Nové desky pro 23. týden

01.06.2014 12:06 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: Universal

Na jaké novinky se můžete těšit příští týden na stojanech v obchodech s hudbou? Představí se tam britský objev Clean Bandits, americký rapper 50 Cent, havířovská kapela Nebe, matador Aleš Brichta, rekapitulující Paul Weller i slavící Soundgarden. S dlouho očekávanou deskou se hlásí o slovo i Guano Apes a milovníci klasiky se tento týden dočkají i rozsáhlé reedice desek Led Zeppelin.
Pokud se v pondělí 2. června vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

50 Cent - Animal Ambition (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: hip hop

50 Cent - Animal Ambition
Zatímco v minulosti Curtis James Jackson III aka 50 Cent sypal jednu desku za druhou, po albu "Before I Self Destruct" se odmlčel na dlouhých pět let. V mezidobí nicméně hostoval na řadě nahrávek svých kolegů, připravil svůj jedenáctý mixtape a konečně po třinácti nominacích vyhrál i svoji první Grammy. Letos to ale hodlá fanouškům vynahradit a vydá hned dvě alba. To první vychází právě nyní pod názvem "Animal Ambition". Spolupracoval na něm pochopitelně s řadou svých kolegů a přátel, a to jak těch, co uslyšíte, tak i těch, co zůstali za mixážním pultem. Za mikrofonem se po jeho boku vysřídali Yo Gotti, Trey Songz, Jadakiss, Kidd Kidd, Mr. Probz, nebo Schoolboy Q. Prakticky každá písnička pak má jiného producenta a v této armádě najdete jména jako Dr. Dre, Jake One, Dawaun Parker, Ky Miller, Ty Fyffe a řadu dalších. První singl s názvem "Don't Worry 'Bout It" vydal již v polovině března a od té doby servíruje jeden singl za týden, takže už jich má venku celkem deset. Ze skladeb standardní verze mu tak chybí jediná písnička, aby ji celou vyčerpal. Ještěže má v rezervě ještě deluxe edici se třemi písničkami navíc. Není tedy divu, že většinu alba už uslyšíte na jeho webu. Pro fanoušky pak jen dodáme, že "Animal Ambition" bude k sehnání i na vinylu.


Guano Apes - Offline (Sony Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: alternativní rock

Guano Apes - Offline
Tři roky uplynuly od comebackové desky Guano Apes "Bel Air" a fanoušci německé formace v čele s charismatickou Sandrou Nasic mají pro své fanoušky novinku "Offline". Už začátkem roku muzikanti avizovali vydání nového singlu "Close To The Sun", ke kterému vznikl i videoklip. Náš kolega Ondřej Hricko ho ohodnotil docela nadprůměrně. Pokud byste chtěli slyšet víc, máte při koupi na výběr hned z několika formátů: Novinka totiž vychází i v deluxe verzi a také na LP. Edice pro skalní fanoušky přináší kromě klasického CD také dvoj-vinyl, tričko, plakát a fotografie s vlastnoručními podpisy členů kapely. Ukázky všech skladeb si můžete poslechnout na Amazon.de.


Tip týdne

Clean Bandit - New Eyes (Warner Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: elektronika / synthpop

Clean Bandit - New Eyes
Máte-li rádi elektroniku a synthpop, pak byste neměli opomenout novou britskou skupinu Clean Bandit a jejich debut "New Eyes". Tato čtveřice se dala dohromady v roce 2009 na universitě v Cambridge, kde v klasickém smyčcovém kvartetu působil houslista Milan Neil Amin-Smith a cellistka Grace Chatto, jejímž přítelem byl v té době baskytarista a klávesista Jack Patterson. Poslední zmíněný nahrál některé skladby kvartetu, které zremixoval, a výsledek nadchnul všechny zúčastněné natolik, že přibrali ještě bubeníka, Pattersonova bratra Luka, a výsledkem je nejen kapela, ale i singl "Rather Be", který v únoru ovládl světové žebříčky. Vedle tohoto hitu, kde si zahostovala Jess Glynne, na desce najdete ještě dalších dvanáct skladeb a do většiny z nich si Clean Bandit pozvali nějakého jiného vokalistu, či hosta. Jedná se o méně známé interprety jako Love Ssega, Sharna Bass, Noonie Bao, Nikki Cislyn, Javeon, Lizzo, Stylo G, Rae Morris, nebo Elisabeth Troy. Objevovat nejen tuto kapelu, ale i zmíněné hosty, můžete prostřednictvím webu formace nebo jejich profilu soundcloud.com.


Aleš Brichta Trio - Papírovej drak (Warner Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: pop / rock

Aleš Brichta Trio - Papírovej drak
Po vydání úspěšné desky "Údolí sviní" vydává Aleš Brichta se svým triem novinkovou desku "Papírovej drak". Na své si přijdou takřka všichni zpěvákovi fanoušci: Od drsných rockerů přes pohodáře až k jemnějším duším, které si písničky rádi poslechnou v rádiu. Na desce najdete také tři předělávky skladeb "Superhero", "Shane" a "Astrolog", původně od Vladimíra Merty. Kromě Aleše Brichty se na desce podílel Zdeněk Vlč a zvukový mág Petr Kovanda.


Nebe - Než se rozední (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: pop

Nebe - Než se rozední
Havířovská kapela Nebe se po dvou letech od debutu "Legosvět" vrací s druhou studiovou deskou "Než se rozední", které už loni předznamenal singl "Vteřina". Celé album vznikalo ve studiu DC Sound pod dohledem producenta Dalibora Cidlinského jr., který stojí za alby Jarka Nohavici, Xindla X či Daniela Landy, a vše začalo na jaře 2013 již zmíněným singlem a titulní písní. Z více než půlroční práce vzešlo dalších osm skladeb a jak sama kapela tvrdí, měla by se hudebně posunout dále od dřívější občasné nálepky béčka Kryštofa. "Snažili jsme se, aby deska byla pestrá, lze na ni najít zatím naši nejtvrdší píseň, křehkou baladu, ale i duet s naší kamarádkou Karolínou Vrbovou," říká Petr Harazin. Jaké jsou další písničky, můžete zjišťovat prostřednictvím portálu Deezer.com.


The Devil Makes Three - I'm A Stranger Here (Warner Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: bluegrass / americana

The Devil Makes Three - I'm A Stranger Here
Americká bluegrassová trojice The Devil Makes Three není na hudební scéně žádným nováčkem. Kapela, kterou tvoří kytarista Pete Bernhard, druhý kytarista a tenor banjista Cooper McBean a kontrabasistka Lucia Turino, vznikla v roce 2002 a má na svém kontě již čtyři alba a dvě koncertní nahrávky. Poslední LP "I'm A Stranger Here" vydali loni a zaznamenali s ním poprvé úspěch i v dalších nebluegrassových žebříčcích. Následovala pozvánka na společné turné Alison Krauss a Willieho Nelsona a nyní se chystají DM3 také na červnové turné do Evropy. Ačkoli nás jejich cesta mine, již zmíněná loňská deska vychází i u nás. Seznámit se s nimi můžete alespoň prostřednictvím jejich YouTube.com kanálu


Paul Weller - More Modern Classics (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: rock

Paul Weller - More Modern Classics
Britská legenda, člen kapel The Jam a The Style Council, Paul Weller vydal v roce 1998 svůj první výběr hitů "Modern Classics: The Greatest Hits". Nyní nazrála doba, aby na tuto kompilaci navázal, a tak vydává pokračování "More Modern Classics", které začíná právě v roce 1999 a končí až novinkou z letošního roku. Celkem se můžete těšit na jednadvacet skladeb, jejichž ukázky jsou ke slyšení v internetovém obchodě Supraphonline.cz.


Soundgarden - Superunknown (20th Anniversary Edition) (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: alternativní rock / grunge

Soundgarden - Superunknown (20th Anniversary Edition)
Ač se to možná bude znát neuvěřitelné, od vydání dosud nejúspěšnějšího alba amerických Soundgarden "Superunknown" uplynulo již dvacet let. Není tedy divu, že kapela chce nyní toto album, za které obdržela dvě ceny Grammy, připomenout výroční edicí. Ta bude k dispozici hned ve třech verzích. Obyčejná deluxe edice se dvěma disky přinese na prvním z disků remasterované album, zatímco druhý nabídne dema, nepoužité skladby, b-strany singlů, akustické verze, remixy a další. Super deluxe edice nabídne disků hned pět, přičemž dva disky deluxe edice doplní ještě jeden disk speciálně věnovaný demoverzím, čtvrtý plný dosud nevydanému materiálu z toho období a pátý Blu-Ray s 5.1 mixem alba. Ukázky všech skladeb prvních čtyř disků najdete na Supraphonline.cz. Pro fajnšmekry je pak přichystaná i třetí podoba - deseti palcový singlový set o pěti vinylech.


Reedice desek Led Zeppelin

Led Zeppelin si jako jedna z nejslavnějších skupiny své doby zaslouží pozornost i dnes. Nezáleží na tom, kolikrát jste si jejich skladby poslechli a kolikrát vás chytly za srdce. Nyní si totiž můžete poslechnout slavné songy v ještě lepším kabátku, a mít z nich neobyčejný zážitek. Do obchodů totiž míří rozsáhlá reedice, v rámci které vyjdou postupně všechny desky kapely. V první vlně se tak můžete těšit na nové vydání "Led Zeppelin", "Led Zeppelin II" a "Led Zeppelin III". Tyto tři desky, stejně jako všechny ostatní, si vzal do parády kytarista a producent Jimmy Page. Postaral se o kompletní remastering a k původnímu tracklist přidal vždy něco navíc. Rozhodně nešetřil - u každé reedice najdete navíc disk s bonusovým materiálem. Aby toho nebylo málo, každá z devíti desek vychází v několika formátech - jako "Super deluxe box set" s CD, vinylem a knihou, "Deluxe edice" se dvěma CD, edice na vinylu, samostatné CD, originální vinyl nebo jako digitální verze ke stažení.


Dále vychází:

21 Octayne - Into The Open (Mystic Production)
Bury Tomorrow - Runes (Mystic Production)
Buzzcocks - Originals Album Series (Warner Music)
Die Apokalyptischen Reiter - Tief (Mystic Production)
Die Apokalyptischen Reiter - Tief.Tiefer (Artbook) (Mystic Production)
Die Apokalyptischen Reiter - Tiefer (Mystic Production)
Dornenreich - Freiheit (Mystic Production)
Down 'N' Outz - The Further Adventures Of ... (Bertus)
Horrors - Luminous (Mystic Production)
Incognito - Amplified Soul (Mystic Production)
KXM - KXM (Mystic Production)
Meier Dieter - Out Of Chaos (Mystic Production)
Pyogenesis - Waves Of Erotasia (20th Anniversary Limited Edition) (Mystic Production)
Různí - Retro - Já budu chodit po špičkách (Universal)
Různí - Retro - Lásko má (Universal)
Různí - Retro - Láta prázdnin (Universal)
Různí - Retro - Nestárnoucí melodie (Universal)
Shadows - The Greatest Hits Instrumental (Globus International)
Sinister - Post-Apocalyptic Servant (Mystic Production)
Vader - Tibi Et Igni (Mystic Production)
Veni Domine - Light (Mystic Production)
Vlasta Grycová - O lásce (Indies Scope)
Yellow Sisters - Yellow Sisters Live & Petr Wajsar Club Kino Černošice (Indies Scope)

Vychází na vinylu:
50 Cent - Animal Ambition: An Untamed Desire To Win (Universal)
Clean Bandit - New Eyes (Warner Music)
Devil Makes Three - I'm A Stranger Here (Warner Music)
Guano Apes - Offline (Sony Music)
KXMm - KXM (Mystic Production)
Mars Volta - Amputechture (Bertus)
OneRepublic - Native (Universal)
Pantera - Far Beyond Bootleg (Live From Donnington '94) (Warner Music)
Soundgarden - Superunknown (Universal)
Vader - Tibi Et Igni (Mystic Production)

Reedice:
Antonín Dvořák - Klavírní tria č. 1 B Dur, Č. 2 G Moll (Guarneri Trio Praha) (Supraphon)
Antonín Dvořák - Stabat Mater / SFB / Svárovský (Supraphon)
Antonín Dvořák - Biblické písně, Cigánské melodie...(Štěpánová) (Supraphon)
A. Rejcha, - Tre Quartetti, Op. 98 (Válek / Buble / Marek / Pospíšil) (Supraphon)
Album hlavních společenských tanců 20. století (K. Vlach se svým orchestrem, S. Kunst se svým orchestrem, K. Duba se svým orchestrem) (Supraphon)
Bass Saga František Uhlíř a hosté (Supraphon)
Bedřich Smetana - Klavírní dílo (Supraphon)
Bohuslav Martinů - Paraboly, Symfonie č. 6 (ČF / Rožděstvenskij / RSO / Munch) (Supraphon)
Brevíř lásky (Česká milostná poezie) (Supraphon)
Brno Brass Band - New Years Eve Live (Supraphon)
Buřinky Petra Dudeška - Od vesnice k městu (Supraphon)
C. Dittersdorf - Koncert pro housle G Dur, Koncertantní symfonie ( čeští komorní sólisté / Svárovský) (Supraphon)
Check The Czechs! Zahraniční songy v domácích verzích 90. léta (Supraphon)
Česká dechová muzika 10. - Václav Vačkář - (Supraphon)
České noneto, Komorní Soubor ČF (Supraphon)
Děčínská kotva Supraphon 4 (80. léta) (Supraphon)
Destructor - Maximum Destruction (Mystic Production)
Due Boemi Di Praga - Česká soudobá tvorba (Horák, Kovárnová) (Supraphon)
Dvořák,A./Janáček,L./Sluka,L. - Suity pro orchestr, Ve jménu života (SFB / Pinkas) (Supraphon)
F. Schubert - Smyčcový kvartet Č. 14 D Moll, Kvartetní věta Č. 9 C Moll (Smetanovo Kvarteto) (Supraphon)
G. Verdi - Čtyři duchovní skladby (PFS / ČF / Delogu) (Supraphon)
Händel,G.F./Krumpholtz,J.B./Boieldieu,A.F. - Harfa (J. Boušková) (Supraphon)
J. Massenet - Máří Magdaléna (Tschavdarova / Kambourova / SFB / Svárovský) (Supraphon)
Jambo Karla Vágnera - (Supraphon)
Josef Suk - Klavírní dílo (Pavel Štěpán) (Supraphon)
K. Husa - Komorní Hudba (Supraphon)
Kabalevskij,D./Prokofjev,S. - Koncerty pro klavír a orchestr (Štěpán, Maxián, SOČR/Klíma) (Supraphon)
Karel Vlach a jeho hosté (Supraphon)
Karel Vlach hraje písně Jaroslava Ježka (Supraphon)
Kocfelda,P./Červenka,V. - Cestovní horečka (Supraphon)
L.Van Beethoven - Sonáta pro klavír č. 29 B Dur Kladívkový klavír, Op. 106 (Supraphon)
Luciferion - Demonication (The Manifest) (Mystic Production)
M. Báchorek - Lidice, Stereofonietta, Hukvaldská poéma (FOK / Trhlík) (Supraphon)
M. KabelÁČ, - 8 InvencÍ Pro BicÍ A DalŠÍ / Kejmar, MaxiÁN, VlasÁK, StrejČEk (Supraphon)
Massacra - Enjoy The Violence (Universal)
Massacra - Final Holocaust (Universal)
Massacra - Signs Of The Decline (Universal)
Maynard + Gustav - Gustav Brom Orchestra And Maynard Ferguson (Supraphon)
Nejvýznamnější textaři populární hudby František Řebíček 1 (Supraphon)
Nejvýznamnější textaři populární hudby František Řebíček 2. (Supraphon)
Neumannovy Poděbrady 1974 - 1980 - (Supraphon)
Örkény, I. - Kočičí hra, Tragikomedie o 2 dějstvích (Medřická,D., Fabiánová,V., Skořepová,L., Sovák,J.) (Supraphon)
Pestalozzi - Zařiď to! (Supraphon)
Pulec,Z./Vitoch,P. & Hosté - V plechovém balení (Supraphon)
R. Wagner - Parsifal, Soumrak bohů, Valkýra (ČF / Vogel) (Supraphon)
S. Havelka - Heptameron. Symfonický Poem (Boháčová, Linhartová, Kyzlink, Krejčík, Friedl / SFB / Waldhans) (Supraphon)
Slavné světové pochody (Supraphon)
Stamitz,K./Stamic,J.V./Stamitz,A. - Koncerty pro violu (Pěruška / PKF / Bělohlávek) (Supraphon)
The Best Of Martha & Tena (Supraphon)
TNT ´89 (Slavický, Matějů, Kurz, Mácha) (Supraphon)
Už jsme doma - Nemilovaný Svět (Supraphon)
V nový život - Sokolské pochody (Ústřední Hudba Armády České republiky, Bělohoubek, Béreš) (Supraphon)
Valčíky (Supraphon)
Velký smyčcový orchestr ČS. rozhlasu v Brně (Supraphon)
W.A. Mozart - Neznámé árie pro soprán a koncertantní nástroje (Donath, Suk) (Supraphon)
Woods Of Ypres - Against The Season (Mystic Production)
Z kopce/Ošklid Ještě pořád tady je naděje II (Supraphon)
Z. Lukáš - Smyčcový kvartet č. 4, Klavírní kvartet Č. 2 (Vlachová / Ericsson / Nové Vlachovo Kvarteto) (Supraphon)
Zlatá brána (Výběr veršů a pohádek F.Hrubín) (Supraphon)
Zlatý palcát 1981. X. ročník soutěže vojenských písní (Supraphon)
Zlatý palcát 1985 (Supraphon)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY