Melanie C - Další turné Spice Girls by se klidně mohlo uskutečnit

25.03.2014 09:00 - Lukáš Boček a Jaromír Koc | foto: facebook interpreta

Melanie C, ex-členka nejúspěšnější dívčí kapely všech dob, přijela do Prahy podpořit vydání prvního alba slovenského zpěváka Petera Aristona, s nímž nahrála duet. U této příležitosti si udělala čas i na rozhovor pro musicserver.cz, ve kterém prozradila mnoho ze zákulisí svého současného profesního života.
Do Prahy si přijela naživo představit společnou píseň "Cool As You" s Peterem Aristonem. Jak se stane, že se slovenský zpěvák spojí se členkou Spice Girls?

Může za to náš společný producent Greg Haver. Ten mi "Cool As You" poslal, protože dostal nápad, že by ta písnička mohla skvěle fungovat jako duet. A mně se hned na první poslech moc líbila - je to překrásná skladba. Domluvili jsme nahrávání a bylo to. Musím říct, že jsem moc ráda, že jsem nyní té písničky součástí.

Dostávají se k tobě potenciální duety tímto způsobem často, nebo to s Peterem byla spíše výjimka?

Popravdě to tak ojedinělé není. Obzvláště v poslední době těch duetů bylo víc. Mám za sebou několik úžasných spoluprací, ale také tu byly některé, které bohužel nakonec nedopadly a nikdy se nedostaly ven, protože třeba nevyšlo úplně načasování nebo jsem si úplně nebyla jistá, že výsledek byl dostatečně dobrý.

Tady to ale zřejmě všechno dobře klaplo.

Přesně! A jsem za to moc ráda. Šla jsem do toho hned z několika důvodů. Jednak za tím stojí skutečnost, že Peter pochází ze Slovenska, protože jsem ještě nikdy nenahrála společnou píseň s někým, kdo nepochází z anglicky mluvící země. A taky to je tím, že Peter je víceméně jako sólista nováček - to byla pro mě taky premiéra. Dosud jsem vždy spolupracovala se zavedenými jmény.

Melanie C
© theguardian.com
Mimochodem, Peterova angličtina je parádní, co?

Je super, fakt! Že není rodilý mluvčí, jsem si všimla až během nahrávání refrénu, kde spolu zpíváme právě onu část s názvem písničky. Člověk přirozeně tíhne k tomu, aby u duetu hlasy splynuly dohromady, takže zatímco já jsem slovo as zpívala s vysloveným z, Peter tam zpíval s. A to byl ten moment, kdy jsem si poprvé všimla nějakého nepatrného rozdílu. Popravdě mi to přišlo hrozně pěkný! Pro Angličanku, jako jsem já, je to roztomilý a něžný slyšet to slovo vyslovené tímto způsobem. Takže jsem se tomu nakonec sama přizpůsobila, moc se mi to tak líbí. (smích)

Jak se ti líbí v Praze? Co si pamatuji, tak už jsi tu byla kdysi v devadesátých letech ještě se Spice Girls.

Jak říkáš. Bylo to tuším v roce 1997. Od té doby jsem tu nebyla, takže je to pro mě všechno skoro jako nové. Na ten výlet tehdy s holkama už si skoro nepamatuju. Bylo to ve velmi hektické době, kdy se toho kolem skupiny dělo hodně, takže si to člověk ani tolik neužil. A ani tentokrát jsem zatím na prohlídku města neměla příliš času. Musím ale říct, že to málo, co jsem měla šanci vidět, bylo naprosto překrásné! Hlavně katedrála svatého Víta byla neuvěřitelná.

Tak to aby ses vrátila čtyřikrát do roka, jako to dělá Brian May.

Fakt to dělá? To je úžasný. Ostatně on sám o sobě je naprosto fenomenální osobnost. Měla jsem to štěstí, že jsem s ním mohla na jednom pódiu zahrát "One Vision", a bylo to úplně úžasný. A v soukromí jsem se ho samozřejmě musela furt vyptávat na Freddieho, protože byl jedním z mých naprostých hrdinů. Brian o něm dokáže vyprávět úžasné historky.

Melanie C...

Melanie C
... zažila celosvětovou popularitu během svého působení ve skupině Spice Girls, která koncem devadesátých let pokořila nespočet rekordů a stala se jedním z největších fenoménů své doby. Po rozpadu girlbandu rozjela úspěšnou sólovou kariéru, která přinesla hity jako "Never Be The Same Again", "I Turn To You" nebo duet s Bryanem Adamsem "When Your'e Gone". Na přelomu let 2007 a 2008 s ostatními členkami kapely vyjela na vzpomínkové světové turné, naposledy s nimi vystoupila v roce 2012 na závěrečném ceremoniálu Olympijských her v Londýně. Na svém kontě má šest studiových alb. Kromě hudby se momentálně věnuje divadlu, triatlonu a dobročinným aktivitám. Momentálně je nezadaná, v roce 2012 ukončila desetiletý vztah s Thomasem Starrem, se kterým má nyní pětiletou dceru.

Svůj první rozhovor pro musicserver Mel C poskytla v podzemní části Hard Rock Cafe při příležitosti křtu prvního alba slovenského zpěváka Petera Aristona, se kterým nahrála duet "As Cool As You". Peter byl u rozhovoru také přítomen, stejně jako druhý redaktor musicserveru Jaromír Koc. Pro přehlednost oba rozhovory vychází samostatně.

Nelze se nezeptat na tvou sólovou tvorbu. Plánuješ novou desku?

Shodou okolností se věci právě začínají dávat do pohybu. Mám na následující týdny naplánováno mnoho schůzek s potenciálními spolupracovníky - skladateli, producenty, ale i umělci, kteří by se na albu mohli objevit jako hosté. Vše se to začíná rozjíždět, takže v dohledné době něco nového vznikne.

A bude se jednat o klasickou studiovku, nebo něco na způsob posledního alba "Stages", které obsahovalo covery muzikálových skladeb?

Bude to rozhodně něco úplně jiného, než čím byly "Stages". Písničky budou trochu na způsob mého předposledního alba "The Sea" z roku 2011. Tu desku fakt miluju a myslím, že patří mezi mé vůbec nejlepší. Až na ní jsem si uvědomila, co je skutečně mým stylem. Mám totiž ráda, když se mi na jedné nahrávce objeví písničky ovlivněné mnoha různými žánry. Proto jsou na mých albech věci ovlivněné rockem či taneční hudbou nebo i čistě akustické aranže. Mám také radost, když se mi do mých písniček podaří obtisknout určitá atmosféra. Chci proto teď najít moderní zvuk, který bude tohle všechno splňovat.

Melanie C
© melaniec.net
Jak se ti vůbec jako bývalé Spice Girl daří zůstat v hudební branží? Předpokládám, že je to dost těžké a asi i dost odlišné od doby, kdy jsi působila v kapele.

Máš naprostou pravdu. Tehdy byly mnohé věci mnohem jednodušší. Vše se teď odehrává především na digitálním trhu, takže člověk musí stále hledat způsoby, jak svou hudbu dostat k co největšímu počtu lidí a jak svou hudbu úspěšně prodat, aby se nějaké peníze vrátily do vydavatelství, které vás podporuje a platí videa, nahrávání a podobné věci. Rozpočty jsou teď daleko útlejší, čímž se celý ten proces stává o dost náročnější.

Stresuje tě to? Jak se s tím tlakem vypořádáváš?

To si piš. Vždy je tu ten tlak, který člověk vyvíjí sám na sebe, aby odvedl dobrou práci, aby se nové skladby skutečně dostaly k posluchačům a aby vše dopadlo co možná nejlépe. Na druhou stranu si vždy říkám, že jsem spolu se Spice Girls měla neuvěřitelné štěstí a obecně celá má kariéra byla překrásná, takže to beru s nadhledem. Samozřejmě bych byla ráda, kdyby se má sólová alba setkala s velkým úspěchem, ale vždy je pro mě přednější, abych s nahrávkou byla spokojená já sama a hlavně mí fanoušci.

Když už jsem u Spice Girls, tak se prostě musím zeptat - existuje nějaká šance, že spolu někdy opět natočíte nové album nebo vyjedete na turné?

Ta šance je tu vždycky! Nemyslím si sice, že bychom kdy nahrály nějaké další album, ale turné by se klidně mohlo znova uskutečnit. Moc ráda bych zase s holkama vystupovala na jednom pódiu. Dokonce o tom občas společně mluvíme, protože se poměrně často vídáme. Nic ovšem naplánovaného v tuhle chvíli není. Neznamená to ale, že se to někdy v budoucnu skutečně nepodaří.

Vaše comebackové turné bylo obrovsky úspěšné, ale je tu jedna věc, která fanoušky hrozně zajímá - existuje nějaký záznam? Nějaké DVD, který by jednoho dne mohlo vyjít?

Bohužel ne. Koncerty jsme nikdy nenechaly profesionálně natočit. Je to jedna z věcí, které nás skutečně mrzí a samy jsme zklamané, že to nevyšlo. Během organizace turné zkrátka nedošlo na to, abychom domluvily natočení vizuálního materiálu.

To je škoda. Bylo by hezké mít na reunion památku.

Obrovská škoda! Já sama bych se na ten záznam ráda podívala. (smích)



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY