Nové desky pro 36. týden

31.08.2014 15:01 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Prázdniny ještě ani nedoběhly pořádně do konce a už tu máme první velké hvězdy. Své páté album přichystali Maroon 5, které navíc stíhá koncertním dokumentem Swedish House Mafia. Dále tu máme tvrďáky Hammerfall, soundtrack k filmu "Tři bratři" a tři matadory Dr. Johna, Dionne Warwick a Smokeyho Robinsona, kteří se shlédli ve hvězdných spoluprácích.
Pokud se v pondělí 1. září vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Maroon 5 - V (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: pop / pop rock

Maroon 5 - V
Americká kapela Maroon 5 své příznivce ani moc dlouho netrápila a dva roky od vydání alba "Overexposed" přichystala novinku jednoduše nazvanou "V". Za názvem se pochopitelně skrývá pořadí alba v diskografii skupiny a Levine a spol. pro ni připravili celkem jedenáct skladeb. Nahrávalo se v Los Angeles a ve studiu už opět řádil i klávesista Jesse Carmichael, který na čas kapelu opustil před přípravou "Overexposed". Maroon 5 popisují "V" jako svojí nejpopovější nahrávku a svůj podíl na tom jistě mají i producenti, kterými tentokrát jsou Max Martin, Benny Blanco, Ryan Tedder, Shellback nebo Sam Martin. Vedle nich do studia zavítala také Gwen Stefani, která si zahostovala v písničce napsané Siou "My Heart Is Open". "V" ovšem zatím reprezentují jiné písničky, a sice první singl "Maps" a druhý "Animals". Pokud vás zaujmou, doporučujeme v obchodech koukat po deluxe verzi se třemi songy navíc, nebo po albu na vinylu.


Swedish House Mafia - Leave The World Behind (DVD) (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: taneční hudba / dance pop / elektronika

Swedish House Mafia - Leave The World Behind
Trojlístek švédských DJů vystupující pod názvem Swedish House Mafia loňský rok, na vrcholu své kariéry ohlásil konec kariéry. Axwell, Steve Angello a Sebastian Ingrosso se vypracovali mezi světovou špičku a jejich hity "One (Your Name)", "Save The World", nebo "Don’t You Worry Child" bodovaly na předních příčkáchsvětových hitparád. Po dvou vydaných deskách a stovkách vyprodaných show v těch největších halách a stadionech světa přišlo několik rozlučkových koncertů, během kterých vznikl z části i materiál na dokumentární film pojmenovaný "Leave The World Behind". Ten mapuje celou jejich cestu a poodkrývá nejen pohled do jejich života, ale především i do zákulisí úspěšného One Last Tour, během něhož trio zavítalo i do Prahy. Film měl nedávno premiéru na filmovém festivalu SXSW v Austinu a následně byl promítán v kinech dvaceti zemí světa. Trailer k filmu, který nyní vychází na DVD, najdete na oficiálním webu


Tip týdne

Dr. John - Ske-Dat-De-Dat (The Spirit Of Satch) (Sony Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: blues / hip hop / r'n'b

Dr. John - Ske-Dat-De-Dat (The Spirit Of Satch)
Americký muzikant, zpěvák, držitel šesti cen Grammy a obyvatel Rock And Rollové Síně slávy Dr. John se po spolupráci s The Black Keys vrhnul na úplně jiného interpreta. Jak už naznačuje název alba "Ske-Dat-De-Dat (The Spirit Of Satch)", tentokrát se rozhodl předělat skladby Luise Armstronga a kdo zná Dr. Johna, tuší, že to nebude zrovna tradiční. Satchmovy skladby pochopitelně uchopil zcela po svém a předělal je do stylů jako blues, r'n'b, hip hop nebo funky, ačkoli některé atributy zanechal. Navíc na to nebyl sám, ale pomáhali mu například Ledisi, The Blind Boys Of Alabama, Anthony Hamilton, Bonnie Raitt, Nicholas Payton, Terence Blanchard, nebo The McCrary Sisters. Jak se jim podařilo tento klasický materiál přepracovat, můžete zjišťovat prostřednictvím sampleru na YouTube.com.


Dionne Warwick - Feels So Good (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: soul / rhytm and blues

Dionne Warwick - Feels So Good
Slavná americká soulová zpěvačka Dionne Warwick se pohybuje na hudební scéně již více jak půl století a zdobí jí takové hity jako "I Say A Little Prayer", "Walk On By" nebo "Anyone Who Had A Heart". Přesto stále nahrává nová alba a občas si udělá radost deskou duetů se svými kolegy. Tou posledním byla v roce 2006 "My Friends & Me" a nyní na ni navazuje novinkou "Feels So Good". Celkem pro něj připravila čtrnáct písní nejen ze svého repertoáru, které s ní nazpívali Mya, Ziggy Marley, Cyndi Lauper, Eric Paslay, Jamie Foxx, CeeLo Green, Gladys Knight, Phil Driscoll, Ruben Studdard, Ray Cyrus, její vnučka Cheyenne Elliott a syn David Elliott. Prvním singlem se ovšem stal duet s Ne-Yem "A House Is Not A Home", jehož premiéru exkluzivně servíruje Billboard


Hammerfall - (R)Evolution (Mystic Production)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: power metal

Hammerfall - (R)Evolution
Po pauze, kterou si Hammerfall v posledním roce dopřáli, se muzikanti hlásí o slovo s novinkou "(R)Evolution". Hudebníci se na ní vrací zpět ke kořenům a na pomoc si zavolali producenta Fredrika Norströma, který dohlížel také na přípravy předchozích děl "Glory To The Brave" a "Legacy Of Kings". Nahrávání probíhalo na jaře ve studiích kytarista Oscara Dronjaka, kde se do nejužšího výběru dostalo jedenáct kousků. Ukázky si můžete poslechnout na YouTube.com.


Různí - Tři bratři (soundtrack) (Bontonland)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: pop / filmová hudba

Různí - Tři bratři
Pokud fandíte českým filmům, jistě Vám neunikl nový snímek z dílny Jana a Zdeňka Svěráka. A že je pohádka doslova napěchována písničkami, o tom svědčí i následující fakta: Devětatřicet kousků a celková stopáž přesahující hodinu. Za texty skladeb stojí opět Zdeněk Svěrák a hudbu dali dohromady pánové Jaroslav Uhlíř a Michal Novinsky. Ještě než vás odkážeme na poslech jedné z písniček "Když si tě dívko představím", jistě bychom neměli zapomenout na kladné ohlasy, které si trojice herců Klus-Dyk-Piškula vysloužila. A teď už se zaposlouchejte na stránkách YouTube.com.


Smokey Robinson - Smokey & Friends (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: soul

Smokey Robinson - Smokey & Friends
Dionne Warwick a Dr. John nejsou jediní, kdo se vyžívá v duetech s kolegy z branže. Tím dalším je neméně slavný soulový zpěvák Smokey Robinson, který natočil album výstižné nazvané "Smokey & Friends", kde se to hvězdami jen hemží. Na přezpívání jeho hitů se podíleli dnes již zmínění CeeLo Green a Ledisi a k nim se přidali takoví zpěváci jako Elton John, Steven Tyler, John Legend, Jessie J, Aloe Blacc společně s Miguelem, Mary J. Blige, Sheryl Crow, James Taylor nebo Gary Barlow. Celkem z toho vzniklo jedenáct písniček, jejichž ukázky jsou již dnes ke slyšení v internetovém obchodu Amazon.com.


Sólstafir - Otta (Mystic Production)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: folk rock / hard rock

Solstafir - Otta
I když Vám jméno formace Sólstafir možná nic neříká, vězte, že tato islandská formace působí na hudební scéně dvacátým rokem. Kapela nyní posílá na pulty své páté studiové album "Ótta", které je nástupcem velmi ambiciozního počinu "Svartir Sandar". Novince nechybí nic z náročnější kompozice, orchestrálních aranží, ale také tvrdších pasáží. Nahrávka bude k dostání také ve sběratelské edici jako Digibox, jež sestává z digipaku, tří skladbového bonusového CD nazvaného "Tilberi". Fajnšmekři zde najdou také vlajku, připínací odznak a nášivku. Do prodeje se dostanou také různě barevné vinyly. Pokud byste si kapelu chtěli poslechnout i naživo, můžete si v listopadu udělat výlet do Mnichova, Stuttgartu nebo třeba i Berlína a Vídně. Prozatím si nové písně poslechněte na stránkách metalwani.com.


Kill It Kid - You Owe Nothing (Warner Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: blues / grunge / americana

Kill It Kid - You Owe Nothing
Ačkoli máme styly jako blues, grunge nebo americana daleko více spojené s kapelami a interprety ze Států, přeci jen se občas najde někdo odjinud. Podobným případem je i aktuálně čtyřčlenná kapela Kill It Kid, která hraje všechny zmíněné styly, ovšem pochází z Anglie. Pro nahrávání svého nového alba "You Owe Nothing" se ovšem přiblížili Americe o něco blíže, jelikož přešli pod křídla amerického labelu Sire. Pod ním připravili celkem dvanáct písniček, v nichž o něco přitvrdili. Je to patrné i ze streamu celého alba, který kapela umístila na YouTube.com.


The Pierces - Creation (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: pop / folk rock

The Pierces - Creation
Sesterské duo The Pierces se po třech letech vrací na scénu s novinkou "Creation". Nástupce tři roky starého díla "You & I" je jejich v pořadí už pátou studiovkou a fanouškům přináší třináct kousků (v luxusní edici celkem šestnáct). Samy autorky ho popisují jako "radostné a velmi pozitivně naladěné". Nemusíte se tedy v žádném případě bát, že byste po poslechu novinky mohly jakkoliv klesat na duchu: "Daly jsme desce opravdu hodně. Mám pocit, jako bych se stala novou osobností a dokázala si víc žít a ocenit život a všechny jeho krásy," prozradila Catherine. Na Vevo kanálu dua si můžete poslechnout hned několik nových skladeb - titulní "Creation", "Kings" a "Believe In Me". O svůj názor se pak třeba podělte v komentářích!


Philip Sayce - Influence (Mystic Production)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: blues rock

Philip Sayce - Influence
Existují názory, že Philip Sayce je patrně nejméně doceněným kytaristou současné doby. Narodil se v roce 1976 ve Walesu, ovšem vyrůstal v Kanadě. Má za sebou již šest řadových alb a podílel se na řadě nahrávek Melissy Etheridge a Jeffa Healeyho. Nyní přichystal sedmé album nazvané "Influence", kde svým způsobem vzdává hold řadě světových kytaristů. V třinácti skladbách tak uslyšíte vliv Lennyho Kravitze, Davida Gilmoura, Grahama Nashe, Jimiho Hendrixe, Erica Claptona, Stevie Raye Vaughana, Marka Knopflera a několika dalších. Jak moc se jim Philip Sayce přiblížil, můžete posoudit prostřednictvím ukázek v internetovém obchodě Amazon.co.uk.


Zoot Woman - Star Climbing (Warner Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: elektronická hudba

Zoot Woman - Star Climbing
Britská elektronická formace Zoot Woman nechala své fanoušky čekat na novou desku dlouhých pět let a osazenstvo hned zkraje ohlašovalo, že se od předchozích počinů bude znatelně lišit. Prvotina tria, které tvoří uznávaný producent Stuart Price (známý ze spolupráce s Madonnou, The Killers nebo Pet Shop Boys) a bratři Johnny a Adam Blake, z roku 2001 "Living In A Magazine" totiž definovali hranice moderní elektronické hudby a v podobném duchu se nesly i další dvě díla "Zoot Woman" (2003) a "Things Are What They Used To Be" (2009). Novinka "Star Climbing" už ale od samého začátku byla jiná: Nahrávání ve čtyřech různých studiích, nové výzvy a milníky. "Cítili jsme, že musíme náš styl obměnit a otevřít dveře kreativitě. Už samotný název je o tom, dostat se za hranice dobře známých věcí a objevovat nové." Hudební ukázku v podobě jedné z novinkových písní "Don't Tear Yourself Apart" najdete na Exclaim.ca.


Godsmack - 1000Hp (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: heavy metal

Godsmack - 1000hp
Americká rockmetalová formace Godsmack posílá na trh po čtyřech letech novinku "1000hp". S v pořadí šestou studiovkou mají muzikanti před sebou těžký úkol - navázat na úspěch veleúspěšného předchůdce "Oracle". Hudebníci se na náročný úkol náležitě připravili a nahrávání zahájili už koncem loňského roku. Sami zvuk nové desky popisuje přívlastky jako přímočarý a tvrdý. Názor byste si ale měli udělat sami, a proto si poslechněte ukázku na YouTube.com.


Dále vychází:

Blood Of Kingu - Dark Star On The Right Horn Of The Crescent Moon (Mystic Production)
Brimstone Coven - Brimstone Coven (Mystic Production)
Dark Fortress - Venereal Dawn/Limited Ed. (Universal)
Dictated - The Deceived (Mystic Production)
Emil Bulls - Sacrifice To Venus (Mystic Production)
Různí - Taneční liga 162 (Universal)
Různí - The Legacy Collection: The Lion King (soundtrack) (Universal)
Weedeater - And Justice For Y'All (Mystic Production)

Vychází na vinylu:
Dark Fortress - Venereal Dawn (Universal)
Emil Bulls - Sacrifice To Venus (Mystic Production)
Enchant - A Blueprint Of The World (Universal)
George Michael - Symphonica (Universal)
Hammerfall - (R)Evolution (Mystic Production)
Maroon 5 - V (Universal)
Oceansize - Frames (Universal)

Reedice:
Meat Loaf - Blind Before I Stop (Bertus)
Reverend - Play God (Deluxe Edition) (Bertus)
Reverend - World Won't Miss You (Deluxe Edition) (Bertus)
Rick Wakeman - Fields Of Green (Remastered Edition) (Bertus)
Rick Wakeman - In The Nick Of Time (Remastered Edition) (Bertus)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY