i pro naše fandy relaxace, uvolnění a odpoutání se od každodenního stresu. Vždycky jsme točili desky s tím, že mají lidi pobavit, pomoci jim se uvolnit a snažíme se o to i na koncertech. Jsem přesvědčenej o tom, že nejlepší je koncert, který opouštějí fandové s úsměvem na rtech, i když přicházeli rozhození z práce, školy, domova nebo odkudkoliv. Sám během roku navštěvuji hodně koncertů a miluju ty, kde stojím, nechám se unášet muzikou a na všechno zapomenu." Abxste se sami přesvědčili, poslechněte si ukázku na YouTube.com. Dodejme ještě, že kapela vyrazila s novou deskou také na koncertní turné. Aktuálně ji čekají vystoupení v Rychnově nad Kněžnou, Litvínově a také třeba v Liberci. O termínech turné jsme vás informovali zde.


Status Quo - Aquostic (Stripped Bare) (Mystic Production)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: rock

Status Quo - Aquostic (Stripped Bare)
Po padesáti letech mezi světovou hudební špičkou se Status Quo rozhodli dát svým písním zcela nový rozměr: Vypnout zesilovače a odhodit přebytečné zvukové vrstvy. Novinka "Aquostic (Stripped Bare)" je tedy zcela akustická a fanouškům přináší pětadvacet nejslavnějších kousků kapely ve zcela novém, přepracovaném kabátku. Aby to ale nebylo úplně nahaté, pozvali si muzikanti do studia další spoustu hudebníků včetně dámských doprovodných zpěvaček a smyčce. Výsledkem jsou bezprostřední verze dobře známých hitů Status Quo, ve kterých je nyní kladen velký důraz na vokály a čistotu melodií. Deska je k dostání také na vinylu, v boxsetu a samozřejmě také digitálně. Ukázku si poslechněte zde.


Tip týdne

Lang Lang - The Mozart Album (Sony Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: vážná hudba

Lang Lang - The Mozart Album
Hned dvojnásobnou nálož naservíruje svým příznivcům příští týden čínský pianista Lang Lang. Titulem číslo jedna je jeho nová studiová nahrávka "The Mozart Album". Jak už je zřejmé z názvu, tentokrát je výhradní naplní tvorba rakouského skladatele Wolfganga Amadea Mozarta. Stylově jí nahrával s Vídeňskou filharmonií pod vedením dirigenta Nikolausa Harnoncourta. Kompletní seznam skladeb, které zařadil na dvě CD, najdete včetně pár ukázek v e-shopu Amazon.de. Album bude pochopitelně k dispozici i na vinylu.


Thurston Moore - The Best Day (In and Out)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: alternativní rock

Thurston Moore - The Best Day
Thurstona Moorea si budete nejlépe pamatovat jako zpěváka, skladatele a kytaristu americké alternativní rockové formace Sonic Youth. I když se již několikrát podílel na sólových počinech jiných hudebních kapacit nad rámec Sonic Youth, s vydáním vlastní studiovky docela otálel. "Po několika elegantních experimentech se zakladatel Sonic Youth vrací ke kořenům alt rocku," píše The Guardian. Thurston si do studia pozval také svého kolegu z mateřské formace Stevea Shelleyho a také Debbie Googe z My Bloody Valentine. než se vypravíte do obchodů s hudebními nosiči, poslechněte si jednu z novinkových skladeb "The best Day".


Ben Howard - I Forget Where We Were (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: folk / indie folk

Ben Howard - I Forget Where We Were
Anglický písničkář Ben Howard vydal svůj debut v roce 2011, za který byl v o rok později nominován na prestižní cenu Mercury Prize, ovšem ten opravdový průlom přišel až v roce 2013, kdy si z Brit Awards odnesl dvě ceny v kategoriích Nejlepší zpěvák a Objev roku. Nyní vydává své druhé album, které je především na Ostrovech velmi očekávané. Představí na něm celkem deset nových písniček opět na pomezí folku a indie. V případě, že se vám podaří sehnat verzi na vinylu, budete o jednu písničku bohatší. Asi nejlepším lákadlem mohou být tři skladby umístěné na jeho webu.


Branford Marsalis - In My Solitude: Live At Grace Cathedral (Sony Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: jazz

Branford Marsalis - In My Solitude: Live At Grace Cathedral
Americký jazzový saxofonista Branford Marsalis působí na hudební scéně už od roku 1980, ovšem sólovou koncertní nahrávku byste v jeho diskografii hledali jen těžko. Nyní se to rozhodl napravit a vydává titul "In My Solitude: Live At Grace Cathedral", který zachytil koncert z roku 2012 v Grace Cathedral v San Francisku. Trojnásobný držitel ceny Grammy zde zahrál velmi pestrý repertoár od klasiky Carla Philippa Emanuela Bacha, přes jazzové skladby Stevea Lacyha a Ryo Nodaa až po vlastní improvizace. První ukázky po chvilce listování najdete na soundcloud.com profilu vydavatelství Okeh.


Chris De Burgh - The Hands Of Man (Bertus)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: pop / folk

Chris De Burgh - The Hands Of Man
Za dva roky to bude už třicet let, co Chris De Burgh vydal svůj nejslavnější hit "Lady In Red". Od té doby o něm slýcháme spíše sporadicky, ovšem neznamená to, že by byl již nečinný. Poměrně úspěšné byly například jeho alba coververzí "Footsteps". Nyní se hlásí s dvacátým studiovým počinem "The Hands Of Man", které je rozděleně na dvě části - "Sunrise" a "Sunset", přičemž každou část uvádí orchestrální instrumentální skladba. Celkem pro tuto desku nahrál patnáct rozmanitých skladeb odkazující jak na dobré, tak špatné počínání lidstva. Pro propagaci alba vytvořil speciální interaktivní web s několika skrytými bonusy.


V krátkosti - Iron Maiden & vážná hudba

  • Pokud fandíte Iron Maiden a chtěli byste mít jejich alba doma také na vinylu, máte nyní jedinečnou možnost pořídit si speciální reedici jejich prvních desek. K nim vyjdou také odpovídající singly "Purgatory", "Run To The Hills", "Running Free", "Sanctuary", "The Number Of The Beast", "Twilight Zone" a "Women In Uniform". Kromě poctivých 180g vinylů bude tedy k dostání také limitovaná jednorázová edice sedmipalcových singlů k vydaným deskám. Koncem října se můžete těšit také na další singly k "Piece Of Mind", "Powerslave" a "Live After Death", které v druhé polovině listopadu doplní také "Somewhere In Time" a "Seventh Son Of A Seventh Son". Velkou devizou připravených alb je prvotřídní zvuk, který vás rázem přenese do dob největší slávy Iron Maiden.
  • "The Mozart Album" není od Lang Langa zdaleka vše, co tento týden nabídne. Druhým titulem, který se dostává na trh, je záznam jeho koncertu z Royal Albert Hall. Koncert se uskutečnil v listopadu loňského roku a na programu byly tři Mozartovy sonáty a kompletní Chopinovy balady. Publikum si nicméně vyžádalo ještě osm dalších přídavků. Záznam pod názvem "Live At Royal Albert Hall" hledejte ve stojáncích s DVD a Blu-Ray.
  • Je to jen pár týdnů, co jsme vám představili album "You Mean The World To Me" Jonase Kaufmanna a nyní tento německý tenor na tuto nahrávku přímo navazuje její koncertní podobou. Koncertní záznam "Du Bist Die Welt Für Mich", který seženete jak na DVD a Blu-Ray, zachycuje jeho představení v Berlíně, kde ho podpořil místní Rundfunk Sinfonieorchester.


  • Různí - Karel Kryl 70 (CD+DVD) (Supraphon)
    web / facebook.com / psali jsme
    žánr: pop / tradiční pop

    Různí - Karel Kryl 70
    Písničkář, básník, výtvarník i novinář Karel Kryl má letos dvě životní výročí - nedožité sedmdesáté narozeniny a dvacet let od jeho smrti. U této příležitosti se 8. dubna uskutečnil z iniciativy Českého rozhlasu - Radiožurnál speciální vzpomínkový koncert. V beznadějně vyprodané Lucerně s novými verzemi za podpory vlastních kapel, ale také v aranžích Petra Maláska a za doprovodu Epoque Quartetu, postupně vystoupili Projekt Salome, Xindl X, Michal Hrůza, Aneta Langerová, Divokej Bill, sestry Irglovy a Tomáš Klus. Kdo se na tetno koncert nedostal, může si jej vychutnat nyní v pohodlí svého domova a to jak na CD, tak i na DVD. Pod názvem "Karel Kryl 70" se ukrývají obě média. Audio záznam přináší dvacítku skladeb, jejichž ukázky si můžete poslechnout v internetovém obchodě Supraphonline.cz.


    Dále vychází:

    Allen / Lande - The Great Divide (Mystic Production)
    Amaranthe - Massive Addictive (Universal)
    Dalton - Pit Stop (Mystic Production)
    Dennis Deyoung - And The Music Of Styx Live In Los Angeles (Mystic Production)
    Diamond Neil - Melody Road (Universal)
    Diamond Neil - Melody Road/Deluxe (Universal)
    Gavin DeGraw - Finest Hour: The Best Of Gavin Degraw (Sony Music)
    Mike Oldfield - Studio Albums (1992 - 2003) (Warner Music)
    Motley Crüe - Wild In The Night (Bertus)
    Pentatonix - That's Christmas To Me (Sony Music)
    Různí - DJ Pool 2014/2 (Universal)
    Scar Symmetry - The Singularity (Phase 1) (Mystic Production)
    Starkill - Virus Of The Mind (Universal)
    The Madden Brothers - Greetings From California (Universal)
    Wayne Hussey - Songs Of Candelight Aand Razorblades (Bertus)
    Wayne Hussey - Songs Of Candelight Aand Razorblades (Deluxe Edition) (Bertus)

    Vychází na vinylu:
    ...And You Will Know Us by the Trail of Dead - IX (Universal)
    Ben Howard - I Forget Where We Were (Universal)
    Diamond Neil - Melody Road (Universal)
    In Flames - A Sense Of Purpose (Universal)
    In Flames - Come Clarity (Universal)
    In Flames - Sounds Of A Playground (Universal)
    In Flames - Sounds Of A Playground (Universal)
    Lang Lang - The Mozart Album (Sony Music)
    Slipknot - .5: The Gray Chapter (Warner Music)
    Status Quo - Aquostic (Stripped Bare) (Mystic Production)
    Thurston Moore - The Best Day (In and Out)

    Reedice:
    In Flames - A Sense Of Purpose (Universal)
    In Flames - Come Clarity (Universal)
    In Flames - Sounds Of A Playground (Universal)
    In Flames - Sounds Of A Playground (Universal)
    Vega - Stereo Messiah (Mystic Production)
    Vega - What The Hell ! (Mystic Production)


    DOPORUČENÉ ČLÁNKY

    SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY