Shawn Mendes na debutovém EP spojuje mladistvý pop s akustickým písničkářstvím

08.08.2014 15:00 - Josef Martínek | foto: facebook interpreta

Nová superstar chlapeckého popu přichází z Kanady: Shawn Mendes natočil své první EP v pouhých patnácti letech a pomalu proniká do hitparád. Pokud čekáte dalšího Justina Biebera, zůstaňte v klidu - rodák z Toronta hraje už teď díky svému přirozenému muzikantskému umu a vyspělému zvuku mnohem vyšší ligu.
7/10

Shawn Mendes - The Shawn Mendes EP

Skladby: Life Of The Party, Show You, One Of Those Nights, The Weight
Vydáno: 28.7.2014
Celkový čas: 13:07
Vydavatel: Universal
Každou chvíli na nás vyskočí nějaká nová potenciální hvězda, která by mohla v příštím období obšťastňovat srdce mladých fanynek. I Shawn Mendes bude nejspíš dívčím publikem velmi vyhledávaným interpretem. Přináší však do popu v podání teenagerů něco, co v něm není obvyklým jevem - kromě chytlavých melodií se prezentuje i jako šikovný muzikant, a především se z jeho projevu line nesmírně sympatická pokora.

Kariéru začal čerstvě šestnáctiletý (jeho narozeniny připadají shodou okolností na den vydání této recenze) mladík jako spousta jiných: zpíval coververze svých oblíbených písniček a vkládal je na internet. Měl štěstí, že si ho všimlo velké vydavatelství, a letos v červnu tak mohl představit svůj první singl "Life Of The Party", s nímž mu pomohl Ido Zmishlany, který spoluprodukoval třeba i veleúspěšnou desku "Inzerát" skupiny Kryštof a partě kolem Richarda Krajča je nápomocný i během nahrávání chystané novinky. Písnička "Life Of The Party" se ihned stala hitem a vyšvihla se do čela amerického žebříčku iTunes, v singlové hitparádě Billboardu poté debutovala na čtyřiadvacátém místě, čímž se Shawn stal nejmladším interpretem, jemuž se podařilo hned s prvním singlem odstartovat takto vysoko.

Plouživý cajdák se silným melodickým refrénem však, i přes své zjevné popové kvality, není největším pokladem, jaký jeho debutové EP ukrývá. Mendesův talent nejvíce vyniká v písničce "Show You" - akustické hymně s příjemně rozverným zvukem, která voní letní pohodou. Místy svižnější tempo navíc ukazuje, že zpěvák obstojí nejen v zasněných baladických polohách. Srovnání se zkušenějším britským písničkářem Edem Sheeranem proto není vůbec od věci, přestože Mendes bude muset nejprve dospět, aby dokázal, že i on coby kluk s kytarou může udělat díru do světa.

Výraznější slabinu ale nepředstavuje žádná ze čtveřice zařazených písniček, díky čemuž je "The Shawn Mendes EP" uceleným minidebutem, jehož poslech plyne neuvěřitelně příjemně a uvolněně. I přes svůj mladý věk se totiž kanadský talent nepouští do žádných zběsilých juchaček, ale drží se svého poklidného akustičtějšího zvuku. Skvěle proto dopadla i houpavá motivační "One Of Those Nights", snad jen další balada "The Weight" už může být pro některé posluchače svou cukernatostí na samé hranici snesitelnosti. Zpěvákovou výhodou však je, že i navzdory mládí zní jeho hlas poměrně vyspěle a ani ve vyšších polohách netahá za uši (na rozdíl třeba od českého Adama Mišíka). Rovněž relativně jednoduché texty působí adekvátně k jeho věku - řeší v nich většinou potíže s láskou a cestu nahoru. Netřeba si nalhávat, že by patnáctiletý kluk měl zpívat slova dosud nevyřčená.

O Shawnu Mendesovi určitě ještě uslyšíme. Jeho první čtyři písničky obstaraly důstojné lákadlo na plnohodnotný debut. Vzhledem k tomu, jak šikovně propojuje jemné písničkářství s produkčně vyšperkovaným popem, z něj možná roste nová hvězda příštích let. Koneckonců start recenzovaného EP v první pětici amerického albového žebříčku lze považovat za solidní vykročení.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY