Český rádiový éter má opět nové hrdiny. Zato Kluse neohrozila ani spousta albových novinek

22.05.2014 12:30 - Marta Šindlauerová | foto: facebook interpreta

Jubilejní dvacátý týden našineckých hitparád přináší velké množství novinek, především co se týče desek. Singlový žebříček zahrnuje v podstatě ty samé interprety z minulého týdne, ale pořadí se neustále lehce mění. A týká se to i prvního místa. Máme opět nové lídry.
Klingande - Jubel
© facebook interpreta
RÁDIA - Ono se nestává zase tak často, aby v podstatě instrumentální song dosáhl na vrchol. Ba co víc - skladba postavená vyloženě na saxofonu také není stravitelná pro všechny. Francouzský projekt Klingande pojmenoval sebe i svou píseň podle dvou švédských slovíček: klingande (znění) a jubel (radost). V současnosti se hudebníci nacházejí na evropském turné a už brzy se vydají poprvé prozkoumávat zámořskou pevninu.
I když jestli se toto stane letním hitem - to nikdo neví. Největším adeptem na nejotravnější a zároveň nejhranější písničku léta je totiž fotbalová hymna "We Are One (Ola Ola)" (aktuálně na 70. příčce), kterou pro letošní mistrovství světa obstaral oblíbený i nenáviděný hitmaker Pitbull spolu s Jennifer Lopez a Claudií Leitte. Popularitu těchto fotbalových songů započala Shakira se snad nejprovařenějším opusem "Waka Waka (This Time For Africa)" a pokračovalo to s "Endless Summer" Oceany.

DJ Martin Garrix minulý měsíc úspěšně vystoupil na legendárním festivalu Coachella a nedávno také oslavil osmnácté narozeniny. Málokdo ví, že tenhle tehdy ještě teenager se objevil na poslední desce milovnice improvizačních vokálů Christiny Aguilery. Zremixoval pro ni píseň "Your Body", která se měla stát hitem, ale z nějakého důvodu nestala, a nenapomohlo tomu ani autorství popového koncernu Max Martin & Shellback. I když v podání Garrixe song ztratil všechno, kvůli čemu stojí za to ho poslouchat.

Zajímavostí jsou pak Milky Chance. Kdysi neústupní několikanásobní vítězové hitparády už se jen choulí v koutku na posledním místě, ale mají novinkové zastoupení v albové sekci. Jejich debutová nahrávka "Sadnecessary" prozatím figuruje na 49. místě.

Top 10 ČR - rádia:
  1. Klingande - Jubel
  2. Clean Bandit & Jess Glyne - Rather Be
  3. Chinaski - Hlavolam
  4. Faul & Wad Ad vs.Pnau - Changes
  5. Katy Perry feat. Juicy J - Dark Horse
  6. Pharrell Williams - Happy
  7. Avicii - Addicted To You
  8. Coldplay - Magic
  9. Martin Garrix - Animals
  10. Milky Chance - Stolen Dance

Top 100 RÁDIO 20/2014 - novinky:
52. Divokej Bill - Všema deseti
78. Hex - Každý deň je neděľa

Tomáš Klus a jeho cílová skupina - Proměnamě
© facebook interpreta
PRODEJNOST - Na prvním místě už poosmé trůní Tomáš Klus s "Proměnamě", který i tentokrát porazil veškerou konkurenci. A to byl přitom aktuální týden bohatý na novinky.

Druhá je Hana Zagorová, která po dlouhých sedmi letech vydala novou řadovku "Vyznání" a hned je z toho medailové umístění. V naší recenzi ale moc pozitivních bodů nezískala. Díky účasti v porotě X Factoru měl o dobré promo postaráno Ondřej Brzobohatý. Ten je sice už zavedenou tváří české pop music, ale až nyní vydává debut "Identity", který mu vynesl třetí místo. Už teď ho někteří nazývají českým Jamiem Cullumem, ostatně o tomto značně subjektivním názoru si můžete udělat svůj obrázek po poslechu tohoto žánrově pestrého alba.

Čtyřku si připisuje rapper Lipo s novinkou "O duši", která v naší recenzi sklidila samou chválu. Autor megahitu "Ležím v tvé blízkosti" tak navazuje na úspěch první desky "Víc než hudba". O další novinky v první desítce se postarali osmým místem Žlutý pes a také desátý Michael Jackson. Ten má sice i pět let po smrti mnoho příznivců, jeho posmrtnou nahrávku "Xscape" ale vynesli jen na desáté místo.

V neposlední řadě tu máme pro tento a zřejmě i další týdny Ivetou Bartošovou - v elitní padesátce se umístila hned několikrát.

Top 10 - prodejnost:
  1. Tomáš Klus - Proměnamě
  2. new Hana Zagorová - Vyznání
  3. new Ondřej Brzobohatý - Identity
  4. new Lipo - O duši
  5. Vladimír Mišík - Královský večer (Balady 1972 - 2010)
  6. Radůza - Gaia
  7. Iveta Bartošová - Noc je království
  8. new Žlutý pes - Stroj času
  9. Michal Horáček - Český kalendář
  10. new Michael Jackson - Xscape

TOP 50 Prodejní 20/2014 - novinky:
2. Hana Zagorová - Vyznání
3. Ondřej Brzobohatý - Identity
4. Lipo - O duši
8. Žlutý pes - Stroj času
10. Michael Jackson - Xscape
15. Michal Hrůza - Den
16. Jana Koubková - Jazz? Oh, yes! (1976-2014)
26. Lily Allen - Sheezus
36. Iveta Bartošová - Jedna jediná
49. Milky Chance - Sadnecessary

Úplnou rádiovou i prodejní hitparádu pro 20. týden najdete na stránkách IFPI zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY