Na novém albu zbyl z Guano Apes jen stín

06.06.2014 13:00 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Německá skupina Guano Apes vydává své páté studiové album "Offline". Navazuje tak na svého předchůdce "Bel Air" z roku 2011, který byl jakýmsi comebackem formace. A ačkoliv už tento crossoverový průkopník má vrchol slávy dávno za sebou, do penze se zjevně nechystá.
5/10

Guano Apes - Offline

Skladby: Like Somebody, Close To The Sun, Hey Last Beautiful, Numen, Cried All Out, It’s Not Over, Water Wars, Fake, Jiggle, The Long Way Home
Vydáno: 2.6.2014
Celkový čas: 38:34
Vydavatel: Bertus
Když Guano Apes v čele s energickým tornádem Sandrou Nasic vydali svůj debut "Proud Like a God", bylo hned jasné, že právě oni budou určovat chod nejbližších dějin rockové crossoverové hudby. Energie, chytlavé refrény, charismatická frontmanka a nakažlivé rockové melodie byly hlavní devízou fenomenálního alba z roku 1997. "Open Your Eyes", "Lords Of The Boards" či "Rain" jsou nepřekonatelné hity a milníky žánru, který tehdejší kritika označila jako crossover, a díky nim dala vzniknout dalším desítkám kapel, které se od těchto německých vzorů nechaly inspirovat.

Ani jejich následující dvě desky nebyly špatné, ale ohromného úspěchu debutu již nedosáhly. V roce 2006 pak skupina na nějakou dobu ukončila činnost, aby se o pět let později studiově vrátili s novou kolekcí "Bel Air". Ta bohužel kvalit předchozích alb nedosahovala. Chyběla ji dravost a větší napětí, které zdobily všechny předchozí počiny. Ostudu si s ní ale neudělali a nabídli na ní i několik zdařilých písní ("Sunday Lover", "Tiger", "This Time").

Novinka "Offline" už je tak oproštěna od většího očekávání širší veřejnosti, které tehdejší comeback zatěžovalo. Opičky tak měli jistě klidnější práci. Onen klid se však bohužel ve větší míře přenesl i na samotnou desku, která netvoří zrovna vyvedenou kolekci písní. Skupinu zde zastihuje v podivném pop-rockovém rozpoložení, jako by se sami chtěli katapultovat do béčkových vod a záměrně skládali povrchní skladby.

"Offline" je jen torzem původních devadesátkových velikánů. A rozhodně je to škoda, neboť pár momentů naznačuje, že by to tak nutně být nemuselo. Singl "Close To The Sun" se sice k top hitům nezařadí, ale má slušný potenciál a asi nejvíce připomíná tehdejší sílu formace. Podobných momentů je na novince ovšem podezřele málo. A i přesto, že se tak nějak člověk smíří s tím, že skupiny zkrátka nemládnou a že nemůžou pořád chrlit mladickou energii, chybí tomu, triviálně řečeno, větší odvaz. Když si poprvé poslechnete písně jako "Numen" či "Fake", stále se snažíte pomyslně hnát kapelu dopředu, předat jí něco ze svého očekávání, ale je to jen zoufalá snaha. Guano Apes nejenže vyměkli, ale oni se ani nepokusili dát své desce šanci uspět u svých rockových fanoušků. Nahrávek, jako je "Offline", totiž vychází po světě spousty, jen nejsou zaštítěny tak slavnou značkou.

K tomu nejlepšímu rozhodně patří úvodní kytarový riff k otevíráku "Like Somebody" a i samotná píseň není úplně marná. Na nahrávce jsou ve velkém zastoupení balady, které ale sklouzávají k obyčejnému popu ("Cried All Out", "Hey Last Beautiful", "The Long Way Home"). Až příliš mainstreamově působí i "Water Wars" s přespříliš líbivými refrény.

Co říct na závěr. Sandra Nasic zpívá stále dobře a pěkně se její vokál poslouchá. Hudebně jdou ale Guano Apes směrem, který dle mého není příliš šťastný. "Offline" není originální nahrávkou, nedisponuje zapamatovatelnými nápady ani zajímavými hráčskými kompozicemi. Spíš je to kolekce obyčejných pop-rockových písniček. A to je na Guano Apes skutečně málo.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY