Abraxas si na oslavu třicátých narozenin pozvali pestrou řadu hostů

09.05.2014 10:30 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Třicet let na hudební scéně je samozřejmě důvod k určitému bilancování a oslavě. Abraxas k tomu zvolili stejný formát jako před časem třeba Mňága a Žďorp na svém "Dárečku". Skladby legendární pražské kapely tak předělali třeba metaloví Atari Terror, punkoví Plexis či producent Boris Carloff.
7/10

Abraxas - Tribute

Skladby: CD 1: Tata Bojs – Honza rock 'n' roll star, Kamil Střihavka – Představa, Lou Fanánek Hagen – Filipojakubská noc, Laura a její tygři – Sekám latinu, Sto zvířat – ZOO, Roman Holý – Praha Bohumín, Erika Fečová – Obyčejnej svět, TUZEX – Šejk tancuje šejk, MILF – Bosé nohy ve Stromovce, Viktor Dyk – Měsíc, Kurtizány z 25. Avenue – Každej den je to jinak, Vilém Čok – Sado maso, Plexis – Poprvé, Boris Carloff – Karel drogy nebere, Ondřej Žatkuliak, Viktor Dyk – Užij si svůj den CD 2: Recode The Subliminal – Ordinary World, Atari Terror – Kam jít, The Háro – O to jde, UGC – Box, Olda Krejčoves a Okrej – Měsíc, Bruno Ferrari – King Kong, Viktor Dyk – Manéž, Suzaplay – Nekonečný boogie, Vašek Bláha, Matěj Homola – Obyčejnej svět, Frajeři z Galerky – To je havaj, Keks – Bez tebe je noc prázdná tma, STP & DJ F4N4T1K – Box, MIDI LIDI – Země se točí dokola
Vydáno: 21.3.2014
Celkový čas: 108:15
Vydavatel: Supraphon
Abraxas by se dali s klidným svědomím označit za tuzemskou legendu. Na scéně působí již tři dekády, za které stačili napsat řadu hitů a vydat několik opravdu vydařených desek. Pravdou je, že žánrová pestrost, kterou se jejich kariéra ubírala, občas způsobila nemalé výkyvy v popularitě a bohužel i v kvalitě hudební produkce. Stylová rozličnost se tak zcela logicky projevila i na této tribute desce, kde o různorodost interpretů opravdu není nouze.

Prvním coverem se stal hit z debutové nahrávky "Každý den je to jinak", který si vzala na starost skupina Kurtizány z 25. Avenue s Tomášem Varteckým v sestavě. Následována byla Brunem Ferrarim, jenž velmi originálně předělal píseň "King Kong". Z prvního disku pak nejvíc zaujme r'n'b verze hitu "Obyčejnej svět" v podání zpěvačky Eriky Fečové i "Sekám latinu" ve funky-ska kabátu od Laura a její tygři. Právě s touto skupinou a kolegy Sto zvířat dokonce Abraxas k výběrovce pojedou turné, takže jejich verze si budou moci fanoušci poslechnout i naživo.

Je až s podivem, jak žánrové úpravy písním Abraxas povětšinou sedí. Například v případě metalových Atari Terror jde spíš o extrémní ochutnávku, ale třeba experimentátoři MIDI LIDI skladbu "Země se točí dokola" přetavili do snad ještě lepší verze, než je samotný originál. Zajímavě zní i staropražští Frajeři z Galerky, ani jejich interpretace písně "To je havaj" nezní vůbec marně a výběru dodává ještě větší jiskru. Druhý disk se může pyšnit i povedeným zářezem od Suzaplay "Nekonečný boogie".

Kromě povedených počinů se zde samozřejmě objeví i ty méně zajímavé a přínosné. Třeba rockeři Keks baladě "Bez tebe je noc prázdná tma" spíš na zajímavosti ubrali, a ta tak působí překvapivě nudným dojmem. O verzi "Filipojakubské noci" Lou Fanánka Hagena ze Tří sester lze také konstatovat, že je svou satanskou divokostí dost kontroverzní. Hip hop v podání UGC skladbě "Box" rovněž příliš nesedl: ale to je u obdobných desek zkrátka samozřejmé, že někdy se interpreti trefí více, jindy zaujmou méně. Sympatické je, že se Abraxas nezalekli a nenechali své hity předělat jen žánrově obdobně znějícím kolegům. Na dvou nosičích tak má fanoušek možnost slyšet punk, metal, hip-hop, funky, r'n'b, ska, rock i jazz.

Dárek k narozeninám se rozhodně vyvedl a jistě každý fanoušek ocení, že místo obyčejné bilanční desky si může poslechnout své oblíbené hity v neobvyklé a originální podobě, interpretované výbornými muzikanty napříč tuzemskou scénou. Respekt skupina zaslouží i za to, že nevybrala pouze aktuálně populární umělce, ale naopak zvolila mnohdy neotřelá a nepříliš známá uskupení. Ve většině případech se jim také tento tah nadstandardně vydařil.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY