Nové desky pro 17. týden

20.04.2014 05:00 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Ačkoli jsou Velikonoce, nabídka nových desek by spíš odpovídala Vánocům. Vedle novinkového Xindla X se představí pouze výběry Karla Zicha a Jany Koubkové, na muzikály se zaměřil André Rieu a pouze mluvit se bude v případě Voskovce a Weircha a Michala Viewegha. Alespoň rockové fanoušky potěší Edguy a Winger.
Pokud se v pondělí 21. dubna vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Xindl-X - Čecháček Made (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: pop

Xindl-X - Čecháček Made
Xindl X se rozhodl potěšit své fanoušky rovnou dvojnásobně. Jeho nová deska "Čecháček Made" vychází totiž jako speciální dvoudiskový set, který zase o něco víc přiblíží posluchačům mnohostranný záběr oblíbeného písničkáře. Kromě CD s klasickou dvanáctimístnou stopáží se na druhém disku, nazvaném "Unpluggiát", nachází ty samé písně, ovšem pouze za doprovodu kytary. Aby nové kousky zněly dobře taky naživo, uzpůsobil Xindl X i koncept turné. Kompletní přehled koncertů najdete samozřejmě na jeho oficiálních stránkách. A co tedy fanoušci mohou očekávat? Protestsongy, v jejichž textech najdou posluchači zmínky o komunistech, zlodějích, bulimičkách nebo extremistech. S produkcí vypomohl Dalibor Cidlinský, který kromě předchozích Xindlových nahrávek podílel výrazně přispěl i na desky Jaromíra Nohavicy, Tomáše Kluse či Daniela Landy. "Chtěli jsme desku stavět na kvalitních písničkách, a ne na známých obličejích hostů. Proto jsou jedinými hosty zatím neokoukaná slovenská písničkářka Mirka Miškechová, které se i autorsky podílela na textu písně 'Cudzinka v tvojej zemi', česko-slovenském duetu o ztrátě schopnosti porozumění, a moje dobrá kamarádka Olga Königová z kapely Ille, která si se mnou zazpívala píseň 'V blbým věku'," prozradil ještě Xindl X. Když zavítáte na interpretův Facebook, můžete si poslechnout i několik ukázek.


Tip týdne

Bob Wayne - Back To The Camper (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: country rock / alternativní country

Bob Wayne - Back To The Camper
Americký zpěvák Bob Wayne nepatří v současnosti k těm největším hvězdám countryové scény, ale hledáte-li jednoho z nejvýraznějších představitelů moderního špinavého outlaw country, pak je jím právě Wayne společně s Hankem Williamsem III. Nyní mohou jeho čeští příznivci slavit, a to dokonce dvakrát. Nejenže jsou již natěšení na jeho červnový koncert v pražském Rock Café, ale hlavně tu vychází i jeho poslední album "Back To The Camper". To přináší celkem dvanáct písniček, které jsou plně v režii samotného zpěváka. Pro ty, kteří tohoto osobitého hudebníka dosud neznají, jsou tu ukázky všech písniček na Supraphonline.cz. Pro ostatní máme pouze dodatek, že album vychází také na vinylu.


André Rieu - Magic Of The Musicals (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: muzikálová hudba

André Rieu - Magic Of The Musicals
Jak zcela jasně napovídá název "Magic Of The Musicals", mistr vídeňských valčíků André Rieu si tentokrát vzal na paškál muzikály. Do svého výběru zařadil slavné melodie například z "Evity", "Marry Poppins", "Koček", "My Fair Lady", "Fantoma opery", "West Side Story", "Jesus Christ Superstar" nebo z "Popelky". Protože by to bez vokálů nebylo úplně ono, jeho housle a orchestr doplní i vokalisti jako Suzan Erens, Mirusia Louwerse, Carmen Monarcha, Carla Maffioletti, nebo The Platin Tenors. Většinu z nich uslyšíte i v ukázkách na Supraphonline.cz.


Edguy - Space Police (Defenders Of The Crown) (Mystic Production)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: heavy metal

Edguy - Space Police
S desátou studiovou deskou si němečtí Edguy dali pořádně na čas. Jindy kreativní a hyperaktivní Tobias Sammet, který dokáže tvořit současně pro Avantasii a také pro Edguy, si tentokrát s vydání novinky "Space Police" pro svou mateřskou formaci dal docela na čas. Fanoušci se mají jednoznačně nač těšit. Tobias Sammet totiž popisuje novinku jako to nejtvrdší album, které kdy Edguy vytvořili. "Zaměřili jsme se na to, co dělá tuto skupinu jedinečnou a nahráli jsme to, čemu věříme, že bude nejsilnější album, jaké kdy Edguy vydají. A není pochyb o tom, že právě s touto deskou se budou ostatní vydané nahrávky kapely v budoucnu poměřovat," dodal zpěvák. V týmu, který se podílel na realizaci, nesměl chybět ani osvědčený producent Sascha Paeth. Výsledek spolupráce si už teď můžete poslechnout na soundcloud.com.


Jana Koubková - Jazz? Oh, Yes!!! (Supraphon)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: jazz

Jana Koubková - Jazz? Oh, Yes!!!
Kulaté narozeniny letos oslaví energií stále nabitá zpěvačka Jana Koubková. Není tedy divu, že ve spolupráci s Tomášem Padevětem sama sestavila dvou diskový výběr, představující všechna podstatná zastavení její kariéry v minulých čtyřech dekádách. První část dokumentuje její sedmdesátá a osmdesátá léta a působení v Jazz Half Sextet, Horkém dechu, spolupráci s Luďkem Hulanem, Hot tetami, JOČRem, ale také s Michalem Pavlíčkem, Alanem Vitoušem nebo Aki Takase. Druhý disk je pak věnovaný především tvorbě po roce 1990, a to až do úplné současnosti, tedy včetně bonusové nahrávky, kterou chystá na letošní novinkové album. V této době se velmi zajímavě potkala třeba také s Yandim Bandem, Milošem Vacíkem, Ondřejem Kabrnou nebo EU Bandem. Kompletní seznam skladeb včetně ukázek najdete na v internetovém obchodě Supraphonline.cz.


Winger - Better Days Comin' (Mystic Production)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: hard rock

Winger - Better Days Comin'
Jestli byste chtěli najít jednu z nejvíce podceňovaných nebo špatně pochopených hard rockových kapel, právě Winger by hráli jasný prim. Tato hardrocková formace osmdesátých let se po pěti letech vrací na scénu s dílem "Better Days Comin'" a je jasné, že s novým počinem má osazenstvo formace velké plány: "Jsme silnější, než kdy dřív a písničky na naší nové desce nás prostě baví. Věříme, že zcela jednoznačně definuje každý aspekt zvuku naší kapely," prozradili muzikanti. Zda-li mají pravdu, musíte posoudit sami. Navštivte proto stránky uberrock.co.uk, kde najdete ukázku.


Karel Zich - Paráda (Supraphon)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: pop

Karel Zich - Paráda
Karel Zich by letos oslavil pětašedesát let, kdyby nebylo jiného, daleko smutnějšího výročí, a sice deseti let od jeho tragické smrti při potápění. Vydavatelství Supraphon tato výročí připomíná svoji Zlatou kolekcí s názvem "Paráda". Na tři CD tentokrát zařadilo celkem šedesát šest písniček včetně těch, které v minulosti vyšly pouze na vinylu. První disk je věnovaný Elvisovi a spol., tedy stylu, ve kterém byl Karel Zich u nás nepochybně mimořádný. Kompilátor Miloš Skalka, bývalý šéf Presleyho československého oficiálního fan klubu, vybral písně zčásti nazpívané v češtině, zčásti v jazyce originálu. Druhý disk přináší jeho největší hity od "Alenky v říši divů" přes "Máš chuť majoránky" až po "Parádu", zatímco ten poslední je věnovaný duetům. Vedle Zicha tak uslyšíte Lenku Filipovou, Jitku Zelenkovou, Pavla Bobka, Petru Janů, Vlaďkou Prachařovou nebo Wandu Jackson. Vedle známých písniček, nicméně zde najdete i ty dlouho neslyšené, či doposud vůbec nevydané, včetně jedné z dílny Voskovce a Wericha. Podrobný výpis písniček a jejich ukázky jsou k dispozici v internetovém obchodě Supraphonline.cz.


Kronos Quartet - Kronos Explorer Series (Warner Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: současná klasická hudba

Kronos Quartet - Kronos Explorer Series
Americký legendární Kronos Quartet loni oslavil čtyřicet let na hudební scéně a u této příležitosti se pánové rozhodli, vydat hned dvě alba. Tím prvním je kompilace "Kronos Explorer Series", do níž zahrnuli pět alb inspirovaných v různých světových oblastech. V jedné krabičce tak vedle sebe najdete "Pieces Of Africa" z roku 1992 nahrané s africkými umělci, o dva roky starší "Night Prayers" s hudebníky a autory z východní Evropy a střední Asie, "Caravan" z roku 2000 inspirované především Irákem, Kalifornií a Jižní Amerikou, dále pak "Nuevo" z roku 2002 s hudbou mexických skladatelů a konečně "Floodplain" věnované všem zemím, které ohrožují záplavy.


Michal Viewegh - Život po životě (Supraphon)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: mluvené slovo

Michal Viewegh - Život po životě
Je to více jak rok, co nečekaně Michalovi Vieweghovi praskla aorta. Po úspěšných pokusech o oživení se zcela dezorientovaný spisovatel znovu začal učit mluvit a vnímat svět. Kolaps krátkodobé paměti byl takový, že se lidé z jeho nejbližšího okolí obávali nevratného poškození jeho intelektuálních schopností. Přesto se čtyři měsíce po operaci dal znovu do psaní a výsledkem je kniha "Můj život po životě", kde spisovatel zachycuje, jak vypadá život člověka s těžce poškozeným mozkem, člověka, který by měl být šťastný, že zůstal naživu. Nyní tato kniha vychází i v audio podobě a to hned na třech CD. Stejně jako předchozí "Pohádky pro unavené rodiče" ji načetl herec Saša Rašilov. Ukázky z ní jsou k dispozici na internetovém obchodě Supraphonline.cz.


Jiří Voskovec + Jan Werich - Vídeň 1971 - Montreal 1977 (Supraphon)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: mluvené slovo

Jiří Voskovec + Jan Werich - Vídeň 1971 - Montreal 1977
Ač by se mohlo zdát, že po albu "Poslední forbína" zachycující setkání Jiřího Voskovce a Jana Wericha ve Vídni v roce 1974, se už jen těžko najde další nevydaný záznam, opak je pravdou. V archivech se totiž povedlo najít jejich setkání na tom samém místě o tři roky dříve. Témata rozhovoru odpovídají jejich radostné náladě. Hovoří o poezii, o módě, o nemravnosti, uvažují o mládí a stáří, rozpovídají se o Samuelovi Beckettovi či Josefu Šímovi, nebo o Brodwayi. Jak ale napovídá název "Vídeň 1971 - Montreal 1977", je titul doplněný ještě o jeden archivní objev. Je jím dialog Jiřího Voskovce s českou emigrantkou Evou Kloboukovou z Montrealu v roce 1977, kde jde o postulování základních myšlenek Jiřího Voskovce o štěstí, přátelství či životě v exilu. Supraphonline.cz nabízí letmý pohled na obě části.


Dále vychází:

Bach Sebastian - Give 'Em Hell (Mystic Production)
Circle Of Chaos - Crossing The Line (Mystic Production)
Crystal Tears - Hellmade (Mystic Production)
Dawn - Dawn/The Eternal Fores (Universal)
Dawn - Naer SŕLen Gar Niper For (Universal)
Jack Bruce - Silver Rails (Bertus)
Miasmal - Cursed Redeemer (Universal)
Různí - Dconstructed (Universal)
Různí - Dj Pool 2014/1 (Universal)

Vychází na vinylu:
Bob Wayne - Back To The Camper (Universal)

Reedice:
Jazz Klub 5. Rudolf Dašek (Supraphon)
Jazz Klub 7. Emil Viklický (Supraphon)
Trobadoři a žakléři. Poezie a hudba 12.-15.století (Supraphon)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY