Nico & Vinz vrací Norsko do čela britských singlů, v albech stále dominuje Sheeran

10.08.2014 23:31 - Josef Martínek | foto: facebook interpreta

Norové Nico & Vinz střídají s globálním hitem "Am I Wrong" na první příčce britské singlové hitparády MAGIC! a "Rude", zato v pořadí alb se k žádné výměně lídra neschyluje. Ed Sheeran si s "X" nadále uchovává neporazitelnost, která trvá od červnového vydání už sedm týdnů.
Nico & Vinz - Am I Wrong
© facebook interpreta
SINGLY - Více než dvacet osm let čekalo Norsko na singlové vítězství ve Velké Británii. Naposledy se počátkem roku 1986 zadařilo formaci A-ha s hitem "The Sun Always Shines On T.V.", od té doby však zástupci severské královské země na čelo útočili marně. Stupně vítězů zůstaly zapovězeny i pro Lene Marlin se "Sitting Down Here", Madcon s "Beggin" či loňskou virální senzaci "The Fox" od Ylvis. Až nyní duo Nico & Vinz vrací Norsko zpět na vrchol, skladba "Am I Wrong" slaví úspěchy po celém světě a po Kanadě, Nizozemsku, Polsku či Slovensku dobyla i nejvýznamnější evropský trh.

Aktuální vítěz se přitom v žebříčku pohyboval už v minulých pěti týdnech, bylo to však pouze na základě streamů, což hitu zajišťovalo pobyt v druhé polovině první stovky. Oficiální vydání zapříčinilo skok o celých jednapadesát pozic nahoru rovnou na zlato.

Na dvojku padají MAGIC! s "Rude", kteří tedy přišli o luxusní postavení lídra v Británii i USA současně, bronz putuje do rukou OneRepublic. Těm se nakonec i přes počáteční chladnější přijetí podařilo z alba "Native" a jeho následné reedice vykřesat dva velké hity - po loňském #1 "Counting Stars" se na stupně vítězů nově dostávají s "Love Runs Out". V kariéře coloradských poprockerů je to teprve třetí medailový zásek v Británii - o ten první se pochopitelně v roce 2007 postaral "Apologize".

Čtyřku získala Cheryl Cole, jejíž spolupráce s Tinie Tempahem "Crazy Stupid Love" triumfovala před dvěma týdny, na čísle pět najdeme nesestřelitelnou stálici jménem "Budapest". George Ezra se s tímto megahitem mezi elitou drží už od června, podobně jako Ella Henderson, která se s "Ghost" tentokrát zařadila na šestku. V první desítce nadále bodují i Zhu, Ariana Grande a Iggy Azalea, Charli XCX a will.i.am feat. Cody Wise.

Po představení videoklipu si z pětatřicítky na třiadvacítku polepšil Ed Sheeran s "Don't". Na třicátém čtvrtém místě odstartovala Jessie Ware s "Tough Love", což pro zpěvačku znamená nejlepší výsledek dosavadní kariéry a zároveň první proniknutí do hlavní singlové čtyřicítky.

    Top 10 - singly:
  1. Nico & Vinz - Am I Wrong
  2. MAGIC! - Rude
  3. N OneRepublic - Love Runs Out
  4. Cheryl Cole feat. Tinie Tempah - Crazy Stupid Love
  5. George Ezra - Budapest
  6. Ella Henderson - Ghost
  7. Zhu - Faded
  8. Ariana Grande feat. Iggy Azalea - Problem
  9. Charli XCX - Boom Clap
  10. will.i.am feat. Cody Wise - It's My Birthday

Kompletní singlový žebříček je k vidění zde.

Ed Sheeran - X
© facebook interpreta
DESKY - Albový žebříček zažívá v těchto týdnech nejméně akční období roku, v první desítce registrujeme jen jedinou novinku - desátý stupínek obsadil Charlie Simpson se svou druhou sólovkou "Long Road Home". Ani tentokrát tedy nikdy neohrozil vedoucího Eda Sheerana, který přidává sedmé prvenství v řadě a už si pomalu začíná brousit zuby na vyrovnání triumfální šňůry Jamese Blunta, který před devíti lety s "Back To Bedlam" vládl žebříčku osm týdnů. Od té doby se žádnému mužskému interpretovi nic takového nepodařilo, už za týden to však nemusí platit.

Ani nejbližší pronásledovatelé "X" se nemění: Dolly Parton drží na dvojce jako přikovaná, zatímco Sam Smith, jenž se s "In The Lonely Hour" v první pětici objevuje už jedenáct týdnů, se vrací na bronz. Minulá novinka Od Erica Claptona a jeho přátel nazvaná "The Breeze" se totiž ze trojky poroučela až na devítku, čehož využili i Coldplay, jejichž "Ghost Stories" získává dvě místa k dobru. V Top 5 nemůže chybět ani George Ezra s "Wanted On Voyage", který tak opět dosáhl toho, že aktuální umístění jeho singlu i alba se naprosto shodují.

Návrat k nejlepším může těšit Palomu Faith, její třetí studiovka "A Perfect Contradiction" se z jedenáctky vyšvihla až na číslo šest. Suverénně nejstarším albem v první desítce je "Halcyon" Ellie Goulding - devadesát šest týdnů v žebříčku můžeme nazvat skutečně impozantním výkonem, obzvlášť když i po téměř dvou letech od vydání boduje na sedmém místě. Trvanlivostí se ale může pochlubit i osmý Paolo Nutini, jehož "Caustic Love" se v elitní desítce zdržuje už od dubna a zároveň na tamním trhu patří k nejžádanějším nahrávkám roku.

Ve druhé desítce najdeme další dvě novinky: patnáctky dosáhla Pixie Lott s bezejmennou třetí řadovkou, o čtyři příčky níž se probojovali MAGIC!, kteří po úspěchu singlu "Rude" zaujali i debutovým albem "Don't Kill The Magic". Jestliže jsme zmínili úctyhodnou jízdu Ellie Goulding, pak se sluší říci, že šestnáctá Lana Del Rey přidává s "Born To Die" už dokonce žebříčkový týden číslo sto třicet dva, přičemž zpěvaččina červnová novinka "Ultraviolence" je níže - dvacátá.

    Top 10 - alba:
  1. Ed Sheeran - X
  2. Dolly Parton - Blue Smoke - The Best Of
  3. Sam Smith - In The Lonely Hour
  4. Coldplay - Ghost Stories
  5. George Ezra - Wanted On Voyage
  6. Paloma Faith - A Perfect Contradiction
  7. Ellie Goulding - Halcyon
  8. Paolo Nutini - Caustic Love
  9. Eric Clapton & Friends - The Breeze
  10. N Charlie Simpson - Long Road Home

Kompletní albový žebříček je k vidění zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY