Jiří Korn má v očích pěknou sbírku hitů

22.06.2014 08:00 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Tvorba Jiřího Korna patří bezesporu k tomu nejzajímavějšímu, co kdy český pop vyplodil. Nikdy sice neprodával desky po statisících ani nezaplňoval největší sály, do nejužší špičky se ale minimálně v sedmdesátých a osmdesátých letech řadil určitě. A hitů - jak dokazuje i nejnovější výběrovka - má jako máku.
7/10

Jiří Korn - Co mám v očích

Skladby: CD 1: Yvetta, Hotel Ritz, Robinson, Zpívat jako déšť, Hotel California, Gentleman, Windsurfing, Jednou hůř, jednou líp, Dík, Ne, maestro, Žal se odkládá, Holky krásný, Haló, Žádný strach, Rána jsou zlá, Poslouchej mé haló, Snad jsem se ti zdál, Karel nese asi čaj, Miss Moskva, Chci tě mít, Ještě tě mám plnou náruč CD 2: Šípková Růženka, Nejsi už kvítek bílý, Don Quijote de la Mancha, California Dreamin',Únos, Já ti kdysi hrál, Mám hodně zlozvyků, Když Lola pila pátý drink, Zelené údolí, Tam u dvou cest, Na perském trhu, Kdybych byl kouzelník, Matador, Svítí slunce nad hlavou, Příliš často se mýlíš, Vůz jede dál, Píšu pastelkou, Správně se bát, Dobrou noc po špatné party, Doktor Jekkyll a pan Hyde, Tvé stopy v písku CD 3: Ty to nemáš snadný, Venku je déšť a mráz, Dlouhá noc, Ten host vždy stejný, Duny, Stoupej, Doba je zlá, Jen pár večerů, Tak jako dřív, Těch pár dnů, Blázen, Co mám v očích, Sisyfos, Dej mi pár tvých snů, Ta slůvka, I Feel Good
Vydáno: 23.5.2014
Celkový čas: CD 1: 75:05, CD 2: 73:08, CD 3: 75:20
Vydavatel: Supraphon
K příležitosti svých pětašedesátinám si dle bulváru nadělil hodinky za čtvrt milionu, ke svým fanouškům je však skrze média skoupý na slovo. Raději se vyjadřuje hudbou a činí tak už od poloviny šedesátých let. Nejprve prostřednictvím bigbítových kapel Rebels a Olympic a poté i na sólové dráze. Tato trojdisková kolekce přináší nejenom hity, ale i různé experimenty a stylové úkroky (a že jich Korn za svoji kariéru udělal). Když jsem jednotlivá CD vkládal do přehrávače, měl jsem obavy, aby těch známých písniček nebylo příliš málo a vše nepřebily nějaké neposlouchatelné tucárny.

První album s názvem "Hity" je sázkou na jistotu. Jednadvacet písní, hitparádových lamačů, které můžete z valné většiny z rádiového éteru zaslechnout dodnes. Tyto songy ve své době frčely a hořel pod nimi taneční parket snad na všech diskotékách. Druhá deska "Já ti kdysi hrál" otevírá obzor těm, kteří nejsou až tak podrobně seznámeni s Kornovou tvorbou, ale mají rádi melodické písničky s hitovými ambicemi. Nechybí ani provařené věci "Píšu pastelkou", "Únos" či "Šípková Růženka".

Třetí nosič "Dlouhá noc" se už nese v hodně experimentálním duchu, najdeme na něm i spolupráce s DJ Neem či čerstvou coververzi "I Feel Good" od Jamese Browna. Co hodně překvapí, je absence jakékoli nahrávky vzešlé ze spolupráce se 4TETem. Za další mínus by se dala označit absence Kornova největšího hitu z devadesátých let "Byl by hřích" (natočil ho s Lucií Bílou na desku "Duny") a také výběr písně s Helenou Vondráčkovou. S touto stálicí totiž absolvoval mraky nejrůznějších představení, natočil s ní spousty skladeb a namísto takové "Každá trampota má svou mez" se dostalo na málo známou "Těch pár dnů". Mezi nedostatky se řadí i jakákoli ediční poznámka či vysvětlení, jakou filosofií se editor kompilace řídil, jakým směrem výběr směřuje, co má kolekce o osobnosti daného interpreta vypovědět.

Ať je to jak chce, vybrané songy patří k těm nejlepším, co kdy Korn vydal. Výběr ho odhaluje jako umělce, který dokáže se ctí vybruslit z konfrontace prakticky s každým stylem (pamětníci vzpomenou, že spolu s Oldřichem Kaiserem vystoupili v pořadu "Možná přijde i kouzelník" i s cimbálkou). Pro ty, kteří si chtějí pořídit kvalitní výběr s pohledem na jeho dlouholetou kariéru, je kompilace "Co mám v očích" adekvátní příležitostí rozšířit si své hudební obzory.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY