Trochu zbytečná rekapitulace The Killers

29.04.2014 14:00 - Jakub Malar | foto: facebook interpreta

Tak už i The Killers usoudili, že dozrál čas rekapitulovat. Vzhledem k úzké diskografii čítající pouze čtyři řadová alba se však tento krok zdá být poněkud uspěchaný. A výsledek tomu odpovídá. Navrch kapela sice přidala dvě novinky, ale ty jako důvod, proč si kompilaci "Direct Hits" pořídit, nestačí.
4/10

The Killers - Direct Hits

Skladby: Mr. Brightside, Somebody Told Me, Smile Like You Mean It, All These Things That I've Done, When You Were Young, Read My Mind, For Reasons Unknown, Human, Spaceman, A Dustland Fairytale, Runaways, Miss Atomic Bomb, The Way It Was, Shot At The Night, Just Another Girl
Vydáno: 8.11.2013
Celkový čas: 61:11
Vydavatel: Universal
The Killers se nám rozhodli kompilovat. Dobrý nápad? No, asi takto. Od vydání první desky brzy uplyne deset let, formace má za sebou bezpočet koncertů, čtyři studiovky a jednu sbírku rarit. Objevovat ji nejspíš ještě pár let nikdo nebude, na to mají až moc silnou pozici, ale vzhledem k tomu, že vždy točili víceméně jen singly a vatu, by vlastně z tohoto pohledu výběrovka i jakýsi smysl měla. Jenže pak je tady ještě předvánoční termín vydání a ohlášená nahrávací pauza, takže to trochu zavání rýžováním. Dobře, ale to dneska dělá kde kdo, nebo ne? Nakonec je to o samotném materiálu, takže hlavní otázka nakonec zní: Má vůbec smysl se na tuhle nostalgickou procházku s "Direct Hits" vydávat?

Většina z nás byla v době vydání debutu "Hot Fuss" studenty (a je jedno jestli na střední či vysoké škole). Singlová dvojka "Mr. Brightside" a "Somebody Told Me" zasáhla ve své době nejednoho z nás a při jejich poslechu se s nimi vracíme do mladších let. Z patnáctky vybraných singlů tyto jako jediné zůstávají dechberoucí a vzrušující jako v době svého vzniku a není pochyb, že jejich tvůrci si díky nim právem zasloužili tehdejší hajp. Na ten pak navázali deskou "Sam's Town", na níž se tito milovníci britských kytarovek poohlédli pro inspiraci ve své domovině. A i když výsledek nedopadl nijak dokonale, skladby "When You Were Young" nebo "For Reasons Unknown" naznačovaly, že The Killers by mohli mít potenciál i do budoucna.

Jenže v následujících letech jejich hudba začínala být čím dál tím víc sterilní, a jelikož je kompilace "Direct Hits" sestavena chronologicky, nelze si nevšimnout, jak docházelo k sestupu do tzv. indie-lite kategorie, díky čemuž se jim podařilo prosadit u mainstreamových posluchačů (třeba otravný singl "Human" si našel cestičku k lidem, kteří by normálně o indie-rockové kapely ani nezavadili), ale samotný materiál má daleko ke kvalitě raných singlů. Navíc cokoliv z jejich poslední nahrávky "Battle Born" zní jako povrchní zpackanost. Aby se ale nedostavil úplný pocit, že tahle kompilace chce jen stavět na minulosti, máme zde dvě nové nahrávky, z nichž "Just Another Girl" by se neztratila na zmíněné poslední placce a "Shot At The Night" by nemusela být špatná, kdyby všechno, co jste kdysi měli rádi na The Killers, nebylo schováno díky produkci Anthonyho Gonzalese (ne, spojení M83 a The Killers se skutečně zrovna dvakrát nepovedlo). Kapela zde navíc zní jako levnější verze U2. Najednou zde máme před sebou úplně jiné těleso než to, které nás před deseti lety tolik bavilo.

Osobně si nemyslím, že bychom se od The Killers měli ještě někdy dočkat něčeho solidního. Je na nich až moc znát přílišné tlačení na pilu. Éra debutu "Hot Fuss" je jediné období, na nějž se opravdu vyplatí vzpomínat. Proto má asi větší smysl pustit si samotné debutové album a nenechat se otravovat pozdější tvorbou. Tahle procházka do minulosti není totiž zrovna dvakrát záživná.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY