Železná panna řádila v Brně

10.06.2014 07:43 - Marek Odehnal | foto: Petr Klapper / musicserver.cz

Legendární Iron Maiden se poprvé ve své historii představili v Brně a poslechnout si je přišlo na deset tisíc fanoušků. Kapela odehrála reprezentativní průřez nejslavnějším obdobím osmdesátých let a předvedla i výpravnou pódiovou show, přesto tomu už místy chybělo o něco víc energie.

Live: Iron Maiden

support: Ghost
místo: Velodrom, Brno
datum: 8. června 2014
setlist: Moonchild, Can I Play With Madness, The Prisoner, 2 Minutes To Midnight, Revelations, The Trooper, The Number Of the Beast, Phantom Of The Opera, Run To The Hills, Wasted Years, Seventh Son Of A Seventh Son, Wrathchild, Fear Of The Dark, Iron Maiden, Churchill's Speech/Aces High, The Evil That Men Do, Sanctuary
Fotogalerie

Iron Maiden, Velodrom, Brno, 08.06.2014
© Ondřej Kramář/ musicserver.cz
Po více jak dvaceti letech do Brna zavítala po Metallice druhá největší legenda těžkého kovu, britská šestice Iron Maiden. Tahle zasloužilá parta má u nás oddanou a extrémně početnou fanouškovskou základnu, a tak se nebylo čemu divit, když byl Velodrom téměř zaplněný. Zdůrazňuji téměř, neboť v poslední třetině nejdál od pódia jste se mohli pohybovat bez nějakých větších tlačenic a pár set fanoušků by areál ještě klidně snesl.

Parný letní večer odstartovali švédští rockeři Ghost, které jsem sice stihl jen krátce, i tak mě ale zaujali svou image v čele se zpěvákem v kostýmu papeže ze hřbitova. Hudebně mi z toho kousku přišli na mysl skandinávští maskovaní kolegové Lordi, a to i po hudební stránce. Nevím, jestli kapela začala hrát už před devatenáctou hodinou, každopádně v 19:17 se klidili z pódia a čas čtvrthodiny mi přijde opravdu krátký i na předkapelu, tím spíš že poměrně zábavnou.

Iron Maiden, Velodrom, Brno, 08.06.2014
© Ondřej Kramář/ musicserver.cz
Dle avizovaného plánu na nás železná panna vtrhla přesně v osm hodin s intrem v podobě své playbackové coververze hitu od UFO "Doctor Doctor". Samotný ostrý start na výpravné stage v duchu arktického ledového ostří a sněhu zahájila až skladba "Moonchild", ve které byla hned z počátku jasná jedna věc. Zpěvák Bruce Dickinson se stále může pyšnit skvělou fyzičkou a na koncertu naběhal kilometry střídajíc nespočetné kostýmní variace, včetně britské koloniální vojenské uniformy v klasice "The Trooper".

Druhou méně potěšitelnou záležitostí ohledně slavného vokalisty bylo, že pěvecky už má nejlepší časy za sebou a své nejnáročnější party už zdaleka nevyzpívá. Jeden by řekl, že by možná stačilo méně běhat a víc se soustředit na zpěv, nicméně to bychom se ochudili o podstatnou část show a o tu šlo v Brně především. Rozhodně totiž nepotěšil ani měkký a neenergický zvuk kapely jako takové v kombinaci s velmi špatným nazvučením akce, kde hlavně uprostřed plochy nebylo nouze o létání zvuku zprava doleva a kolísající hlasitosti vokálů a bicích oproti utopeným kytarám.

Iron Maiden, Velodrom, Brno, 08.06.2014
© Ondřej Kramář/ musicserver.cz
Samotný cirkus však ohromil pravidelně se obměňující plachtou nad pódiem podle motivu toho kterého alba, zmíněnými kostýmy Dickinsona, ohňovými komíny, obřími figurínami rohatého kozla v "Number Of The Beast" a nezbytného pochodujícího Eddieho v admirálské uniformě nebo jeho statickou figurínou ve velikosti zabírající pomalu čtvrt pódia.

Velmi oceňuji, že konečně někoho v Česku napadlo u těchto stadiónových koncertů umístit projekční velkoplošnou obrazovku nejen po okrajích stage, ale i na zvukařskou věž pro diváky v zadních řadách, kteří jinak kvůli vzdálenosti od pódia a zmíněné překážející věži z koncertů zpravidla moc nevidí.

Co se týče hracího setu, zazněly téměř všechny podstatné kousky z osmdesátých let (viz. setlist), nic z pozdějšího období ani vzhledem k tématickému bloku Maiden England ani nebylo očekáváno. Dvouhodinový heavymetalový nášup určitě musel potěšit většinu přítomných hlavně setlistem a pódiovou show, přesto už jsem z pánů cítil trošku rutinu a především chybějící energii, která je ale vzhledem k jejich věku pochopitelná. Stejně tak i publikum rozhodně mohlo být aktivnější a tradiční žánrové masové hrození bylo pořádně vidět jen v kotli.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY