Example vytvořil perfektní letní soundtrack. Jmenuje se "Live Life Living"

21.08.2014 08:05 - David Böhm | foto: facebook interpreta

I přesto, že tomu ani samotný Example nevěřil, dotáhl to na pátou desku. A jelikož se mu už nedostává tolik pozornosti jako dříve, přesedlal na trochu komerčnější vlnu. Navíc má pro fanoušky novinku - rozhodl se, že si zkusí, jaké to je sedět za producentským pultem. Vyplatilo se?
7/10

Example - Live Life Living

Skladby: Next Year, Kids Again, Stay With Me, 10 Million People, Only Human, Seen You, Can't Face The World Alone, Live Life Living, All The Wrong Places, Take Me As I Am, At Night, Longest Goodbye
Vydáno: 23.6.2014
Celkový čas: 54:37
Vydavatel: Sony Music
Ještě na začátku kariéry si tohoto Angličana téměř nikdo nevšímal ("We Didn't Invent The Remix", "What We Almost Made", "What We Made"). To se však změnilo s albem "Won't Go Quietly", přesněji řečeno se singly jako "Watch The Sun Come Up" nebo "Kickstarts". Na albové zlato si sáhl s nahrávkou "Playing In The Shadows", která přinesla také několik #1 hitů. A aby dokázal, že je pracant, přispěchal po roce se skvělou deskou "The Evolution Of Man", jež však nezískala silnou odezvu, nejspíš právě kvůli zběsilému tempu. A nyní tu máme "Live Life Living".

Novinka je jako dělaná na taneční parkety, což je jasné již ze zvuku singlů - "All The Wrong Places" zaujme agresivním, propracovaným beatem, "Kids Again" naopak svým letním feelingem. Musíme zmínit, že Exampla už nejspíš nebaví produkci jen přihlížet, většinu písní měl proto tentokrát pod kontrolou hlavně on sám. Má také dobrý čich na pomocníky - do studia si přizval například Stuarta Price, který minulý rok pomohl Pet Shop Boys s výborným albem "Electric". A je vlastně Example dobrý producent? Jak kdy - na podtrženou jedničku se povedl song "Take Me As I Am," jenže některé kousky postrádají šťávu, jde například o "10 Million People", který se z mnou nepochopeného důvodu stane dalším singlem.

Přitom vhodnější by byla například "Longest Goodbye", která zaujme svým voláním přírody a oproti zbytku materiálu silnými slovy. Jinak poměrně chabé texty totiž spolu s občasnou tuctovostí patří ke slabinám alba. Example už si s nimi tentokrát buď nechtěl lámat hlavu, nebo došly nápady - doufejme v první možnost. Nutno dodat, že Elliot už přestal primárně rapovat a začal se zpíváním - proti tomuto kroku nemám žádné výtky, protože "Only Human", jeden z vrcholů kolekce, nezní naživo vůbec špatně.

Deluxe edice (6/10)

Example - Live Life Living (deluxe)
Plusem vylepšené verze je jiný, hezčí obal... A to je vlastně vše. Čtveřice bonusových songů se totiž utápí v tuctovosti. Byl jsem velmi zvědavý na piano verzi druhého singlu, ta ovšem byla vyškrtnuta a nahrazena. Škoda, takhle se deska přiblížila průměru. Zbystřit by však měli ti, co milují remixy, jelikož vedle jiného coveru získáte i osm remixů na druhém CD. Těmto posluchačům lze deluxku určitě doporučit a k hodnocení si ztracený bod mohou přičíst.

S albem se Examplovi bude zřejmě skvěle dařit na turné, o čemž jsme se měli přesvědčit 3. října, koncert však byl zrušen a nejspíš bude přesunut na příští rok. Kvalitou sice novinka za interpretovými předchozími počiny lehce pokulhává, takže by o ní mohl kdekdo prohlásit, že se jedná o menší výplachovku, na dobrou letní desku to ale ještě stačí. Příště by už bylo hodnocení slabší.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY