Nové desky pro 21. týden

18.05.2014 10:19 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Tahákem příštího týdne v hudebních novinkách budou Coldplay, respektive jejich šesté album. Doplní je countryoví Rascal Flatts, velšští 9Bach, holandský DJ Afrojack, český Michal Hrůza, japonští Deep Purple, švédští jazzmani Dirty Loops, kritikou velebení Swans a s Paulem Heatonem a Jacqui Abbott zavzpomínáme na The Beautiful South.
Pokud se v pondělí 19. května vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Coldplay - Ghost Stories (Warner Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: alternativní rock

Coldplay - Ghost Stories
Ač se to možná ani nezdá, od posledního alba Coldplay "Mylo Xyloto" uplynuly už tři roky, a tak není divu, že v současnosti nejúspěšnější britská kapela nachystala svoji šestou desku, kterou nazvala "Ghost Stories". Skupina novinku prezentuje jako koncepční album vyprávějící příběh muže procházejícím dramatickým a náhlým rozchodem. Pochopitelně se tak na nahrávku propsaly problémy Chrise Martina s Gwyneth Paltrow. Nahrávalo se jako již tradičně v londýnských studiích The Bakery And The Beehive a jak už napovídají první singly, které formace postupně od začátku března servíruje, stylově novinka navazuje na předchůdce a výrazně více zakomponovává i elektroniku a vlivy taneční hudby. Tomu koneckonců odpovídá i výběr producentů, kteří jsou pod albem podepsáni. Pro zachování kontinuity sice pokračují i Daniel Green, nebo Rik Simpson, ale k nim se přidali ještě Paul Epworth, Avicii, Jon Hoskins, nebo také Timbaland. Celkem v této sestavě připravili pro standardní edici devět písniček a pro tu s přídomkem deluxe o tři více. První singly už jsme vám představili, a tak zbývá pouze dodat, že na "Ghost Stories" najdete i českou stopu. Kompletní grafiku má totiž na svědomí pelhřimovská rodačka Míla Fürstová.


Michal Hrůza - Den (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: alternativní rock

Michal Hrůza - Den a Noc I
Populární zpěvák Michal Hrůza připravil po poslední temně laděné desce "Noc" o něco optimističtější a jasnější počin "Den". Zpěvák ale tento plán prozradil už před dvěma lety, čímž si na sebe ušil bič. Skládat na povel "pozitivně" samozřejmě nejde, a to možná bude také důvod, proč deska vychází s více než půlročním odkladem oproti původním plánům. Zpěvák se tedy rozhodl desku pojmout jako "živočišný vzlet, prostě veselé písničky". Jestli se to zpěvákovi povedlo, posuďte sami. Náš šéfredaktor Honza Balušek dva roky starou nahrávku ve své recenzi ohodnotil docela nadprůměrně, uvidíme tedy, jak se vyvedlo právě vycházející pokračování.


Rascal Flatts - Rewind (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: country

Rascal Flatts - Rewind
Jen těžko budete hledat na současné americké countryové scéně úspěšnější kapelu, než je trio Rascal Flatts. Jejich alba prakticky automaticky vyhrávají countryový žebříček a jen o málo horší to je i v těch bez rozdílu žánrů. V Evropě se jim ale vůbec nedařilo až do předloňského roku, kdy vydali album "Changed", kterého si všimli jak v Británii, tak i na severu Evropy. S novinkou "Rewind" by tento úspěch jistě rádi rozšířili a možná i proto si jako producenta přizvali Howarda Bensona, který v poslední době spolupracoval například s 3 Doors Down, Daughtry, nebo Kelly Clarkson. Jak toto spojení zafungovalo, můžete posoudit z prostřednictvím ukázek sedmnácti písniček deluxe edice na Supraphonline.cz. Standardní edice nabídne o čtyři stopy méně.


California Breed - California Breed (Mystic Production)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: hard rock

California Breed - California Breed
Na hardrockovou scénu co nevidět udeří nový hardrockový band California Breed. Kapelu tvoří Glenn Hughes a Andrew Watt, kteří také začali jako první s prací na nových písních. Zanedlouho poté se k nim připojil i Jason Bonham. Americká superskupina tak dala dohromady svůj stejnojmenný debut, jehož produkci svěřili muzikanti do rukou Davea Cobba. Do nahrávání nových písní se pustili hned po svém založení v roce 2013. Výsledkem pilné práce je dvanáct kousků, kterým vévodí singl "Sweet Tea". Na Facebooku kapely si můžete poslechnout další z novinkových songů "Breathe", který odehrál sám Glenn Hughes akusticky pro londýnské rádio Planet Rock.


Tip týdne

Dirty Loops - Loopified (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: groove / soul / jazz

Dirty Loops - Loopified
Už několik desítek let se na světové hudební scéně prosazují švédští interpreti, a pokud chcete tip na další z nich, máme tu pro vás Dirty Loops. Kapelu tvoří zpěvák a pianista Jonah Nilsson, baskytarista Henrik Linder a bubeník Aaron Mellergårdh a sami svůj styl popisují jako klasický jazz-jam. V podstatě kombinují jazz, groove, pop a soul a za tři roky své existence se díky coververzím hitů Justina Biebera, Britney Spears, Adele, nebo Lady Gaga, z nichž některé najdete na jejich YouTube.com, stali velmi populární. Nyní ale přichází s debutem "Loopified", kde se budou již prezentovat svoji vlastní tvorbou. Prvním reprezentantem se stal energický singl "Hit Me" a pokud by vás zaujal, můžete si na Supraphonline.cz pustit zbytek písniček v krátkých ukázkách, nebo navštívit slovenský Open Jazz Festival v Novém Mestě nad Váhem.


Deep Purple - Made In Japan (Deluxe / 2014 Remaster) (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: hard rock

Deep Purple - Made In Japan (Deluxe 2014)
Legendární koncertní záznam Deep Purple "Made In Japan" musí znát každý správný rockový fanda. Ti z vás, kteří by si slavný set chtěli připomenout či mít doma v modernějším hávu, mohou sáhnout po nové jubilejní reedici, kterou k příležitosti čtyřicátého výročí nachystalo vydavatelství Universal Music. Set obsahuje na třech CD záznamy ze všech tří vystoupení, které kapela odehrála - v Osace 15. a 16.srpna a o den později vystoupila v Tokiu. Čtvrtý disk je napěchovaný přídavky a pátý kotouč je DVD s novým dokumentem a dalším materiálem. V luxusní edici najdete také šedesátistránkovou knihu. Pro opravdové fajnšmekry tu bude box s devíti vinylovými LP.


Paul Heaton & Jacqui Abbott - What Have We Become (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: pop / pop-rock

Paul Heaton & Jacqui Abbott - What Have We Become
Také se vám stýská po The Beautiful South, kteří se rozpadli v roce 2007? Jestli ano, máme pro vás velmi příjemnou náplast na váš smutek. Po několika letech se totiž sešel Paul Heaton, jeden ze zakládajících členů The Beautiful South a The Housemartins, s hlavní zpěvačkou této kapely z Hullu Jacqui Abbott, která formaci opustila z osobních důvodů již v roce 2001. Setkali se v červnu 2011, kdy ji Heaton pozval do svého muzikálu "The 8th". Nakonec tato spolupráce vyústila v jejich společné album, které nazvali "What Have We Become". Na něj zařadili dvanáct písniček, které nechávají vzpomenout na zlatou éru The Beautiful South. To si koneckonců můžete ověřit i díky singlu "D.I.Y.", jehož klip uvidíte na speciálním webu. Pokud by se vám líbil, můžete sehnat i edici rozšířenou o čtyři další skladby. Ukázky všech písniček nabízí Supraphonline.cz.


Různí - Bony A Klid 2 (soundtrack) (Supraphon)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: pop / rock

Bony a klid 2 (soundtrack)
22. května míří do kinosálů pokračování českého kultovního snímku "Bony a Klid". Drama zasazené do moderní doby by se mohlo stát snadným návodem, jak vydělat "rychlý prachy" i dnes - podvody s dotacemi, úplatky, tunelování, krádeže. Stejně jako ve filmu Bony a klid z roku 1987 i tentokrát příběh začíná příjezdem naivního mladíka Martina (Jakub Prachař). Nemá práci, rodiče, holku, ani kamarády. Zato má dluhy a jdou po něm vymahači. Film doprovází samozřejmě tématický soundtrack, který připravil label Supraphon ve spolupráci s autorem původní filmové hudby Ondřejem Soukupem a s producenty filmu ze společnosti NOGUP soundtrack. CD potěší posluchače novými písněmi z Bony a klid 2 a také kultovními skladby z původního alba Bony a klid ("Dirty Money"), které tak vychází poprvé na CD a také v digitální podobě. V aktuálním filmu zazní kromě původních hudebních kousků a Frankie Goes To Hollywood. Písním Ondřeje Soukupa propůjčili svůj hlas mimo jiné i Matěj Ruppert ("I Love You"), který nazpíval rovnou dvě verze této písně – česky a anglicky, nebo talentovaný frontman kapely EzyWay Ezy ("Little Happy"). Soundtrack doplňují další skladby - velký hit skupiny Nightwork "Tepláky", Boldyho "Zlatá mince" a legendární "Miss Moskva" Jiřího Korna.


Afrojack - Forget The World (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: taneční hudba

Afrojack - Forget The World
Holandský DJ, producent a remixér Nick van de Wall alias Afrojack se po třech EP a řadě singlů propracoval ke svému debutovému albu, které nazval "Forget The World". Základní verze nabídne dvanáct písní a dokazuje, že Afrojack se nikdy netajil ambicemi si na své nahrávky zvát zvučné hosty. Kromě méně známých zpěváků jako Wrabel, Devin Cruise, Spree Wilson, nebo Jack McManus, se na albu objevují i ti známější jako Matthew Koma, Wiz Khalifa, či Tyler Glenn z Neon Trees, a Afrojack nalákal i opravdu velké hvězdy jako Sting, Snoop Dogg, Chris Brown, Thirty Seconds To Mars nebo Keane. Poslední tři ovšem najdete pouze na Deluxe edici se čtyřmi songy navíc. Afrojack už většinu skladeb z "Forget The World", včetně traileru, sdílí prostřednictvím videosekce svého webu.


Swans - To Be Kind (Mystic Production)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: alternativa / world music

Swans - To Be Kind
americká experimentální formace Swans se hlásí o slovo se třináctou studiovou deskou "To Be Kind". Nahrávka je dostupná hned v několika mutacích - v edicích se třemi LP nebo dvěma CD. U druhé ze zmíněných verzí je součástí balíčku také DVD s živými záznamy z festivalů Hellfest Open Air Festival, Pitchfork Music Festival a Primavera SOund Festival. K poslechu a podívání vám můžeme nabídnout trailer z DVD, stačí zavítat na YouTube.com kanál skupiny.


9Bach - Tincian (Indies Scope)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: indie folk / world music

9Bach - Tincian
Chystáte-li se na letošní Colours Of Ostrava, měli byste tam narazit na velšskou skupinu 9Bach. Sedmičlenná kapela je postavená na velšské harfě a třech dámských vokálech, kterým vévodí hlavní postava celé kapely Lisa Jen Brown. Tyto hlavní prvky doplňuje dále harmonium, elektrické kytary a bicí. Další specialitou formace je, že zpívají takřka výhradně velšsky, což poprvé předvedli v roce 2009 na eponymním debutu, který si ihned získal kritiku a otevřel jim dveře na prestižní festivaly, jako je například anglický WOMAD. Nyní na tuto prvotinu navazují s druhým albem "Tincian" s desítkou nových skladeb, které si můžete poslechnout na stránkách vydavatelství Indies Scope.


Tibet - Signál (EP)
web / facebook.com / < psali jsme
žánr: pop rock

Tibet - Signál (EP)
Brněnská rocková kapela Tibet se rozhodla navázat na úspěšné poslední album "Robinsonaut", které kapelu posunulo do éteru velkých rozhlasových stanic, a vydává pětipísňové EP nazvané "Signál". Pod dohledem v Česku domestikovaného amerického producenta Steva Walshe poskládala EP ze třech zbrusu nových písniček, předělávky hitu Karla Černocha "Zrdcadlo" a tuto čtveřici doplnili o remix písně "Oheň", který má na svědomí držitel Grammy a zpěvák legendárních Freak Power Ashley Slater. Tibet album vydává pouze digitálně prostřednictvím Supraphonline.cz, kde najdete i ukázky z něj.


Dále vychází:

Alexander Chapman Campbell - Sketches Of Light (Universal)
Bradi - III (Universal)
Deep Purple - Made In Japan [Original 1972 Mix] (Universal)
Ellie Goulding - Halcyon Days [Deluxe] (Universal)
Imposter(s) - Second (EP) (Universal)
It Bites - Calling All Heroes - The Very Best Of (Universal)
J.Herriot - Zvěrolékař a kočičí historky (Český rozhlas)
Jan Werich - Italské prázdniny (Český rozhlas)
Kevin Hart - Live Comedy From The Laff House (Universal)
Labyrint - Garalaowit (Universal)
Neal Schön - So U (Mystic Production)
Phillip Phillips - Behind The Light [Deluxe] (Universal)
Pronssinen Pokaali - Sotkamur (Universal)
Rotting Christ - Thanatiphoro Anthologio (Universal)
RůZní - 50 Sci-Fi Classics (By Classic Fm) (Universal)
RůZní - 50 Sensual Classics (By Classic Fm) (Universal)
Různí - Music For Memorial Day (Universal)
Různí - Postman Pat (soundtrack) (Universal)
Shelter - The Purpose, The Passion (Universal)
Shelter - When 20 Summers Pass (Universal)
Swans - To Be Kind (Limited Edition) (Mystic Production)
Tame Impala - Live Versions (Universal)
The Last Vegas - Sweet Salvation (Universal)
The Mission - Serpents Kiss - The Very Best Of (Universal)
The So So Glos - Blowout (Universal)
Timo Tolkki'S Avalon - Angels Of The Apocalypse (Mystic Production) Veverka / Wiesner - Tribute To A Lost Generation Czech Music For Oboe And Piano (Český rozhlas)

Vychází na vinylu:
Coldplay - Ghost Stories (Warner Music)
Dire Straits - On Every Street (Universal)
Mars Volta - De-Loused In The Comatorium (Bertus)
Swans - To Be Kind (Mystic Production)

Reedice:
Pavlík, Holeček, Klánský - Bach J.S., Čajkovskij P.I., Rachmaninov S., Liszt F. (Supraphon)
Romantické Violoncello - (Supraphon)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY