Když nový den (nebo inspirace) nepřichází?

16.04.2002 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Celine Dion je již ostřílenou popovou hvězdou, která své fanoušky právě teď potěšila novou kolekcí pohodových a převážně pomalých písní na svém albu "A New Day Has Come". Tomu éterem razí cestu stejnojmenný hit, více již naleznete v naší recenzi.
5/10

Celine Dion - A New Day Has Come

Skladby: I'm Alive, Right In Front Of You, Have You Ever Been In Love, Rain, Tax (It's Inevitable), A New Day Has Come (Radio Remix), Ten Days, Goodbye's (The Saddest Word), Prayer, I Surrender, At Last, Super Love, Sorry For Love, Aun Existe Amor, The Greatest Reward, When The Wrong One Loves You Right, A New Day Has Come, Nature Boy
Celkový čas: 72:22
Vydavatel: Sony Music / Bonton
Celine Dion se narodila v malém městečku Charlemagne (30 mil východně od Montrealu, Quebec/Kanada) v rodině čtrnácti dětí, byla benjamínek rodiny, která byla hodně muzikálně založená. První album natočila, když jí bylo devatenáct, bylo zpívané francouzsky a jmenovalo se "Incognito" (1987). První velký úspěch na mezinárodním poli doneslo druhé anglicky zpívané album "Celine Dion" (1992) s hitem "Where Does My Heart Beat Now". Další deska "The Colour Of My Love" (1993) obsahující mehahit "The Power Of Love", v originálu od Jennifer Rush, se již stalo velmi úspěšným. Celine se stále vrací k francouzsky zpívaným albům, které se pak některými skladbami prolíná s těmi anglicky zpívanými. Typickým příkladem jsou alba "D'eux" (1995, podílel se na něm francouzský skladatel a velká hvězda tamní scény Jean-Jacques Goldman) a "Falling Into You" (1996). Z této desky pochází píseň "It's All Coming Back To Me Now", ke které se natáčelo video u nás v Děčíně. Album "Let's Talk About Love" (1997) s filmovou melodií z Cameronova filmu "Titanic" "My Heart Will Go On" se stalo dalším "best" prodejným albem v diskografii Celine. Vánočně laděná kolekce písní "These Are Special Times" vyšla v roce 1998. Výčet uzavírá kompilace "All The Way...A Decade Of Song", která vyšla o rok později. Po mateřské dovolené se Celine Dion nyní vrací s albem "A New Day Has Come".

Novinková sbírka sedmnácti skladeb navozuje na poslední studiové album "Let's Talk About Love". Přináší převážně pomalé písně, procítěné tématem láska na nekonečný počet možných variant, i když je tady i několik pokusů posunout tvorbu do jiných vod. Marné jsou však snahy přiblížit Celine Dion více chuti amerických fanoušků. Náznaky r'n'b ve skladbách "Rain, Tax (It's Inevitable)" a "Super Love", které jsou hodně popově upraveny, tvoří nejslabší část alba. K něžnému hlásku Celine tento styl prostě nejde. Druhý pokus, jakási kombinace rocku a country v písničce "Ten Days" taky není to pravé ořechové. Jediná testovací píseň v novém stylu, "Sorry For Love", přináší hitové ambice po vzoru posledních nahrávek Cher nebo Tiny Turner, tedy popový hitík v tanečním rytmu, jen ten zkreslený vokál tam chybí. Pilotní singl "A New Day Hay Come" zde naleznete jako ploužák i jako rychlejší rádiový remix a jedná se o typickou skladbu z jejího repertoáru. V písni "Goodye's (The Saddest Word)" hostuje hvězdička Shania Twain.

Album "A New Day Hay Come" se nese ve stylu, na který jste u Celine Dion zvyklí, žádné závratné změny se nekonají, tedy až na zmíněné nepříliš vydařené pokusy. Úvodní otvírák a kandidát na hit "I'm Alive" je vydařeným vypalovákem, mezi nejpovedenější pomalé skladby rozhodně patří "Have You Ever Been In Love", "Prayer", "I Surrender" nebo závěrečná pohoda za doprovodu klavíru "Nature Boy".

Celine Dion sází na jistotu, převažuje pomalé tempo. Jako obvykle nachystala nálož nových písní, přeci jen album trvající přes sedmdesát minut není v dnešní době v oblasti popu tak obvyklé. I když žádná položka "A New Day Has Come" není vyloženě špatná, spíše je to průměrný pop, který se lehce větře do vaší mysli a příjemně se poslouchá. Nemohu se zbavit dojmu, že nahrávka "Falling Into You" asi nebude již překonána, uvidíme, co přinese ten doopravdický nový den a dech ve tvorbě Celine Dion. Pokud ještě vůbec přijde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY