Lea Michele je na "Louder" hlasitá i tichá

21.05.2014 08:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Když je někdo slavný díky televiznímu seriálu, ještě to automaticky neznamená, že bude stejně úspěšný i na pěveckém poli. Lea Michele je jednou z mála, které se to podařilo, a její debutová nahrávka "Louder" je navíc opravdu povedená deska.
8/10

Lea Michele - Louder

Skladby: Cannonball, On My Way, Burn With You, Battlefield, You're Mine, Thousand Needles, Louder, Cue the Rain, Don't Let Go, Empty Handed, If You Say So
Vydáno: 3.3.2014
Celkový čas: 42:30
Vydavatel: Sony Music
I když teenagerský muzikálový seriál Glee sleduje mnoho dějových linek velkého množství postav, ústřední hrdinkou je bezpochyby Rachel Berry v podání právě Lea Michele. Jakkoli se hned několik jejích kolegů a kolegyň pokoušelo i o sólové kariéry, nedá se říct, že by mimo skalní fanouškovskou základnu nějak zvlášť zaujali. Lea měla svůj sólový debut vydat již dříve, nečekaná smrt jejího hereckého a životního partnera Coryho Monteitha v létě minulého roku jej samozřejmě odsunula, a navíc se na něm posléze silně projevila. Ani se není co divit.

Jakkoli je podobná zkušenost určitě něčím, co by nikdo nechtěl zažít, zpěvačce přihrála do ruky autorku mnoha hitů poslední měsíců - Siu Furler. Ta jí jako projev solidarity nejdříve nabídla písničku "Cannonball", která se stala pilotním singlem, aby se nakonec podílela hned na čtyřech skladbách na desce.

Jedenáctiskladbová kolekce chce využít její oblibu u mladého publika a také její nesporné pěvecké kvality, tudíž mixuje velkolepé balady (copyright by Sia) s nádechem Brodwaye (ne nadarmo v tamním prostředí Lea kariérně vyrůstala) a moderní EDM songy. Celému albu každopádně s přehledem vládne Lein hlas, který by jí mohla závidět kdekterá soudobá popová zpěvačka. Jen je místy škoda, že v souladu s názvem desky je zpěv často opravdu louder, až se téměř může zdát, že přehází do křiku. Jí přitom velmi sluší tišší a pomalejší poloha.

Rychlé hitovky jako "On My Way" či "Don't Let Go" jsou ovšem nutné k tomu, aby vynikly pomalé skvosty, jakými jsou třeba jen s klavírem nahraná "Battlefield", nádherná "Empty Handed" nebo závěrečná "If You Say So". Právě ona nejvíce z celého alba odráží zármutek z nečekané smrti přítele a díky bohu právě v ní Lea netlačí hlasově na pilu, a naopak je nečekaně civilní, čímž z této emocemi prodchnuté skladby udělala jednoznačný vrchol celé desky.

Je jasné, že Lea Michele chtěla hlavně natočit sólovou desku, aby si dokázala, zda má šanci uspět i mimo svět televizní obrazovky. Díky jejímu hlasu a výborným písničkám, které dokáží alespoň trochu vybočit ze současného proudu rádiové produkce, se jí to podařilo.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY